Medyanın çocuğa zararları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde maalesef televizyon, telefon ve internetle büyüyen, değer yargılarını yitirmiş, bahçelerde, sokaklarda arkadaşlarıyla oyun oynamayan, iletişim kurmayan, tek eğlencesi bilgisayar, telefon ve internet olan çocuklar yetişiyor. Gerek günümüz teknolojisi gerekse anne babaların yanlış tutumları veya arkadaş çevresiyle çocuklar, maalesef teknolojiyle tanışıyorlar ve bağımlı hale geliyorlar. Sokakta oyun oynayan çocuktan daha çok internet kafelere gidip oyun oynayan çocuk sayısı oldukça fazla. Bu konuda anne babalara, okul öncesi öğretmenlerine ve çocukların çevresine büyük görev düşüyor. Çocuklar, bizim geleceğimiz. O yüzden toplum olarak onların doğru adımlar atmasına yardımcı olmalı, doğruyu yanlışı onlara öğretmeli, zararlı şeylerden mümkün olduğunca uzak tutmalıyız.

Özellikle televizyona alışan çocuklar çok fazla öğrenme güçlüğü çekiyor. Şiddet içerikli film izleyen veya şiddet içerikli oyun oynayan çocuklar, birbirlerine karşı saldırgan oluyor. Çocuk, anne veya babasını model alması gerekirken televizyondaki bir oyuncuyu model alıyor ve bundan oldukça olumsuz etkileniyor. Medya, çocuğu şiddete itiyor. Medyanın olumsuzlukları sayesinde sinirli, agresif, şiddete ve yalana eğilimli çocuklar yetişebiliyor. Dil gelişimini olumsuz etkiliyor, konuşmada gerilik olabiliyor. Çocuk iletişim kurmada güçlük çekebilir, iletişim kurma gecikebilir. Çok fazla televizyon izleyen çocuklarda uyku problemleri ortaya çıkabilir. Çocuğun hayal gücünün gelişmesini engelleyebilir. Çizgi film veya reklamlarda bizim göremediğimiz fakat bilinçaltımıza yerleşen şiddet, cinsellik vb. olumsuzluklar içeren konular olabiliyor ve çocuk bundan etkileniyor. Çocuk, televizyon açıkken izlemese, o an başka bir şeyle uğraşsa bile televizyonda olanlar onun bilinçaltına giriyor ve olumsuzluklara yol açabiliyor.

Anne babalar bu konuda ne yapmalı?

Eğer çocuk, televizyon izlemekte çok ısrarcı olursa bir zaman dilimi belirleyip beraber televizyon izlenebilir. Zararlı kanalları, zararlı programları ve zararlı oyunlar oynamasını engellemeliyiz. Eğitici programlar izletmeliyiz. Televizyon veya telefonla oynamak yerine eğitici müzikler dinlemesini sağlayabiliriz. Anne babalar da televizyon izlemeyi, bilgisayar ve telefonla uğraşmayı mümkün olduğunca azaltmalıdır. Çocuklar, anne babayı model alıp etkilendikleri için onlara örnek olmalısınız. Anne babalar, çocuklarını kitap okumaya teşvik etmelilerdir. Evde kitap okuma günleri veya kitap okuma saatleri yapmalılardır.

Çocuğunuzun yemek yemesi için televizyon açmamalısınız. Bu, çocuğunuzun televizyona alışmasını sağlar ve onu olumsuz etkiler. Televizyon olmadan yemek yememeye başlar. Çocuğunuzun sakinleşmesi, ağlamaması veya uyuması için televizyon, bilgisayar veya telefonlarla bunu çözmeye çalışmayın. Bunun yerine ona kitap okuyun, hikayeler anlatın. Çocuğunuza ilgi, şefkat gösterin. Sizi model almasını sağlayın. Unutmayın siz, anne ve babalar çocuklarınız için en önemli varlıklarınız ve çocuğunuzun sağlığı ve ruhsal gelişimi sizin için en önemli şey. Bunun için çocuklarınızı medyanın olumsuzluklarından uzak tutun unutmamalısınız ki en önemli eğitim, aileden geçer.

Medyanın çocuğa zararları