“Değerlerin”- 14- Bademli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili Ödemişli dostlarım, umarım bu yazı dizisi sizi sıkmamıştır. “Biz bunları biliyoruz” diyen de olmuştur. “Eksik yazmış” diyen de, hatta “Ona mı kalmış bizim memleketi yazmak?” diyenler de kulağıma gelmiyor değil hani ancak üzgünüm ki değerlileri değersizleştirmekte ve doğruya gözlerinizi kapatmakta üzerinize yok ve işte o yüzden ben insanlarının çoğunu sevdiğim bu yeri size anlatma gayretindeyim. Ya anlamaya çalışın ya anlayın!

Bademli

Bademli doğa yürüyüşleri için Selli ve Bıçakçı Deresi Vadisi ve Bıçakçı-Ovacık yolu çevresi uygun ortamlara sahiptir. Ayrıca kent içi; kültür yürüyüşleri, foto safari ve bisiklet turları için oldukça uygundur. Kentte kültür ve tarih turizminin yanında ekoturizm için de uygun koşullar bulunmaktadır.

Aydın Dağları’nın Küçük Menderes Havzası’na bakan kuzey eteklerinde yer alan Bademli Mahallesi, Ödemiş’e 19 km. uzaklıktadır. Ödemiş ve çevresinin tarihsel ve kültürel turizm açısından Birgi’den sonra diğer önemli yerleşim merkezidir. Denizden yüksekliği, 300 metredir.

Akdeniz iklimini tüm karakteristikleriyle yaşayan mahallede Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 25°C, Ocak ayı ortalaması 6°C ve yıllık sıcaklık ortalaması 16°C’dir. Yıllık yağış miktarı, yaklaşık 800 mm.’dir. Bu iklim özelliklerine bağlı olarak fidancılık ve kiraz tarımı gelişmiştir. Her yıl Mayıs ayının son haftasında yapılan Kiraz Festivali, bu tarım geleneğinin bir öğesidir. Hem kiraz üretimini teşvik etmek hem de Bademli’yi tanıtmak amacıyla yapılan şenlik ve Selli Deresi boyundaki festival alanı, görülmeye değerdir. Karlık, Kozluk, Kırım ve Selli dereleri boyunca kır kahveleri hizmet vermektedir. Bu çevredeki piknik ve mesire yerleri ön plana çıkmaktadır. Fidancılık konusunda uzmanlaşmış olan Bademli, Türkiye üretiminin % 60’ını karşılamaktadır.

Bademli’de ziyaret edilecek en önemli kültürel unsurlar; Kılcı Mehmet Ağa Camii, Hayrettin Efendi Camii, Pazaryeri Köprüsü, Pazaryeri, Potamia Kalesi, Selli Köprüsü, Salih Efendi Mescidi, Çobanoğlu Mescidi, Derviş Ağa Camii, Abdülbaki Camii, Arapbaş Mescidi, Kadı Oturağı, Türbe ve Bademli sivil mimari örneği Alamanlı Evi’dir. Bademli’de koruma ve tanıtma bilinci gelişmekte ve mahalle, bu konudaki yatırımlara hazırlanmaktadır.

Bademli’nin doğusuna doğru Bıçakçı, Pirinççi gibi yerleşimler ve Bademli şenlik alanı ve Selli Deresi boyu doğal çevresiyle dikkat çeken rekreasyonel alanlardır. Bunların yanında Bıçakçı yoluyla ulaşılan Ovacık Yaylası, tandırı ve yaz aylarındaki serin doğası ile Bademli yakın çevresinin yayla turizmi alanıdır. Selli Deresi Vadisi takip edilerek Aydın Dağları’nın doruğu olan Hacetdede Tepesi zirvesine (1831 m.) kadar ulaşan bölümde dağcılık ve botanik turizmi yapılabilmektedir.

Kılcı Mehmet Ağa Camii: Yapının ne zaman ve kimin tarafından inşa ettirildiği bilinmemektedir. Ancak girişinin üzerinde yer alan kitabesinde 1226/1811 yılında Ödemiş Voyvodası Kılcızade (Seyyid) Mehmet Ağa tarafından büyütülerek yenilendiği anlaşılmaktadır. Caminin ön cephesi, kalem işleriyle dikkat çekmektedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabenin çevresi, asma ve üzüm resimleriyle süslenmiş olup kitabenin sağında kalem işi tekniğiyle minyatür tarzda yapılmış Kabe-i Muazzama ve solunda Ravza-i Mutahhara resimleri bulunmaktadır. İç duvarlarda Allah (c.c), Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Dört Halife’nin isimleri yer almaktadır.

Gündalan Yaylası

Bozdağlar platosu üzerinde bulunan, kuzey-güney yönlü, oluk şekilli çukurluklardan en yüksek olanıdır.

Bozdağlar üzerindeki diğer çukurluklar gibi Gündalan oluğu da halk arasında yayla olarak anılmaktadır. Yayla; 1500 metre yüksekliğinde, doruklar arasına sıkışmış bir tepsi gibi düzdür. Bozdağ doruğunun (2157 m.) kuzeyinde uzanan sırtlar, yaylaya doğru alçalarak ulaşır. Tektonik bir oluşum olan yayla, içine dolan alüvyonlarla düz bir ovacık görünümünü kazanmıştır. Yayla çevresi, ağaçlandırma çalışmaları ile yeşertilmeye çalışılmaktadır. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Gündalan Yaylası’nın çevresindeki yaylalara göre yaz ve kış sıcaklık değerleri daha düşüktür. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 16 °C, Ocak ayı ortalaması, -4°C ve yıllık sıcaklık ortalaması da 6°C olarak gerçekleşir. Yıllık yağış miktarı, 1200 mm. civarında ve kar yağışlı gün ortalaması 30’dur.

Gündalan Yaylası; Ödemiş’e 35, İzmir’e 146 km. mesafededir. Yayla, geçici bile olsa yerleşime açılmamıştır. Bozdağ ve Tekke (Elmabağ) yaylalarının sakinleri tarafından yaz aylarında tarım için kullanılmaktadır. Yaz aylarında organik tarım için tercih edilen bir alan karakterini kazanmıştır. Bozdağ Mahallesi’ne 7 km mesafededir. Yayladan geçen asfalt yol, Büyük Çavdar Yaylası’ndaki Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ne ulaşmaktadır. Dağcılık, yürüyüş, kros, yamaç paraşütü için uygun bir ortama sahip olan yayla, ideal bir mekandır. Yayla güneyindeki yamaçlarda snowboard, batı yamaçlarında yamaç paraşütü için uygun ortamlar bulunmaktadır.

Hafta başı yine birlikteyiz inşallah.

Sevgiler…

“Değerlerin”- 14- Bademli