“Kira parasının üç katını elektriğe ödüyoruz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Selçuk’ta sanayi sitesi ve Belevi Mahallesi’ni ziyaret etti. Doların artması ve ekonomik buhrandan dolayı iş yapamaz hale geldiğini söyleyen bir esnaf, “Kiramın üç kat fazlasını elektrik parası olarak ödüyorum. Dükkan sabahtan beri açık, daha bir tane müşteri gelmedi’’ ifadelerini kullandı.

CHP İzmir İl Başkanlığı’nın Selçuk’ta milletvekillerinin katılımı ile gerçekleştirdiği çalışmada bulunan Bayır, programına sanayi sitesinden başladı. Doların artması ve ekonomik buhrandan dolayı iş yapamaz hale geldiğini söyleyen bir esnaf, “Her şeye zam üstüne zam üstüne geliyor. Sadece bizim sattığımız ürünlere yarı yarıya zam geldi. Eğer bu şekilde devam ederse dükkanın kapısına kilit vuracağız. Esnaf kan ağlıyor. Böyle gitmez, sistem değişecek, değişmeli” diye konuştu.

“Sattığımız ürünü yerine koyamıyorum”

Belevi’de konuşan bir esnaf da, “Kiramın üç kat fazlasını elektrik parası olarak ödüyorum. Tüpünden kaşar peynirine kadar her şey zamlandı. Sattığımız ürüne neredeyse her hafta zam geliyor. Buradaki insanların durumu belli. 5 TL’lik tosta ben zam yapamam. Müşteri gelmez. Sattığım ürünü yerine koyamıyorum. Böyle olunca da ayakta kalmamız güçleşiyor. Cepten yiyoruz. İnsanlar, yarım ekmek köftenin pazarlığını yapıyor. Dükkan sabahtan beri açık, daha bir tane müşteri gelmedi” dedi.

Esnaf, şöyle devam etti: “Bir sene içinde bütün ürünlere %120 zam geldi. İlaçlar yurt dışından geliyor. Çiftçiler ilaç almayı bıraktı. Sene başında 250 TL olan, bugün 560 TL. Tarım, artık yapılamayacak durumda. Benim bahçem var. Buraya ekin eksem zararım olacak. İlaç, gübre fiyatları aldı başını gitti. Ne yapacağımı bilmiyorum. Önümüzü göremiyoruz. Tarımın ‘A’sını, depolama ile stok arasındaki farkın ne olduğunu bilmeyen insanlar yönetmesin bizi. İşi bileni getirsinler.”

“Çiftçimizi toprağa küstürmeyeceğiz”

Yaşanan bu sorunların CHP iktidarında son bulacağını söyleyen Bayır, “Çiftçimizin yetiştirebileceği ürünler; teknoloji yardımı ve ziraat mühendislerimizin uzman görüşü ile toprak yapısı tahlil ederek ne ekilmesi gerektiği belirlenecek. 83 milyonluk ülkede tüketilecek sebze ve meyve miktarı, aşağı yukarı bellidir. Bölge bölge, yer yer bunların analizlerini çıkartarak toprak yapısına göre çiftçimize ürün seçeneği sunacağız. Bu sunduğumuz ürünlerin fiyatını da bugünden vereceğiz. Böylelikle üretimi doğru bir biçimde yaparak kalkınmayı sağlayacağız. Çiftçimizi toprağa küstürmeyeceğiz. Çiftçimiz, ‘Acaba ürünümüz para eder mi?’ diye düşünmeyecek. Devlet garantili alım olacak ve çiftçimizin yüzü gülecek” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

“Kira parasının üç katını elektriğe ödüyoruz”

Yorumlar kapalı.