SLAJLIK MISIRDA HASAD DÖNEMİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kerem Karamanlıoğlu – Ödemiş ve Küçükmenderes ovasının önemli gelir kaynaklarından olan hayvanlık sektörü için önemli yem bitkisi olan silajlık mısır sezonu açıldı. Nisan ayında ekilen silajlık mısırlar hasat edilmeye başlandı.

Silajlık mısır fiyatlarının geçen yıllara göre daha hareketli olduğunu belirten silajlık mısır üreticileri bu yıl fiyatların geçen yıllara göre nispeten yüksek olduğunu ifade ettiler. Fiyatların yüksek olmasından dolayı alım satımın şu an itibarı ile durgun olduğunu söylediler.

Kilogram fiyatının 18 kuruş civarında olduğu belirtilen silajlık mısırın bölgede alıcısının yoğun olduğunu belirten üretici ve tüketiciler, bölgedeki yem bitkilerinin üretecinin ihtiyacını da karşılamadığını söylediler.

Kış mevsiminin uzaması nedeniyle silajlık mısır üretiminde sulama maliyetlerinin yüksek olmadığını belirten tüketiciler fiyatların düşmesini beklediklerini söylediler. Silajlık mısır tüketicisi Halil Seferoğlu 2015 silajlık mısır sezonu boyunca silajlık mısır fiyatlarının bu şekilde giderse sektörde sıkıntı yaşanabileceğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak konuşan üretici Faruk Aydın ise şunları kaydetti:

“YAPILAN MASRAFLARIN KARŞILIĞINI ALIYORUZ”

 “2015 silajlık mısır sezonumuz açıldı. Nisan ayında ektiğimiz silajlık mısırlarımız bugünlerde hasat edilmeye başlandı. Silajlık mısırımızın bu yıl tarladaki kilogram fiyatı 18 kuruş civarında. Fiyatlar böyle giderse üreticimiz para kazanır. Yapılan masrafların karşılığını mısırdan bu yıl alabiliriz. Bir dönümde 9 ile 10 ton arası silajlık mısır alıyoruz. Genelleme de dönümde 500 TL civarında giderimiz oluyor. Elektrik, mazot, gübre ve tohum masraflarımız var; bu masrafları karşılayamazsak sıkıntı yaşarız”

BARAJ SUYUNUN BİR AN ÖNCE GELMESİNİ İSTİYORUZ

Burada en çok giderimiz elektrik oluyor. Dalgıçlardan sulama da inanılmaz derece de elektrik gideri yaşanmakta. Beydağ barajı tarım sulamasının bir an önce tüm ovayı sulamasını istiyoruz. Bu giderimiz düştüğünde üretici her konuda sevinecektir. Bu sene silajlık mısırlarımızın bu fiyatları görmesindeki bir başka dengede bölgedeki patates üretimi oldu. Geçtiğimiz yıllarda hepimizin bildiği gibi patatesin kilogram fiyatı 5-10 kuruşa kadar düşmüştü. Son dönem biraz düştü ama çok fazla etkilenmedi.

Geçen yıldan bu yana patatesin para kazanmasından dolayı patates üreticisi patatesini ekti mısır ekmedi. Sadece mısır üreticisinin mısır ekmesinden dolayı her iki üretici de kazanmış oldu. Bu dengenin bu şekilde sürmesi temennimiz.”  

 

SLAJLIK MISIRDA HASAD DÖNEMİ