
TİYATROYU ÖZLEMİŞİZ…
Yaşar Varış
12 Şubat Çarşamba akşamı Ödemiş Kültür merkezi tıklımtıklım dolu idi.ÖSEM’in ( Ödemiş Sanat ve Kültür Etkinlikleri Mecrası Derneği) öncülük ettiği iki perdelik tiyatro gösterisi soğuk havaya rağmen sonuna kadar ilgi ile izlendi.
Yönetmenliğini MustafaTakmaz’ın yaptığıoyunda Aynur Yurdagül, Dilek Alada, Tülay Özgüler, Tülay Can ve konuk oyuncu genç avukat arkadaşımız Batuhan İsmet Durna rol aldılar. Oyun; bir cezaevinin kadınlar koğuşunda cezasını çeken dört kadının geçmişini ve neden, nasıl cezaevine düştüklerini, ülkemizdeki kadına bakış açısınıve kadın cinayetlerini anlatmaya çalışıyordu. Oyunda hükümlü her kadının ayrı birer öyküsü vardı. Ama ortak olan noktaları aynı idi. Yokluk, yoksulluk, eğitimsizlik, işsizlik..
Barolar birliği eski başkanlarından ceza hukukçusu Prf.Dr. Faruk Erem, “Suçluyu kazıyın, altından insan çıkar” demişti. Oyun sanki Faruk hocamızın sözünü doğruluyordu. Hiç kimse doğuştan suçlu doğmuyor. İnsanların bulundukları çevre, ekonomik koşullar, eğitim ve diğer koşullar o kişinin kaderini belirliyor adeta..
Hukuk fakültesinde öğrenci iken Kriminoloji adlı bir ders vardı. Suçluluk bilimi anlamına gelen bu kitapta verilen bir anket sonuçları dikkatimi çekmişti. Anketcezaevindeki hükümlüler üzerinde yapılmıştı. Hükümlüler üç açıdan mercek altına alınmış, bulundukları çevre, gördükleri eğitim ve ekonomik durumları incelenmişti. Büyük çoğunluğunun kırsal kesimde oturdukları, düzenli ve yeterli bir gelirlerinin olmadığı ve eğitimsiz-cahiloldukları görülüyordu.
Siyasetçilerin ve yöneticilerimiz buradan çıkarımlar yaparak öncelikle gençlerimizi iyi bir eğitimden geçirerek, köyleri de şehirler gibi her yönden geliştirerek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yakışacak bir iş ve gelir sahibi yaparak suçları azaltabilirler, ülkeyi kısa bir sürede kalındırabilirler düşüncesindeyim.
Tiyatro, Muhsin Ertuğrul’un dediği gibi bir halk okuludur,halkın eğitiminde iyi bir araçtır. Cumhuriyetin ilk yıllarındatiyatroya ve tiyatroculara önem ve değer verilmiştir. Önce devlet tiyatroları, sonra şehir tiyatroları kurulmuş, özel tiyatrolar desteklenmiştir. Halk evlerinde ve liselerde tiyatro kolları ve kursları açılmıştır. Bunların yanında ülkede sağlanan özgürlük ortamında tiyatro ve birçok tiyatro sanatçısı yetişmiştir.
Üzülerek belirtmeliyim ki 1950’lerden sonra ülkemizde bu bakış açısı değişmiş, sanata ve sanatçıya gereken önem verilmez olmuştur. Bir de Ödemiş’imizin konumu bunlara eklenince tiyatroya özlemimiz bir hayli artmıştı diyebilirim.
Ödemiş belediye başkanımız Sayın Mustafa Turan’a, ÖSEM yöneticilerine, bilet satış ve dağıtımında başta Selim Şahan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu tür etkinliklerin devamını diliyorum. 13.02.2025
Yaşar Varış