Safran

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süsengiller familyasından, yurdumuzda da yetiştirilen, 10-15 santimetre boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Etli, yuvarlak, kaidesi yassı, 4 santimetre kadar çapında, üstü esmer renkli ve zarımsı pullarla kaplı, alt tarafında da kök parçaları bulunan bir soğanı vardır. Yaprakları uzun ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri mor renklidir. Sonbahar mevsiminde yapraklardan önce açar. Meyvesi, kapsül şeklindedir ve sonbahar aylarında meydana gelir. Terkibinde şekerler, organik asitler, krosin ve uçucu yağ vardır. Tepeciklerinden elde edilen toz (safran); renk, tat ve koku verici olarak kullanılır.

Vücuda kuvvet verir. Sinirleri uyarır. Aybaşı gecikmelerinde faydalıdır. Rahim hareketlerini artırır. İştah açar. Sinir zafiyetini giderir. Öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamilelerin de kesinlikle kullanmaması gerekir.

Safran