İş yerinde doğru beslenmek için öneriler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çoğu kişinin sıkıntısı; iş yerinde düzenli beslenememek, ne yiyeceğini bilememek, dışarıdan yediği/ yemek zorunda kaldığı için dengelemekte, dengeleyici bir öğün oluşturmada zorlanması oluyor.

​Günün yaklaşık 8-12 saatini işte geçirdiğimizden bu kadar uzun süre aç kalmak; zihinsel ve bedensel performansınızın düşmesine, problem yaşamanıza, yanınızda çalışanlara (müşteri, iş arkadaşı, danışan) karşı sabrınızın azalmasına, çabuk sinirlenmenize sebep olur. Bunun için işinizi kolaylaştıracak öneriler hazırladım.

Sabah kahvaltınızı evde yapıp çıkabiliyorsanız sorunumuz yok ama her gün dışarıdan yiyorsanız ve bu tek bir besin ile yapılan bir kahvaltı ise yeterince beslenemezsiniz. Bunları tek tek inceleyelim:

* Simit, poğaça gibi unlu mamullerden alacaksanız; poğaça türü yiyecekler, içerisine ne kadar yağ girdiğini tam olarak bilemediğimiz, yüksek yağ içeriği ve özellikle doymuş yağ oranından dolayı çok sık tüketmenizi önermediğimiz türlerdir. Tüketim sıklığınız, haftada bir olabilir. Bu durumda yanına peynir, zeytin, mevsim sebzelerinden ekleyerek dengeli bir kahvaltı oluşturabilirsiniz. Çünkü her poğaçanın içerisindeki peynir-zeytin miktarı, yeterli olmadığından karbonhidrat ağırlıklı bir öğün olmasını engellemiş olursunuz.

Simit tüketmeyi tercih ediyorsanız, bir simidin dört dilim ekmek yerine geçtiğini söylemeliyim. Yine yanına 1-2 dilim peynir, 5-6 zeytin, mevsim sebzelerinden ekleyerek dengeli bir kahvaltı oluşturabilirsiniz. Haftada iki defa diğer öğünlerdeki ekmek grubu besinleri ayarlayarak tüketebilirsiniz.

*Öğlen yemeğinizi dışarıdan yemek zorundaysanız; dürüm yerine tabakta servis şeklini tercih edin. Böylece ne kadar ekmek tükettiğinizin farkında olarak hareket edersiniz.

Dört Yapraklı Yonca kuralını uygulayın. Tabağınızdaki/menüdeki yiyeceklerin tek tip olup olmadığını kontrol edin. Evden getirebiliyorsanız yine bu modeli örnek alarak hazırlık yapabilirsiniz.

* Susuzluk hissi geldiğinde vücudunuzdaki suyun büyük miktarı tükenmiş oluyor. Bu yüzden susamayı beklemeden su için. Böylelikle konsantrasyonunuz da maksimum düzeyde olacaktır. Su içmeyi unutuyorsanız telefonunuzu kurun ya da saat başı bir su bardağı su için. Masanızda ya da çalışma ortamınızda su şişesi bulundurun.

* Ana öğünler arasına, dört saatten daha uzun süre aç kalacaksanız, ara öğünler eklemek faydalı olabilir. Bunun için ofisinizde, çekmecenizde, varsa buzdolabında leblebi, kuruyemiş, kuru meyve, günlük getirdiğiniz taze meyve, süt, yoğurt gibi yiyecekler bulundurun.

*Gün içinde konsantrasyon / keyif amaçlı çay, kahve tüketiyorsanız mutlaka ne kadar içtiğiniz konusunda bilinçli olun. Vücuda alınan fazla kafein su kaybettirir, susuzluğu arttırır. Çay-kahve-asitli içecekler, asla su yerine geçmez. Suyu su olarak tüketin, mümkünse bir kota belirleyin ve kendinizi denetleyin.

Sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

İş yerinde doğru beslenmek için öneriler