HEM YILLARA HEM SICAKLARA MEYDAN OKUYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş’te Katırcılar Sokağı olarak da bilinen Manyası Caddesi’nde 63 yıllık baba mirası dükkanda kalaycılık yapmaya devam eden Mustafa Topçu, yaz mevsiminde işlerinin kalay için gerekli olan 90 derece sıcaklıktaki ocak başında bir kat daha zorlaştığını belirtti. Topçu, vatandaşların bakır kaplara halen büyük rağbet gösterdiğini söyledi.

Babası Necip Topçu’dan devraldığı dükkanda kazandan su tasına, tencereden çorba tasına birçok farklı bakır kabı kalaylayıp yepyeni hale getiren 55 yaşındaki Mustafa Topçu, 1972 yılından beri ocağın başında olduğunu kaydetti.

Dükkan dışında sıcaklık 40 dereceyi bulurken ocak başındaki sıcaklığın 90 dereceyi geçtiğini ifade eden Topçu, “Bölgemizde bakır kaplara halen büyük rağbet var. Kazanlar, tencereler, tasların dönem dönem kalaylanması gerekiyor. Önce sabun sodası içinde bir gün beklettiğim bakır kapları yıkayıp doğrultmadan geçiriyorum. Daha sonra ocakta kalayı eritip pamuk vasıtasıyla dolgu ve parlatma malzemesi olarak bakır kaplara uyguluyorum.
“GÜNDE 5 LİTREDEN FAZLA SU İÇİYORUM”

Söylem olarak bu kadar kolay olsa da kalayın erimesi için gerekli olan sıcaklık nedeniyle yazları zor geçiyor. Yine de sağlığım el verdiği sürece alın teri dökerek ekmeğimi kazandığım için mutluyum. 12 yaşımdan beri bu dükkandayım, farklı kimyasal maddeler kullanıldığından bunları solumak tehlikeli. Bu nedenle kalaycı ustasının kendine iyi bakması gerekiyor. Bol bol yoğurt tüketip, günde 5 litreden fazla su içiyorum. Yaz günlerinde sık sık mola vererek elimi yüzümü yıkıyorum.

Ödemiş’te kalaycılık yapan usta kalmadı. Birkaç ustadan biriyim. Çırak bulmamız günümüz şartlarında zor. Geleneksel sanatlarımız bu nedenle kaybolup gidiyor. Ben mümkün olabildiğince bu dükkanda çalışmak istiyorum.

Bakır kaplar ince işçilik gerektiriyor. Kalaydan öncesi ve sonrası çok fark ediyor. Bakırın kullanılabilir hale gelmesi yoğun bir özen gerektiriyor. Eskiden çelik tencereler yokken işler daha yoğundu. Ama günümüzde de özellikle yemekli düğünlerde bakır kazanlar mutlaka kullanılıyor. Bakır kazanlarda pişen yemekler ayrı bir lezzetli oluyor” diye konuştu.

Başar Uçar

HEM YILLARA HEM SICAKLARA MEYDAN OKUYOR