TİRE SÜT SEMPOZYUMUNDAN ÖNEMLİ MESAJLAR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Cari açığı süt ürünleri ihracatı ile azaltabiliriz”

 Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde süt sektörü temsilcilerinin yoğun bir katılımı ile gerçekleşen 3. Tire Süt Sempozyumu’nda sektöre dair önemli beklenti ve değerlendirmeler paylaşıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı Türkiye’nin Cari açığını süt ürünleri ihracatı ile azaltabileceğini söyledi. İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise süt desteklemesinden en çok yararlanan ilin İzmir olduğuna dikkati çekti ve yurt içi süt tüketiminin artırılması gerektiğini aktardı.
“CARİ AÇIĞI SÜT İHRACATI KAPATIR”

3. Tire Süt Sempozyumu’nda konuşan Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı; “Tire’de düzenlenen bu toplantı süt sektöründe önemli bir boşluğu dolduruyor. Süt Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir.  Tüm dünyaya süt ürünleri ihracatı yapan bir ülkeyiz. Pınar Süt olarak uzun yıllardır körfez ülkelerine labne peyniri yani Türk labnesi ihracatı yaparak ülkemizi temsil ediyoruz. Süt sektörünün önünün açık olduğuna inanıyorum. Süt Ürünleri ihracatı Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Pınar süt olarak Tire bölgesine önem veriyoruz. Tirenin bizim kalbimizde ayrı bir yeri vardır.  43 yıl önce Pınar Süt olarak ilk Tire’de süt toplamaya başladık. Türkiye’de süt sektörüne önemli bir yere geldik” dedi.
“EN ÇOK SÜT ÜRETİMİ İZMİR’DE”

Sempozyumda konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da sloganlarının ´Sütün Başkenti İzmir´ olduğunu söyledi. 2014 yılında dünya genelinde toplam 780 milyon ton süt üretildiğini ifade eden Güldal, 18,5 milyon ton süt üretimiyle Türkiye´nin dünyanın 9´uncusu belirtti. 

İzmir´in süt üretiminde Türkiye´de birinci sırada yer aldığına vurgu yapan Güldal, 2014 yılında 1 milyon 674 milyon ton süt üretildiğini, üretilen bu miktarın ise Türkiye süt üretiminin yüzde 9´una karşılık geldiğini vurguladı.  İzmir´de üretilen sütün tamamının soğuk zincire alındığını hatırlatan Güldal, 2014 yılında Türkiye´den 351 milyon 295 dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını bunun 51 milyon 118 bin 865 dolarlık kısmının yani yüzde 15´inin İzmir´den gerçekleştiğini anlattı.
“DESTEKLEME ÖDEMESİ ALAN İLLER ARASINDA İZMİR BİRİNCİ”

Çiğ süt üretiminin desteklenmesi amacıyla Bakanlık tarafından 2014 yılında İzmir´e 968 bin 569 ton süt için 50,5 milyon liralık ödeme yapıldığını kaydeden Güldal, ´Sütte destekleme ödemesi alan iller arasında İzmir birinci sırada yer almaktadır” dedi.

Türkiye genelinde üretilen sütün yüzde 42´si desteklenirken, İzmir´de üretilen sütün yüzde 58´ine destekleme ödemesi yapıldığını söyleyen Güldal, ´İzmir´deki toplam sığır varlığının yüzde 96´si kültür ve kültür melezi. Bu oran Türkiye genelindeki kültür ırkı ortalamasının yüzde 42 üstünde. Yine İzmir, 6 bin 460 litre civarında olan ortalama süt verimi ile Türkiye ortalamasının çok üstünde, Avrupa Birliği ortalamalarına yakın´ diye konuştu.

Güldal, süt tüketiminin arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de 2010 yılında sütün yüzde 47’si soğuk zincir ile işletmelere ulaştırılırken şimdi bu oran yüzde 100’e ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Başar Uçar

TİRE SÜT SEMPOZYUMUNDAN ÖNEMLİ MESAJLAR