Atatürk Yolunda Kalem Efesi

'Atatürk Yolunda Kalem Efesi'(*) farklı bir kitap! Öykü, değil! Şiir, değil! Romansa hiç değil! Bir karikatür...

Atatürk Yolunda Kalem Efesi(*) farklı bir kitap! Öykü, değil! Şiir, değil! Romansa hiç değil! Bir karikatür dolusu kitap. Efelik ve zeybeklik kültürünü resimlerinde yurt içinde ve yurt dışında büyük bir başarıyla yaşatan ressam dostum Mustafa Ali Kasap’ın anlamlı bir eseriyle başbaşayız.

Öyle bakıp bakıp bir kenara bırakılacak türden bir eser değil! Güçlü eleştiri yeteneği ve çizgisel estetiği ile capcanlı Kalem Efesi.

İlk kez Ödemiş Öğretmenevi’nin rahmetli kurucusu ve ilk müdürü Ömer Akşahan Ağabeyimin önderliğinde çıkartılmış olan Ödemiş Efe Dergisi’nde karşılaştım. Ankara’dan dergiye ben de yazılar yazıyordum.

Kasap; karikatürün güçlü dilini, sesini Kalem Efesi ile ete kemiğe, bir de üstelik Ödemişimizin yerel kültür dokusuna taşımıştı. Her sayıyı merak ve heyecanla bekler olmuştum/k. Oğlumuza da gösterip birlikte düşünüyorduk inceden inceden!

Eseri Konak Belediyesi basmış. Kültür yayını olarak. Çocuklara dağıtmış. Aslında büyüklere de dağıtılsa olurdu! Başlangıçta zamanın Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, bizi “Hayde bre Efeler!” diyerek eseri okumaya çağırmış. Sonra Ege Zeybek Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen de “Zeybeklik ve efelik kültürünü en ince detaylarına kadar araştırıp gelecek kuşaklara aktarmak için gerekli çalışmaları yapmak” amacıyla Kasap’ın bu değerli yapıtını çocuklara sunuyor. “Baş Efemiz” Atatürk’ün izinde çocuklar yetiştirilmesine karınca kararınca katkıda bulunuyor. Ömer Akşahan da Mustafa Ali Kasap’ın “resimden soluk almak istediği anlarda ortaya koyduğu karikatürlerde” “…eğitimi çağdaş bir yapıya kavuşturan büyük önder Atatürk’e yönelik karalama, küçük düşürme çabalarına karşı nasıl dik duruş sergileyeceğimizi” göstermektedir diyor ve Kalem Efesi’nin o küçük yapısıyla “zaman içinde çizgilerini daha net, berrak ve kısa, çarpıcı sözlerle ifade edişiyle izleyeni düşündürmeyi ve tavır almayı bekler bir psikoloji içinde” görüyor.

Kalem Efesi; daha önce “Yorum, Yerel Güç, Kent, Efece Haber, Anamur’un Sesi, Bilsa, Ödemiş Efe, Gırgır, Günaydın, Tıfıl, Dobra, Efekent” gibi gazete ve dergilerde yayınlanmış.

“Ödemiş Bilim ve Eğitim Şenliği, Ödemiş Efe İlköğretim Okulu, Saz Metodu, Küçük Menderes Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu, Ödemiş Bilim Fuarı” gibi etkinliklerde simge -logo- olarak kullanılmış.

Kasap; Kalem Efesi’ni “Bu yörede yetişmiş bir eğitimci ve sanatçı sorumluluğunda, eğitim çağındaki çocuklarımıza ve gençlerimize, yurt ve dünya sorunlarının bilincinde, bilimin, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, duyarlı, tepkili birer birey olarak yetişmelerine katkı sağlamak için” kitapçığı geliştirmiş. “silah olarak kılıç yerine kalem kullanan bir kahraman” yaratmış. Kasap; “Yabancı sanal kahramanları kendisine örnek alan, kendi odalarını yabancı sanal kahramanların poster ve resimleriyle süsleyen, kendi değerlerinden uzaklaşmakta olan çocuklarımıza” Kalem Efesi ile “bir farkındalık bilinci geliştirmeyi” amaçlamış.

Eserin her sayfasında bu amacın gerçekleştiğini görüyorsunuz. Efelik ve zeybeklik kültürünü barışçıl bir dille aktarıldığına tanık oluyorsunuz. Kimi zaman gülümsüyorsunuz. Kimi zaman gülücükler donup kalıyor gamzelerinizde. Sıkça öfkeleniyorsunuz. Siz de Kalem Efesi yaşına iniyorsunuz. Onunla sanki birlikte hareket ediyorsunuz. Diline, deyişine, seslenişine ortak oluyorsunuz.

Kısacası, Kalem Efesi olup çıkıyorsunuz…

Lütfen çok gecikmiş teşekkürlerimi kabul et Mustafa Ali Kasap!

Beklentim; bu yapıtın efelik ve zeybeklik duygusuyla iç içe olan insanlarımıza ulaşmasıdır.

22 Haziran 2020

________________

* Atatürk Yolunda Kalem Efesi, Mustafa Ali Kasap, Konak Belediyesi Kültür Yayınları:16, Birinci Basım:Mart-2013, İzmir, 114 Sayfa.

Bakmadan Geçme