Kötü ağız kokusu ( Halitosis)

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kötü ağız kokusu olarak bilinen “halitosis”, küçük büyük herkeste olabilir. Erişkinlerin birçoğunda ömürlerinin bir bölümünde ya da bazılarında sürekli olarak görülebiliyor. Daha çok yetişkin dönemde oluşan kötü nefes kokusu, çocuklarda da olabilir ve bu durum kişilerin sosyolojik ve psikolojik hayatlarını olumsuz etkiler. Bu sorunu yaşamak hoş bir durum değildir ancak zamanında hekime başvurulduğunda ve sorun tesbit edildiğinde, çözüm bulmak çok kolaydır!
Ağız kokusu şikâyeti olan hastaların mutlaka öncelikle Diş ve Kulak burun boğaz muayenesinden geçmesi gerekir. Çünkü şikâyetin nedeni çoğunlukla bu bölgelerden kaynaklanır. Bu problemin birçok farklı nedeni olabilir.

  1. Fizyolojik ağız kokusu:Sabah uyanınca ortaya çıkan ağız kokusu, ağız salgısının azlığı, az sıvı alınması, bazı vitamin-mineral eksiklikleri (örneğin A vitamini, B12 vitamini, demir, çinko) ve açlık durumuna bağlı görülebilir.
  2. Ağız içi nedenlere bağlı ağız kokusu:Dilin üstündeki tükürük, bakteri, epitel hücreleri ve gıda artıkları birikerek ağız kokusuna neden olabilirler. Dişeti iltihabı, ağız içi enfeksiyonlar, ağız kuruluğu, ağızda ülserler, ağızda aftlar, diş hastalıkları, diş çürükleri ve yumuşak damak hastalıkları sayılabilir.
  3. Solunum yolu nedenlere bağlı ağız kokusu:Boğaz enfeksiyonları, bademcik iltihapları, boğaz iltihapları, bademcik taşları, sinüzit, burun iltihabı, kronik burun tıkanıklıkları, geniz akıntısı, solunum yollarında yabancı cisimler, bronşektazi ve akciğer enfeksiyonları sayılabilir.
  4. Sistemik hastalıklara bağlı ağız kokusu: Diyabet, diyabetik koma, metabolik hastalıklar, zehirlenmeler, kan hastalıkları, kanser ve böbrek yetmezliği sayılabilir.
  5. Mide-bağırsak sistemine bağlı ağız kokusu:Reflü hastalığı, yemek borusundaki divertüküller, yemek borusundaki darlıklar, mide çıkış darlıkları, duedonal darlıklar, bağırsak emilim kusurları, karaciğer yetersizliği, midenin helicobakter pilori enfeksiyonları ve paraziter hastalıklar sayılabilir.
  6. İlaç kullanımına bağlı ağız kokusu: Nitrat ve nitritler, sitotoksik ajanlar, fenotiazinler, amfetaminler, dimetil sülfoksitler ve kloral hidrat sayılabilir.
  7. Yiyecek ve içecekler bağlı ağız kokusu:Soğan, sarımsak, lahana, turp, alkol, kahve, süt ürünleri vb. sayılabilir.
  8. Bakteriler:Uçucu kükürt bileşikleri, organik bileşikler ve azotlu bileşikler üreten bakterilerin ağızda bulunması kötü ağız kokusuna neden olurlar.

Ağız kokusu sadece bazı basit hastalıklar nedeniyle oluşmuyor. Bazı hastalarda daha ciddi hastalıklar da olabilir. Şeker hastalığı (aseton kokusu),böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi),karaciğer yetmezliği, çocukluk yaş grubunda teşhisi zor olan metabolizma bozuklukları, açlık, diyet, oruçlu olmak (sıvı ve gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır).

Ağız, boğaz ve alt solunum yolları bölgelerinde tümöre bağlı bir nefes kokması da olabilir. Tümörün hızlı büyümesine ayak uyduramayıp ölen dokuların oluşturduğu kötü koku olabilir. Tabi bu durum sadece nefesi kokan bir insan için akla gelebilecek en son nedendir. Ancak, özellikle erişkin yaşlarda nefes kokmasıyla birlikte ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulağa vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi ve boyunda şişlik şikâyetleriyle birlikte (biri veya birkaçı) ortaya çıkarsa tümör ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve hasta ayrıntılı muayene ve tahlilden geçmelidir.

Kötü ağız kokusundan şikâyet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. Çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikâyetçi iseniz diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir:

Sağlıkla, neşeyle ve huzurla kalın…

Kötü ağız kokusu ( Halitosis)