Yaz sıcaklarında spor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yoğun sıcakların bastırdığı bu günlerde hepimiz antrenman yapmakta zorlanmaya başladık. Ama bu durumların antrenmanlarınızı bozmasına izin vermemelisiniz. Uzun, güvenli ve etkili bir şekilde antrenman yapabilmek için aşağıdaki ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Sıcak havalarda antrenman yapmak hiç hoş değil, bunu hepimiz biliyoruz. Hatta bazen ıstıraba bile dönüşebiliyor. Fakat önümüzde hedeflerimiz varsa kendimize bahaneler üretmeden yolumuza devam etmeliyiz. Sıcak günlerde antrenman yapmak, serin günler kadar rahat olmasa da antrenman programımıza sadık kalmayız.

Tabi ki sıcak, beraberinde bazı riskleri de getirir. Sıcaklık hastalığı, dayanıklılık sporcuları arasında çok az görülür ve aşağıdaki önlemleri almamız halinde bu durumla hiçbir zaman karşı karşıya kalmayız.

Sıcak günlerde zorlanmaya başladığımızda sıcaklık hastalığıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu hastalığın ilk belirtileri; yorgunluk, huzursuzluk, sersemlik, terleme, oryantasyon bozukluğu ve mide bulantısıdır. Sıcakta egzersiz yaparken bu işaret veya belirtilerden herhangi birini fark etmeye başladığınızda egzersizi durdurun ve hemen serin bir yere geçin. Eğer fitseniz yazın yaptığınız antrenmanlarda sıcağa karşı toleransınız daha yüksek olur, bu nedenle hazırlık döneminde iyi antrenman yaparak kondisyon düzeyinizi yükseltmeye çalışın.

Yazın ve sıcaklığın kendini ilk gösterdiği günlerde daha kısa ve daha yavaş egzersizler yapın. Bir sonraki sıcak günde yaptığınız egzersizi biraz daha uzatıp biraz daha hızlandırın. Bu durum, sıcaklara daha rahat adapte olmanızı sağlar.

Yaz sıcaklarına alışmanınız, yaklaşık on gününüzü alır. Vücudunuzun terleme kapasitesini yükseltmek ve güvenli bir şekilde iç vücut sıcaklığınızı koruma yeteneğinizi artırmak için vücudunuz, ter elektrolit konsantrasyonunu azaltarak bu duruma kendini uyarlar. Bu durum tamamlandıktan sonra normal seviyenize daha yakın antrenmanlar yapabilirsiniz ama zaten bu sıcaklarda çok daha sert antrenmanlar yapmanız neredeyse imkansızdır.

Araştırmalara göre, ısının efor sırasında vücudu koruduğu kanıtlanmıştır. Beyniniz, sürekli olarak iç vücut sıcaklığını izlemektedir ve tehlikeli seviyelere yükselen iç vücut sıcaklığınızı önlemek için kas aktivitenizi sınırlayarak vücudu korumaya çalışır. Yani sıcak günlerde siz aynı düzeyde antrenman yapmayı çok isteseniz de vücudunuz buna izin vermez. Yaz aylarında hava sıcaklığına göre spor yapmanın saatleri uygun bir şekilde seçildiği gibi kış aylarında da spor yapmak için uygun saatler seçilmelidir.

Yaz sıcaklarında spor