“Değerlerin”- 15- Yaylalar 1

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftanız huzur, sağlık ve bol paraları geçsin inşallah. Yine şehrimizi tanımaya devam edelim.

Büyükçavdar Yaylası

Yayla, İzmir ili ve Kıyı Ege’nin kış sporları ve kayak için tek uygun alanı olarak dikkat çekmektedir.

Bozdağlar üzerindeki kış sporları ve kayak merkezi tesisleri bu yaylanın güneyinde, Bozdağ doruğunun kuzey eteğinde yer almaktadır. Büyükçavdar, Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan en az güneş alanıdır. Büyükçavdar, Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi halk arasında yayla olarak anılmaktadır. Yayla, 1150 metre yüksekliğinde bir oluk gibi uzanmaktadır. Bozdağ doruğunun (2157 m.) kuzeyinde bulunan dik yamaçlar hızla alçalarak yayla düzlüğüne ulaşır.

Akdeniz ikliminin etkisi altında olan yaylanın Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 17°C, Ocak ayı ortalaması, -3°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 7°C olarak gerçekleşmektedir. Yıllık yağış miktarı 1200 mm. civarında ve kar yağışlı gün ortalaması 30’dur. Yayla çevresi, son zamanlarda ağaçlandırma çalışmaları ile yeşertilmeye çalışılmaktadır.

Büyükçavdar Yaylası Ödemiş’e 39, İzmir’e 150 km. mesafededir. Yayla, geçici olsa bile yerleşime açılmamıştır. Gündalan Yaylası’nda olduğu gibi Bozdağ ve Tekke (Elmabağı) yaylalarının sakinleri tarafından yaz aylarında tarım için kullanılmaktadır. Bozdağ Mahallesi’ne 11 km. mesafededir. Bozdağ Mahallesi’nden gelen asfalt yol, Gündalan’ı geçerek yayladaki Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ne ulaşmaktadır. Dağcılık, kayak, snowboard, yürüyüş, kros, yamaç paraşütü için uygun bir ortama sahiptir. Yayla tesislerindeki otel ve bungalov türü evler, konaklama için uygundur. Telesiyejle Bozdağ doruğuna ulaşmak mümkündür. Bozdağ tepesinden (2157 m.) çevredeki manzarayı izlemek ve foto safari yapmak mümkündür. Her mevsim akan deresi ve kaynakları ile günübirlikçileri de kendine çeken sarp bir coğrafyası vardır.

Subatan Yaylası ve Düden

Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan bir diğeri Subatan’dır.

Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan bir diğeri Subatan’dır. Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi Subatan da halk arasında yayla olarak anılmaktadır.

Yayla, adını orta bölümünde yer alan subatandan yani diğer bir deyişle düdenden almaktadır. Bozdağlar üzerindeki kuzey-güney yönlü olukların en uzun olanıdır. Denizden yüksekliği ortalama 950 metre olan yayla, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Çevresindeki ovalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri düşüktür. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 19°C, Ocak ayı ortalaması -1°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 9°C olarak gerçekleşmektedir. Yıllık yağış miktarı 1000 mm. civarında ve kar yağışlı gün ortalaması 5’tir.

Subatan Yaylası; Ödemiş’e 18, İzmir’e 130 km. mesafededir. Yaylada devamlı bir yerleşim yoktur. Yaz aylarında Çağlayan, Dolaylar, Mursallı ve Günlüce mahallelerinden göçenler, yayla içinde farklı yerlerde ikamet ederler ve tarımla uğraşırlar. Subatan Yaylası’nda fidancılık tarımı da yapılmaktadır.

160 metre derinliğe ve dikine mağara sistemine sahip düden, gür orman dokusu ve yemyeşil tarım alanları dışında en önemli turistik unsurdur. Bu özelliğiyle yerli-yabancı mağaracılık ekiplerine ve doğaseverlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Erenler Tepesi’nde yamaç paraşütü de yapılabilmektedir.

Yayla, kış turizmi alt yapısına sahip değildir ancak bahar ve yaz aylarında özellikle günübirlikçileri ağırlamaktadır. Kros, trophy, yamaç paraşütü için uygun bir ortama sahiptir. Doğal ve kültürel dokunun en iyi korunduğu yaylalardan biri olarak dikkati çekmektedir. Yayla, doğal ortamı ile eko turizm için uygun bir ortamdır.

Yaylaya düzenli seferlerle ulaşım bulunmamaktadır.

Doğal ve kültürel dokunun en iyi korunduğu yaylalardan biri olarak dikkati çekmektedir. Subatan Düdeni, yaylanın gür orman dokusu ve yemyeşil tarım alanları dışında da bölgenin en önemli turistik unsurudur.

Yarın görüşmek üzere…

Sevgiler…

“Değerlerin”- 15- Yaylalar 1