OVADA SİLAJLIK MISIR EKİMİ İKİNCİ KEZ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş ovasında silajlık mısır ekimi ikinci kez başladı.

İlk olarak Nisan ayında ekilen silajlık mısır, ovada geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana hasat yapılırken, Ağustos ayında ikinci kez silajlık mısır ekimi başladı. Hayvancılığın yoğun yapıldığı Ödemiş’te hayvancılık sektörü için birinci sırada gelen kaba yem olarak kullanılan silajlık mısırlar ikinci kez Kasım ayında hasat yapılacak.

Hayvancılık yapan üreticiler kendine ihtiyaç olan mısır silajını üretebilmek için yılda iki kez ekimde yapmaya çalışıyor. Buna göre erkenci denilen ve 80-90 gün arasında yetişen silajlık mısırlar Temmuz ayı ortasından bu yana hasadı yapılırken ikinci kez ekimi yapılan mısırlar ise Kasım ayı sonuna kadar hasadının yapılması planlanıyor.

 

“SİLAJLIK MISIR İKİNCİ KEZ”

Konu ile ilgili olarak konuşan üreticilerden Mustafa Karamanlıoğlu şunları ifade etti:

“Ödemiş ovasının ikinci sırada yer alan ürünü olan silajlık mısırda ikinci ekimlerimizi yapmaya başladık. Burada en önemli unsur ise mısır toprağa düştükten sonra 4-5gün içerisinde çıkıyor. Çimlenme döneminde yağmur yağarsa toprak kaymak tutuyor ve mısır çıkamayarak ölüyor. Bunun için hızlı ve yoğun bir şekilde ekim sürüyor. Eskiden bu tarlalarımıza pamuk ve tütün ekiyorduk. Zaman içinde pamuğun ve tütünün ölmesinden dolayı hayvancılık yapmaya başladık.

 

“İKİNCİ HASAT KASIM’DA”

İlk ekimlerimiz Nisan ayındaydı. Şimdi o mısırlarımızı hasat yaptık. Aynı şekilde ikinci kez ekim yapıyoruz. İkinci ürünümüzü de Kasım ayı ortalarından itibaren hasat edeceğiz. Eğer güz döneminde hava soğuk gider, aşırı yağmur olursa bu mısırlarımızdan istenilen verim alınamaz. Ama hayvancılara yemde katkı sunar.    

 

“TÜM YIL KULLANILIYOR”

“Silajlık mısır kabul ediliyor ki hayvancılığın olmazsa olmazı konumunda. Ödemiş’te mısır silajı olmazsa hayvancılık bu denli yapılamaz. Hayvancılığın bel kemiği olan mısır silajı üreticinin 365 gün kullandığı en önemli kaba yemidir. Onun için de çok önem arz etmektedir. Kış aylarında yetişmediği için Nisan ve Kasım ayları aralığında iki kez yetiştirme hedeflerimiz oluşuyor. Toprağımızın verimliliği ve havamızın uygunluğu olmasa bu düşüncemiz olamaz.

 

“ÜRETİCİ, KENDİ YEMİNİ KENDİSİ ÜRETMEK İSTİYOR”

“Birçok üretici kendi yemini kendisi üretmek istiyor. Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz- Ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de Kasım’da hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor. Ekilen bu mısırın ise daha çok verimli ve kaliteli oluyor.”

 

“TOHUMUN PAKETİ 200 TL”

Karamanlıoğlu şöyle devam etti: “Bugün yurtdışından gelen mısır tohumunun paketinin ortalama fiyatı 200 TL. İçerisinde genelde 50 bin adet mısır tanesi var. Bir paket silajlık mısır tohumu 3,5 dönüm yer ekiyor. Birim olarak ise bir dekar alana 3 kg tohum harcanıyor. Silajlık mısırın en önemli unsuru ise sudur. Silajlık mısır bol su istiyor ve hasada kadar sulanıyor. Eğer tarla kiraysa silajlık mısır yetiştirme de dönümde 1000 TL harcama yaşanıyor. Üreticinin tarlası kendisinin ise tohum, gübre, mazot ve elektrik giderleri ile dönümde 600-700 TL’ye uzanan harcama yaşanıyor.”

 

“FİYATLAR OLAĞAN”

Geçen yıl silajlık mısırın tarladaki fiyatı 15-25 kuruş arasında satıldı. Bu yılda fiyatlarımız 13-15 kuruş arasında satılıyor, alınıyor. Ödemiş’ten çevre ilçelere de kamyonlarla silaj gidiyor. İkinci dönemde bereketli olsun.”

Kerem Karamanlıoğlu     

OVADA SİLAJLIK MISIR EKİMİ İKİNCİ KEZ