Bir Kereden Bir Şey Olmaz! -2

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kaldığımız yerden ve diğer uzmanlarımızın bazı makalelerinden de alıntılar yaparak devam edelim.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

  • Elinizde bırakmadığınız, dumanıyla nefes bulduğunuz sigaranın bir çok zararı vardır. Bu zararlar içinde belli başlı olanları sayalım yoksa saymakla bitmez.
  • Sigaranın içerisinde nikotin diye bağımlılığa neden olan bir madde bulunur. Bu madde tansiyonu yükseltir, damarları daraltır, refleksleri yavaşlatır.
  • Sigarada bulunan Karbonmonoksit, kalp ve beyin damarlarını olumsuz yönde etkiliyor.
  • Vücuttaki oksijeni azaltır, kalpte nefes darlığına ve çarpıntılara neden olur. Kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açar.
  • Bronşit astım gibi hastalıklara davetiye çıkartan sigara dolaşım bozukluklarına neden olarak ve bunun sonucu kangren ile bacaklarınız kesilmesine neden olabiliyor.
  • Sigara kadınlarda ve erkeklerde üreme hücrelerinin yapısını bozarak kısırlığa yol açabilir. Sigara içen anne, karnındaki bebeğe de aynı derecede zarar vermiş olur. Bebeğin ölümüne bile neden olabilir. Çocuğunuzun sağlıklı olması için öncelikle anne ve babanın sağlıklı bir birey olması gerekiyor ve zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.
  • Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
  • Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.

Sigaranın Neden Olduğu Kanser Hastalıkları

  • Akciğer kanseri
  • Ağız kanseri
  • Burun kanseri
  • Dudak kanseri
  • Boğaz kanseri
  • Gırtlak kanseri
  • Yemek borusu kanseri
  • Mesane kanseri
  • Böbrek kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Mide kanseri
  • Pankreas kanseri

Sigara hiçbir faydası bulunmayan safi bir israftır. Allah’ın insanların yaşayabilmelerini sağlaması için ihsan ettiği malın ziyanıdır. Bazen çoluk çocuğun nafakasını kısmaktır. Oysa pek çok ayet ve hadislerde hem israf hem de malı ziyan etmek yasaklanmıştır. Hepsinden önemlisi, sigara insan için zararlı bir şeydir.

Sigara içenle içmeyen arasındaki önemli farklardan bazıları;

  1. Sigara İçen İnsanın İçmeyene Göre Kanser Riski Daha Fazladır.

Sigara içinde yaklaşık 3.700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir.

  1. Sigara İçen, İçmeyen İnsana Göre Daha Çabuk Yaşlanır.

Sigara cilt dokusunun esnek ve sağlıklı görünüşünü koruyan kan akışını engelliyor. Cilt yeterince kanlanamadığı için kırışıklıklar oluşuyor.

  1. Sigara İçen İnsan İçmeyene Oranla Bütçeye Daha Çok Zarar Verir.

Sigara kullanan insanlar aile bütçesinin büyük bir bölümünü sigaraya harcarlar. Aile bireylerinin harcamalarını kısmış olurlar. Ayrıca sigaranın yapmış olduğu hastalıklar için sağlık harcamaları da bunlara dahildir.

  1. Sigara İçen ve İçmeyen İnsanların Akciğeri

Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Soluk borusundan ve bronşlardan geçen duman göğse iner, sigara dumanındaki hidrojen siyanid kronik öksürüğü ortaya çıkarır.

  1. Sigara İçenler İçmeyenlerden Daha Çabuk Yorulur

Sigara, enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir gencin fiziksel kondisyonunu giderek düşürür. Spor yapan bir genç nefes nefese kalıp giderek hareketsizleşir.

  1. Sigara İçmeyenlerin Kalbi İçenlerden Daha Sağlıklıdır.

Sigaranın kalbe verdiği zararlar tek kelime ile yıkıcıdır. Nikotin kan basıncını yükseltir ve kanın daha çabuk pıhtılaşmasına sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanır ve bu da kalp krizi riskini arttırır. Sigarayı bıraktıktan kısa bir süre sonra vücudumuz, organlarımız düzelmeye yenilenmeye başlar. Sizce kalbinizin sigaranın esiri olmasına değer mi?

“Bağımlı olma özgür ol!”

  1. Sigara Ağız ve Vücutta Koku Yapar

Sigara içmek halitozis denilen kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara içen kişilerde ağız içi kimyası bozulur. Nikotin bütün tütün ürünleri içinde en yaygınıdır, etkilerinden biri de tükürük miktarını azaltmasıdır. Tükürük miktarının azalması ise ağız kuruluğu, bakteri, plak oluşumu ve buna bağlı ağız kokusu yapar.

Sigarayı Nasıl Bırakabilirim?

Öncelikle sigarayı bırakmak kolay değildir ama istemek yani irade çok önemlidir. Oturduğunuz yerde sadece düşünerek bu bağımlılıktan kurtulamazsınız. İlginizi çekebilecek uğraşlar edinin( spor, el sanatları vb) Bu uğraşlara zaman ayırarak bu alışkanlıktan kurtulmaya çalışın. Sigara alışkanlığından kurtulmak erken tedavi çok önemlidir her ne kadar bağımlılık artarsa insana verdiği hasarda o denli artacaktır. Kimseye zorla sigara bıraktıramazsınız sigara bırakmak kişiyle alakalıdır. Sigara bırakmada birey azimli olmalıdır. Sigarayı azaltarak değil birden bırakmalıdır. Size sigarayı hatırlatacak yerlerden uzak durun. Eğer bırakmaktan zorlanıyorsanız Sağlık Bakanlığının “Alo 171 numaralı telefonunu arayarak yardım talep edebilirsiniz.

Günümüzde birçok zarara yol açan tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi açısından 4207 sayılı kanunla artık kapalı alanlarda sigara içilmiyor.18 yaşından küçüklere sigara satılmıyor. Birçok açık ve kapalı alanlarda yasaklanan sigaranın teşvikini azaltmak açısından önemlidir.

Yarın yeni bir konudan devam etmek üzere şimdilik sağlık huzur ve aşkla kalınız inşallah

Sevgiler

Bir Kereden Bir Şey Olmaz! -2