Rakamlarla Suriyeliler gerçeği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan Afrin Operasyonu’nun ardından oluşturulan güvenlik alanlarına mevcut halkın geri dönmesi konusunda devletimizin çalışmaları hızla devam ediyor. Bu bağlamda gözler, ülkemizde yer alan Suriyeli göçmenlere dönmüş durumda. Çünkü bu konu, bir kısım medya ve kişilerce manipülasyon konusu haline getiriliyor.

Ülkemize tam olarak 3 milyon 540 bin 648 Suriyeli sığındı ve sadece 55 bin 583’ü vatandaşlığa alındı. Geçen süre zarfında 63 milyar lira harcandı.

Özellikle sosyal medya başta olmak üzere birçok basın ve yayın organlarında gündeme getirilen “Suriyeliler, devletten maaş alıyor mu?” konusunda toplumu yanıltıcı bilgiler paylaşılmaktadır. Kaynağını araştırmadan inandığımız ve yanlışa ortak olduğumuz konuların başında gelen bu durum, aslında göründüğü gibi değil. KIZILAYKART ile yapılan yardımlarda kartın üzerinde bulunan logolara dikkat etmemiz gerekiyor.

Kısa adı SUY (Sosyal Uyum Yardımı) olarak oluşturulan destek programı, biri finansör olmak üzere toplam dört ortaktan oluşuyor. SUY desteğinin finansörü, Avrupa Birliği üye ülkeler. Uygulayıcı ortaklar ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılayı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’dır. Program kapsamında belli şartları sağlayan Suriyelilere gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçlarını onurlu bir şekilde karşılamaları için aylık sadece 120 lira verilmektedir.

Bu programın UYGULANMASINDA ortaya çıkan tüm maliyetler, programın finansörü olan Avrupa Birliği üye ülkelerine aittir. Programın tüm maliyeti, 348 milyon Avro olarak hesaplanmış ve Türkiye’ye gönderilmiştir. Uygulama maliyeti, sadece Suriyelilere verilen aylık 120 lira değildir. Uygulama; Suriyelilerin tespiti, kayıt işlemleri, banka hesaplarının açılması, kart basımı, kartların dağıtımı, paraların hesaplara aktarılması, hesap kullanımı hakkında teknik destek ve aile incelemesi gibi birçok konuyu içermektedir. Kısacası bu işlemler sonucunda ortaya çıkan tüm maliyetler, Avrupa Birliği’nin gönderdiği paradan karşılanmaktadır.

Sosyal Uyum Yardımı, sadece Türkiye’de yaşayan Suriyeliler içindir. Fakat bu para, ülkemizde yaşayan bütün Suriyelilere VERİLMEMEKTEDİR. Arabası, evi, dükkanı olan, yüksek değerli bir varlığı bulunan bir Suriyelinin bu yardımdan faydalanması söz konusu değildir. Yardım alan bir ailenin evine Sosyal Yardım ve Destek Vakfı tarafından incelemeye gidilmektedir. Bu incelemede başvuru esnasında verilen bilgilerin yanlış olduğu tespit edilirse yardım hemen kesilmektedir.

Pekiii! Şu soru sorulabilir: “Bu yardım, neden yoksul Türk ailelerine verilmiyor?”

Çünkü Avrupa Birliği, sadece mültecilere dağıtılmak üzere bu parayı göndermiştir. Mülteciler olmasaydı zaten böyle bir destek programı oluşturulmayacaktı. Bu yardımın aynısı ve miktar olarak daha fazlası, Türk ailelerine devletimiz tarafından zaten verilmektedir. İhtiyaç sahibi Türk vatandaşları, ikamet ettikleri yerlerdeki belediye, kaymakamlık veya valiliklere giderek sosyal yardım masalarından destek için başvuru yapabilmektedir.

SUY kapsamında mevcut gelen 378 milyon Avro bitene kadar bu yardımlar verilmeye devam edecek. Türk Devleti’nin bu yardımı devam ettirme gibi bir taahhüdü yoktur. Avrupa Birliği para gönderirse yardımlar, aynı şekilde bu yönde devam edecek.

Son olarak Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs verildiği ve hatta sınavsız üniversiteye sokulduğundan bahsedeyim.

Başarı durumuna göre Türkiye’de öğrenim gören bütün öğrenciler burs almakta. Suriyeli öğrencilerin aldığı bursların yüzde 15’i ulusal kaynaklardan, yüzde 85’i Avrupa Birliği tarafından karşılanmakta. Diğer yandan sınavsız olarak üniversiteye giren öğrenci Suriyeliler ise ülkesinde mevcut bölümlerinde okuyan kişilerdir. Bu önemli konuları doğru bilmek, bu konular üzerinden prim üretmemek gerekir.

Rakamlarla Suriyeliler gerçeği