Kurban Bayramı’nda beslenme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun zamandan sonra tekrar herkese merhaba. İş yeri değişikliğim, koşuşturma telaşım ile işleri yeni yeni tekrar rayına oturtabildim. Bayram yaklaşırken biraz bayram için konuşalım istedim.

*Kurban Bayramı, akıllara ilk olarak et tüketimini getiriyor. Kırmızı et, hayvansal proteinler içerisinde kalite açısından üst sıralarda olsa da içeriğindeki kolesterol ve doymuş yağ oranından dolayı dikkat edilmesi gerekir. Etlerin görünür yağ kısımlarını ayıkladığınızda bile 100 gramında ortalama 20 grama kadar yağ içerebiliyor. Düzenli olarak kırmızı et tüketimi yapabilen bireylerde kısıtlamanın biraz daha fazla olmasını önerirken kırmızı et tüketimi daha az olanlar için biraz daha kontrollü serbestlikten yanayım.

*Bayramda en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelen, etlerin bekletilme süresi. Kesimi yeni gerçekleşmiş etlerin hemen bekletilmeden tüketilmesi doğru değil. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler için en az bir gün dinlendirerek tüketilmesini öneririm.

*Etin içeriğindeki yağdan bahsettiğimiz gibi bir de pişirme yöntemine göre de yağ miktarı artabiliyor. Pişirme yöntemi olarak kızartma ya da kavurma gibi yöntemler, aldığınız yağ miktarının artmasına sebep olacağından bu pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırınlama ve haşlama gibi yöntemler tercih edebilirsiniz. Bayramda sadece böyle tüketmeyi tercih edenleriniz olacaksa da bu önerileri diğer zamanlar için bir köşede tutabilir.

Mangal yapılacaksa da etlerin kömürleşecek şekilde kızartılmamasına dikkat edin. Kömürleşen etler, kanserojen bileşenler taşır. Ayrıca pişirme yönteminize göre etin içeriğinden alacağınız besin değerlerinde de kayıp gerçekleşir.

*Dengeyi kurmaya devam edin. Her zamanki gibi et yemeklerinin yanına salata, söğüş sebze ekleyerek hem demir emilimini arttırmış hem de sindiriminizi rahatlatmış olursunuz. Ana öğünlerden birinde et tüketimi yaptıysanız diğerinde sebze ağırlıklı bir öğün oluşturun.

* Günde en az 10 bardak kuralı, burada yine boy gösteriyor ama bu süreç biraz daha önemli. Yüksek miktarda hayvansal protein aldığınızda sindirim ve dolaşım rahatlığı, toksinlerin vücudunuzdan atılması açısından en az 10 bardak suya devam ediyoruz.

* Bayramlarda ne kadar dikkat de etmiş olsanız kalori alımınız artabiliyor, bu yüzden dengeyi kurabilmek için yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gitmek, asansörler yerine merdivenleri tercih etmek, harika bir seçim olacaktır. Hareket etmeniz, dolaşımı ve sindirimi de rahatlatır.

* Tatlı tüketimi konusunda öncelik sıramız olmalı. Tatlıya hayır demek istemiyorsak ve tüketeceksek seviyorsanız sütlü tatlılar önceliğiniz olsun, şerbetli tatlıları seçecekseniz de 1-2 dilim baklava porsiyonunu geçmeyelim.

Her zaman her şeyde kurallı mı olacağız? Hayır tabi ki. Sadece aklınızda bulunsun, % 70’lik kısmını tutsanız bile sağlık dengenize artısı olacaktır. Bayram ruhuna yakışır bayramlarınız olsun.

Kurban Bayramı’nda beslenme