ÖFKE ve YÖNETİMİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir önceki yazımızda öfke ve yapısı üzerinde durmuştuk. Şimdi de yönetimi üzerinde duracağız. Bu konuya geçmeden öncede neden başa çıkılması gerektiği hakkında konuşalım. Öfke, işlevsel bir duygudur. Fakat geri dönülemez ve ceza gerektiren davranışlara neden olabilir. Bundan dolayı yıkıcı öfkenin kontrol edilmesi gerekir.

Öfke, aile içi şiddet, çocuk istismarı ve sözel taciz gibi birçok kişiler arası ve sosyal problemin oluşmasında neden olur. Öfkeye eşlik eden kısıtlı problem çözme becerisinden dolayısıyla, bireysel ve sosyal ilişkilerden kaçınılır. Böylece öfkeye çoğu zaman hiç hesapta olmayan, yeme bozuklukları, depresyon, sigara ve madde kullanımı gibi sorunlar eşlik eder. Ayrıca uygun yollarla ifade edilmeyen öfke, saldırganlık, düşmanlık ve de stres gibi duyguları açığa çıkarır. Bu da bireyin bağışıklık sistemini, kalp- damar rahatsızlıklarını, baş ağrılarını ve mide- bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebilir.

Öfkenin ifade edilmesi kişiden kişiye göre değişir. Bazıları bastırmayı tercih eder, inkâr eder ya da yok sayar. Bazıları önce bastırıp sonra patlama yoluna gidebilir. Bazıları da öfkeli davranmayı genel geçer bir davranış kalıbı olarak gösterir. Öfkenin yönetimi konusunda kişinin, öfkelendiğini fark etmesi, öfkesinin nedenini anlaması ve nasıl ortaya koyduğunu keşfetmesi oldukça önemlidir. Ayrıca, öfkenin gösterilmesinin ve yıkıcı şekilde ortaya koyulmasının; başkalarını kontrol etme yolu, haklı olduğunu kanıtlama aracı, öç ya da intikam alma ve de problem çözme aracı olmadığının da öğrenilmesi gerekir.

Öfkenin yöneyimi konusunda birçok uygulanabilecek yöntem vardır. Fakat bunlardan kişiye ve ihtiyacına uygun olanın tercih edilmesi önemlidir. Yine de genel öneriler vermemiz gerekirse;

*Öfkenizi tetikleyen durumları ve öfkenizi ifade biçiminizi tanıyın.

*Sakinleşmeye yönelik egzersizler öğrenin ( nefes egzersizi vb. )

*Kendinize sizi sakinleştirecek söylemlerde bulunun ( size komik gelen bir şey olabilir, kızınızın ismi olabilir, ya da yapıcı cümleler olabilir. Örneğin: sakinleşebilirim, bu durumun üstesinden gelebilirim, bu birazdan geçecek vb. ).

*Öfkelendiğinizi çevrenizdekilere bildirin ve o ortamdan uzaklaşın.

*Soruna değil, çözüme odaklanın.

*Olaya karşı yeni bir bakış açısı kazanmak için, espri yeteneğinizi kullanın.

*Olayı kişiselleştirmeyin ve gelen saldırı cümlelerine aldırış etmeyin.

Öfke, en zarar verici duygudur. Hem birey hem de toplum üzerinde ciddi etkileri vardır. Dolayısıyla tanınması ve yönetimi önemlidir. Özellikle kişiler arası iletişim becerimizi arttırmamız, empati duygumuzu geliştirmemiz ve problem çözme yeteneğimizi arttırmamız bu konuda bize yardımcı olabilecek önemli diğer unsurlardır.

Öfkenizi tanımanız ve sağlıklı yaşamanız dileği ile…

ÖFKE ve YÖNETİMİ