Alıştıklarımız

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı alışkanlıklar edinmek gerekiyor. Alışkanlık kelimesi, tabi ki sürekliliği çağrıştırıyor usumuzda. Ünsiyet edinme, huy haline getirme, sık sık yineleme gibi kavramlarla da açabiliriz alışkanlığı. Aslında rutinimiz haline gelen ve yapmadığımızda eksikliğini hissettiğimiz, vazgeçilmesi güç şeylerdir bir bakıma da. Yapmadığımızda bizi huzursuz eden -büyük, küçük fark etmez- davranış ya da etkinliklerimizdir. Aslında üzerinde fazla düşünmeden bir nevi benliğimize işlemiş tavır ve davranışlarımızdır ve bizi onlar oluşturur.

Bu alışkanlıklarımızı nasıl edindiğimize baktığımızda bizimle ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da ilk etken, ailemiz yani içinde büyüdüğümüz ortam. Ailemizin sahip olduğu günlük davranışları görerek, onlara uyarak, belki taklit ederek kendimizin de davranışı haline dönüştürebiliyoruz. Yine içinde bulunduğumuz sosyal ortamın, var olan şartlarımızın bize kazandırdığı ve zamanla yaşamımıza yerleşen, otomatik olarak hayatımızda yer eden alışkanlıklarımız da var. Yerine göre bir arkadaşımız, bir öğretmenimiz etkide bulunur bu alışkanlığın oluşmasında ya da izlediğimiz bir filmdeki karakterin çok hoşumuza giden bir davranışı, okuduğumuz bir kitabın bize kazandırdığı şeyler de bizim davranışımız haline gelebilir.

Yazının başında sağlıklı yaşam için sağlıklı alışkanlıklar dedik, sağlıklı olmayanları da mı var alışkanlıklarımızın? Elbette. Mesela kendimiz hakkında olumlu düşünmeme, verdiğimiz sözü tutmama, buluşmalarımıza hep geç gitme, karşımızda konuşanı etkin dinlememe, son anına gelmeden bir işi yapmama yani hep erteleme alışkanlığı, sağlıklı beslememe… Bunları daha da çoğaltabiliriz.

Peki, bu bir kısmını saydığımız olumsuz alışkanlıklarımızı değiştirebilir miyiz? Buna da cevabım evet olacak. Hani hep söylenir ya insanın yaptığı bir işin davranışa dönüşmesi için yirmi bir gün yeterli diye. Bu kuralı harekete geçirerek istediğimizi rutinimizden çıkartabilir ya da ekleyebiliriz. Kendimize bir plan yaparak kontrolümüzü sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Sabah erken kalmak mı istiyoruz, biraz kendimizi zorlayarak birkaç gün erken kalktığımızda sonraki günlerde bunun daha kolaylaştığını görürüz. Kitap mı okumak istiyoruz, “Her gün on sayfa okuyacağım” diyerek yola çıkıp onu zamanla çoğaltabiliriz. Spor mu yapmak istiyoruz, önce bizi çok yormayacak ve kısa sürelerle başlayıp bunu arttırabilir ve günümüzü bir parçası haline getirebiliriz. Çok abur cubur mu tüketiyoruz, önce belli günlerde tüketerek azaltıp sonra hayatımızdan tamamen çıkartabiliriz. Bunda da örnekleri çoğaltmak mümkün elbette. Oluşturacağımız kontrol listeleri ile yaptıklarımızı belli sürelerde periyodik olarak gözden geçirip düzenleyebiliriz. İmkanlarımız ölçüsünde, elimizden geldiğince olmasını istediklerimizi hayatımıza katabiliriz diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

Bir de hayatımızın alışkanlığı haline gelmiş ve vazgeçemediğimiz insanlar var ki aman ha onlara da sahipken gereken değeri verelim…

 

Alıştıklarımız