10 PARMAĞINDA 10 MARİFET BİR ÖDEMİŞLİ -İLHAMİ ÖNER 

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Kerem Karamanlıoğlu – Ödemişli İlhami Öner 10 parmağında 10 marifet bir kimlik.

Ödemişli İlhami Öner (46) emekli astsubay, profesyonel balık adam, su altı eğitmeni, kıyı kaptanı, telsiz operatörü, su altı fotoğrafçısı, arama kurtarma uzmanı, mağara dalıcısı, dağcı, Türk Sanat Müziği solisti, tiyatrocu, şair ve güreşçi kimlikleri ile 10 parmağında 10 marifet.

1968 yılında Ödemiş’te doğan İlhami Öner Ödemiş’in meşhur Mavi Köşk Restoran çalışanlarından Ahmet Öner’in oğlu 1987 yılında Ödemiş Endüstri Meslek Lisesinden mezun olan İlhami Öner daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Hava Teknik Okullarından mezun olarak Türk Silahlı Kuvvetli Hava Kuvvetleri Komutanlığında 1988 yılında astsubay olarak göreve başlıyor. Başta İstanbul’da olmak üzere Türkiye’nin çeşitli il merkezlerinde çalışan Ödemişli İlhami Öner geçtiğimiz 2011 yılında emeklilik hayatına başlıyor. 

“LİSE YILLARINDAN MERAK”

Lise yıllarında zıpkınla deniz altında balık avlama merakının olduğunu daha sonraki yıllarda da balıkların dünyası olan deniz altına merak sardığını söyleyen İlhami Öner eğitimlerini alarak profesyonel balık adam unvanını kazanıyor.

“DALIŞ MERAKI OLAN ÖDEMİŞLİLERE EĞİTİM VERECEK”

Bugün 300 öğrencisi olan Su Altı Dalış Eğitmeni İlhami Öner 2013 yılından bu yana Ödemiş’te yaşıyor. 2015 yılında Ödemiş Emniyet Müdürlüğü Çamlık Yüzme Havuzu tesislerinde de dalış merakı olan Ödemişlilere dalış eğitimi verecek.

“MAVİLERDEN MAVİLERE”

Mavilerden mavilere isimli yolculuğunu anlatan İlhami Öner, deniz insana anne karnındaki şefkati verdiğini belirtti.

Öner, “Ödemiş’te lise yıllarımda arkadaşlarım ile Kuşadası’na gider orada denizin altında zıpkın ile balık avlardık. Daha sonra liseden mezun olduktan sonra Hava Teknik Okulundan mezun oldum ve TSK Hava Kuvvetleri Komutanlığında astsubay olarak göreve başladım. Yıllarca mesleğimi icra ettikten sonra geçtiğimiz 2011 yılının Ağustos ayında emekli oldum. 1999 yılında ilk su altı dalışımı yapmıştım. Daha sonra Balıkesir’de görev yaparken Best Dalış Merkezinde gerekli eğitimlerimi aldım ve 1 yıldız sahibi balık adam kimliğine sahip oldum.”

“2000’DE 2 YILDIZLIYDIM”

“2000 yılında Ayvalık’ta dalışlarım devam ederken 2 yıldız sahibi balık adam oldum. Devamında 3 yıldızlı balık adam ve grubumun dalış lideri oldum. Ardından Türkiye Su Altı Federasyonu Eğitmen kursuna sınavlarını girdim ve sınavları geçtim. Sınavların sonrasında eğitimlere katıldım ve Su Altı Eğitmeni oldum. Çalışmalarımız devam ederken yabancı dilimi ilerleterek 2010 yılında Türkiye Su Altı Sporları Federasyonunun (TSSF) açtığı kurs ve sınavlara katılarak Rehber Balık Adam olma şansına sahip oldum. Eğitmen olarak yüzlerce su altı meraklılarına suyun altı ile buluşturma mutluluğuna kavuştum.”

“TSSF’NİN YETKİLİ EĞİTMENİYİM”

“(TSSF)’nin yetkili Su Altı Dalış Eğitmeni olarak öğretmenlik yapmaya başladım. Sukuba dediğimiz serbest solunum cihazını kullanmayı öğrenerek ve öğreterek bize ait olmayan balıklara ait olan dünyayı keşfettik. İki tür öğrencilerimiz var birinci olanlar sadece merak için gelenler bir kez dalış yapmak istiyorlar.”

“DALIŞ MERAKI OLANLARA 5 METREDE 25-45 DAKİKA TUTUYORUZ”

“Bu öğrencilerimize gerekli bilgileri verdikten sonra giysilerini üzerlerine kuşatıyoruz ve birlikte denizin 5 metre derinliğine kadar dalıyoruz. 25 dakika ile 45 dakika denizin derinliğinde kalıyoruz. Diğer öğrencilerimiz ise yıldızlı dalıcı balık adam olmak istiyorlar. Bu öğrencilerimizi de 12 saat teori dersi veriyorum. Daha sonra 2 gün süren su altı pratikleri dersi ile eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Son olarak yazılı bir sınavın ardından dalışlarımız başlıyor. İlk adım olan uluslar arası 1 yıldızlı balık adam brövesini (ehliyetini) TSSF yetkisinde eğitmen olarak ben veriyorum.”

“DENİZİN ALTI İNSANLARA AİT OLMAYAN BİR DÜNYA”

“Denizin altı insanlara ait olmayan bir dünya kendinize ait olmayan bir dünyaya adım atarken elbette çekintileriniz olacaktır. Ama adım attığınızda da çıkmak istemeyeceksiniz. Denizin derinliğine inen öğrencilerimizin en çok istediği de deniz altı fotoğrafı ben deniz altı fotoğrafçılık eğitimi de aldım ve öğrencilerime deniz altında fotoğraf çekiyorum. Birçok öğrencimiz şanlı bayrağımız ile fotoğraf çekilirken bazıları ise evlilik teklifi pankartlarını açıyor. Çok eğlenceli çok güzel bir dünyada öğrencilerimiz de hedeflerine varıyor.”

“DENİZ SİZİ ANNE KARNINDAKİ GİBİ SARIYOR”

“Denizin derinliğine indiğinizde karada tüm vücudunuzun ağırlığını ayaklarlınız çekerken orada deniz sizi anne karnındaki bebek gibi sarıyor ve bir uçma hissi veriyor. Deniz bize her yerimizden saran bir annemiz gibidir. Suyun altına indiğimizde bilgiler ve tecrübe ile yan yana hareket ederek çok güzel anlar yaşıyoruz.”

“300 ÖĞRENCİM OLDU”

“Bugüne kadar 300’e varan öğrencim ile bu mutluluğu yaşıyoruz. Heyecanlı rengarenk bize ait olmayan bir dünyaya giren öğrencilerimizin mutluluğunu görmek benimde en çok heyecanlandığım ve mutluluğunu yaşadığım anlardan biri oluyor. Bu faaliyetlerimizin birçoğunu Ayvalık’ta yapıyoruz bende denizin dibine 60 metreye kadar daldım. Deniz bize anne karnındaki huzuru veriyor.”

“UÇMA DUYGUSU VERİYOR”

“Suyun altında yerçekimsiz bir ortamda vücudumuzu taşıyor ve bir uçma duygusu hafifliğini hissettiriyor. Sudan bizim dünyamıza çıktığımızda doğanın risk taşıdığını hatta ölüm riski taşıdığını düşündüğümüz bir sınavı daha vermiş olmanın bir bakıma ölümle restleşmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Uçmakta böyle bir şey orası da bize ait olmayan bir dünya her ikisinde de huzur topluyorsun. Ben meslek hayatımda uçarken gökyüzünde müthiş bir özgürlük vardı. Denizin altında müthiş bir özgürlük var. bu yüzden mavilikten maviliğe.”

“ÇAMLIKTA’DA ÖDEMİŞLİ İSTEYENLERE EĞİTİM VERECEĞİZ”

“Ödemiş İlçe Emniyet Müdürümüz Okan Kestek’te yıldızlı dalıcılardan kendisi ile görüştük. Yeni yılda Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü Çamlık Yüzme Havuzu Tesislerinde dalmayı merak eden Ödemiş’lilere de eğitimler vereceğiz. Herkesi bekleriz.”

“TİYATROCU”

Diğer kimliklerini de anlatan İlhami Öner, “İstanbul’da görev yaparken Toran Karacaoğlu Basın tiyatrosunda 3 yıl tiyatro eğitimi aldım. Daha sonra Diyarbakır İkitaktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Yaratıcı Drama ve Diksiyon kursu açarak sevgi oyunları tiyatrosu kurdum. Burada 35 öğrencim ile 5 yıl boyunca tiyatro oyunu sergiledik. Bu oyunlarda ben hem yazdım hem yönettim hem de oyunda oynadım. Balıkesir’e tayin olduğumda da lise öğrencilerine tiyatro eğitimi verdim.”

“TRT DİYARBAKIR TSM’DE KORİST VE SOLİST OLARAK GÖREV ALDI”

“Diyarbakır’da TRT Türk Sanat Musikisi sınavları açılmıştı. Buraya katıldım ve sınavları kazandım. 3 yıl boyunca Diyarbakır’da hem eğitim aldım hem de TRT Diyarbakır Türk Sanat Müziği Korosunda Korist ve Solist olarak görev aldım. Amacım Türk Sanat Müziği sanatçısı olmak değildi. Amacım burada en değerli olgularımızdan biri olan Türk Sanat Müziğini bilerek notalarına hakim bir şekilde okumaktı.

“95 YILINDA 95 ÖDEMİŞLİ İLE DİYARBAKIR’DA ÖDEMİŞLİLER GECESİ DÜZENLEDİM”

Bunların yanında 1995 yılında Diyarbakır’da Ödemişliler gecesi düzenledim. O dönem Diyarbakır’da kurumlarda, okullarda, askeri birliklerde çalışan 95 Ödemişliyi birkaç ay içerisinde tespit ettim ve Diyarbakır Hava Üssü Komutanlığı Gazinosunda Ödemişliler gecesi düzenledim. Geçmiş dönem Hava Kuvvetleri Komutanımız Ödemişli Orgeneral Hasan Aksay paşa 1995 yılında Tuğgeneral olarak Diyarbakır’da 8. Ana Jet Üs Komutanı olarak görev yapıyordu. Komutanımızın destekleriyle düzenlediğimiz gecenin onur konuğu olarak ta Hasan Aksay paşa aramızdaydı.”

“ANNEM BİZE KEŞKEK YAPIVERMİŞTİ”

“O gecede Ödemiş’ten Diyarbakır’a gelen annemde Ödemiş’in bilinen yemeği olan keşkek’i Diyarbakır’daki Ödemişlilere yapıvermişti.”

Emekli olduktan sonra Ödemiş’in kurtuluş tarihi olan 3 Eylül’de 2013 yılında memleketine dönüş yapan İlhami Öner 29 Ekim 1993 Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde öğretmen Yasemin Öner ile evleniyor.

20 yıllık evli olan çiftin oğlu Erdem Öner ise bugün İstanbul Aydın Üniversitesi Sahne Sanatları bölümünde öğrenimini sürdürüyor.

 

Su altı dalış eğitimlerinde bazen Ödemişçe konuşarak eğitim veren Baba İlhami Öner oğlu için ise yaprak yiyen keçinin ağaca çıkan tekesi olarak adlandırıyor.        

10 PARMAĞINDA 10 MARİFET BİR ÖDEMİŞLİ -İLHAMİ ÖNER 