Adnan Saygılıer

Diploma Yağlaması

Adnan Saygılıer

 

1996 yılının Ekim ayında, Melih Erakyol kardeşim Harran Üniversitesi Radyo Televizyon Yayıncılığı Bölümü’nden diplomasını alarak, Ödemiş ÖRT Televizyonu'nda yeniden çalışmaya başladı. O dönem ÖRT Genel Yayın Yönetmeni olan rahmetli Levent Kılıcı’yı da yanımıza alarak, diplomayı yağlamak için bir kutlama yapalım dedik. Melih, “Hayatta en hakiki mürşit kebapçı Hurşit’tir” diyerek, Ödemiş’in meşhur kebapçısı Hurşit’e gitmeyi önerdi. Hep beraber kamerayla dükkâna girdik. Kebapçı Hurşit, her zamanki gibi köfte tezgâhının başındaydı. Siparişlerimizi verdik, rahmetli Levent de çekim yapmaya başladı. O sırada dükkân öğle saatinin kalabalığıyla dolup taşıyordu, gözler üzerimizdeydi.

Diplomayı yağlamaya geldiğimizi öğrenen Kebapçı Hurşit ve çalışanlar, tebessüm edip tebriklerini ilettiler. Köfteler gelir gelmez, Melih her zamanki nüktedan tavrıyla kameranın önünde diplomasını çıkarıp, “Diploma böyle yağlanır!” diyerek, bol yağlı Ödemiş kebabının üzerine bastı. Diploma vicik vicik yağ olmuştu. Biz şaşkınlık içerisinde bakarken, Kebapçı Hurşit tezgâhı bırakıp masaya koştu. Garsonlar bir telaşla etrafa koşuşturdu. Biri bez, biri deterjan getirdi. Herkes diplomanın nasıl kurtulacağını düşünürken, Melih bir anda gülümseyerek, "Korkmayın, bu sadece bir fotokopi. Asıl diploma evde!" dedi. Büyük bir rahatlama ve kahkahalar içinde bu şaka unutulmaz bir anı olarak hafızalara kazındı.

Aradan 28 yıl geçmesine rağmen, Kebapçı Hurşit kardeşim hâlâ bu anıyı gelen misafirlere anlatır. “Ödemiş’te diploma yağlaması böyle olur!” der. Bu espirili ve eğlenceli anı, zamanla Ödemiş’in unutulmaz hikâyelerinden biri haline geldi.

Yazarın Diğer Yazıları