ZEYTİNYAĞI
Zeytin ağacında yetişen meyvelerden yani zeytinden elde edilen yağdır. Ülkemizin birçok bölgesinde zeytin ağacı yetiştirilmektedir. Çevre...
Zeytin ağacında yetişen meyvelerden yani zeytinden elde edilen yağdır. Ülkemizin birçok bölgesinde zeytin ağacı yetiştirilmektedir. Çevre ilçe ve köylerde de çok miktarda rastlamaktayız.
Zeytinyağı hem yemeklerde hem sağlık açısından insanlığın hayatında çok uzun senelerdir bulunur. Salataların vazgeçilmezi olması yanında taze fasulye, piyaz, yaprak sarması, enginar gibi yemeklerin yapımında da kullanılır. Sağlık açısından en başta cildimiz olmak üzere en büyük destekçilerimizdendir.
- Demir, kalsiyum, magnezyum gibi elementleri içerir.
- Kalp dostudur, kalp krizi riskini azaltır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolesterolü düzenler. Kolesterol rahatsızlığı olan kişiler katı yağlardan uzak durmalı ve tercihini zeytinyağı olarak kullanmalıdır. Damarların tıkanmasına engel olur. Katı yağlar gibi damarları tıkamaz. Bu nedenle kalp damar hastalıklarına yakalanmayı önler.
- Kanseri önlemeye yardım eder. Özellikle kadınların meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Yaşlanmayı ve cildin kırışmasını geciktirir. Hücresel yaşlanma süresini yavaşlatır.
- Mideye fayda sağlar. Midenin düzenli çalışmasına yardım eder.
- Metabolik fonksiyonları hızlandırır.
- A, D, E ve K vitaminlerini içerir.
- Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı giderir.
- Kas ve kemik ağrılarını geçirir. Kas ve kemik ağrıları için zeytinyağı ile masaj yapılabilir.
- Diyabet yani şeker hastalığı ile mücadeleye yardım eder. Kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
- Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
- Çok çeşitli mide hastalıklarını önlemeye yardım eder. Özellikle gastrit ve ülser gibi birçok mide hastalığına fayda sağlar.
- Safra kesesi taşlarının oluşumunu önleyicidir.
- Tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Yüksek tansiyon hastalığı olan kişiler zeytinyağı tüketmelidir..
- Günlük hayattaki stresi azaltmaya yardım eder. Depresyona iyi gelir.
Bakmadan Geçme





