MARKET ALIŞVERİŞİ YAPARKEN ETİKET OKUYOR MUSUNUZ?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beslenme uzmanı olarak her zaman öncelikli tavsiyem: daha fazla doğal besin tüketimi, daha az ve tüketiyorsanız da mutlaka bilinçli paket ürün tüketimi olmasıdır. Paket ürün, endüstriyel gıdalar iş ve yaşam temposunda her evde farklı bir oranda olmak üzere hayatımıza dahil olabiliyor. Bu durum var ise, daha sağlıklı seçimle ve bilinçli olabilmek için dikkat etmeniz gerekenleri sıraladım.

Kaçımız ürünleri alırken arkasındaki besin etiketini okuyoruz? Etikete bakan ama içindekileri yorumlamayı bilmeyenlerimiz de olabilir diye düşünerek detaylıca ürün etiketi okumayı konuşalım istedim.

Öncelikle bir ürünü almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli şey üretim ve son kullanma tarihidir. Nerden geldiği, nerde işlendiği gibi bilgiler de mühim. Mümkünse yerli üretim olanları tercih etmemiz vatandaşlık görevimiz diye düşünüyorum. 2 .aşama ise ürünlerin arkasındaki etiket kısmına göz atmak olmalı. Hadi başlayalım.

**Öncelikle aldığınız ürünün üzerinde 1 porsiyon için değerler yada 100 gramında bulunan değerler şeklinde açıklama yer alabilir. Bu şekilde bir durum var ise, paketin tamamının kaç porsiyon olduğuna da dikkat edelim. Mesela 100 gramındaki şeker içeriği ile paketin tamamının şeker içeriği farklı olabilir ona dikkat edelim.

** Aldığınız ürünün kalori miktarına dikkat edin. Mesela arada kaçamak olarak tüketeceğiniz, ara öğün yapacağınız bir ürün 150- 200 kaloriyi geçmemelidir. Fazladan aldığınınız her 7700 kalori 1 kg yağa dönüşecektir.

** Tükettiğiniz ürünlerin içerisindeki şeker miktarına dikkat edin. Günlük şeker sınırımız 25 gram kadar. Glikoz şurubu- mısır şurubu ilavesi olan ürünler iştah şeker hormonlarınızı olumsuz etkileyebiliyor, seçerken dikkatli olmanızda fayda var.

** Diyet olarak satılan ürünlerin besin etiketini okumadan tüketmek, içeriğine bakmadan sınırsızca yemek gibi bir davranış da doğru değil. Bu tür ürünlerin içeriğindeki yağ miktarına bakın, tatlandırıcı kullanılmış ise tatlandırıcının ismine bakın, mesela arada bir porsiyon meyve yemek yerine kilo alırım diyerek şeker ilaveli diyet bisküvi yiyerek zayıflayacağınızı düşünmek gibi bir yanılgıya kapılmayın. Meyve şekeri ile çay şekeri dediğimiz sakkarozun vücutta işleyişi farklıdır. Her diyet ürünün kalorisinin düşük olduğu yanılgısında da olmayalım. İçeriğine mutlaka bakalım.

** Bir ürünün paketinde;

àDoymuş yağ oranının 1 gramdan daha az olması gerekir. Daha fazla içeren ürünleri azaltın.

  • Mümkünse hiç trans yağ içermemelidir. İçerenlerde de 0,5 gramın sınır olduğunu bilin. Uymayan ürünleri tületmemeye ya da daha az tüketmeye gayret edin.
  • Kolesterol içeriği 20 mg’dan daha az olmalıdır. Bunun üzerinde kolesterol içeren gıdaları kalp- damar sağlığınız için mümkün olduğunca azaltın ya da daha az tüketmeye gayret edin.
  • İçerisinde sodyum oranı her 100 kaloride 120 mg’dan düşük olmalıdır. Bu orandan yüksek besinlerin çok fazla tercih edilmemesi gerekiyor. Günlük tuz tüketim sınırımız 5 gram kadar olduğundan bir paket gıdadan bu kadarını almamız fazla olacaktır. Özellikle böbrek hastaları ve hipertansiyon problemi olanların daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Besin etiketinde, aldığınız besinin bir porsiyonluk tüketiminde 9 gram şekeri geçmemesi gerekir.
  • Lif oranının en az 7 gram olması gerekir, böylece hem mide-bağırsak sistemleri desteklenmiş olur hem de besinin sindirimi kolaylaşıp, tokluk süresi bir o kadar artmış olur.
  • İçerik kısmında MSG dediğimiz ( Mono Sodyum Glutamat) yer alan ürünlerin özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, gebeler, emzirme dönemindeki anneler, çocuklar için tüketilmesi önerilmemektedir.

Sağlıklı bir hafta geçirmek dileğiyle…

MARKET ALIŞVERİŞİ YAPARKEN ETİKET OKUYOR MUSUNUZ?