• Haberler
  • Yüksekokulda gıda güvenliği konuşuldu

Yüksekokulda gıda güvenliği konuşuldu

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulunda 'Gıda Güvenliği' başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa katılan Ege Üniversitesi...

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulunda “Gıda Güvenliği” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Uysal gıda güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Gıda güvenliği topraktan başlar”

Gıda güvenliğinin toprağa verilen tohumlar ve gübreyle başladığını ifade eden Prof. Dr. Harun Uysal, “Güvenli gıdanın çok basit, sade bir tanımı vardır. İnsan sağlığı için tehlike oluşturmayan ve tüketime uygun olan gıda, güvenli gıdadır. Güvenli gıdanın üretilmesi ise gıda güvenliği sisteminin doğru kurulmasıyla mümkündür. Gıda güvenliğini; gıdanın birincil üretiminden tüketimine, yani tarladan, çiftlikten sofraya kadar geçirdiği ve gıda zinciri olarak adlandırdığımız tüm aşamalarda, gıdalardan kaynaklanabilecek hastalıkları önlemek, yani güvenli gıda üretmek amacıyla kurulmuş, çok yönlü, çok taraflı bir alan olarak görmek gerekir. Gıda güvenliği, gıda hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda katkıları, bulaşanlar, veteriner ve tarım ilacı kalıntıları gibi bilimsel ve teknik konuları olduğu kadar, gıda mevzuatı, denetim sistemleri, sertifikasyon sistemleri ve uluslararası ticaret gibi sisteme dair konuları da kapsar” dedi.

 

“Doktorlar antibiyotiği kullandırmamadan yana”

Gıdada son dönemde gündemden düşmeyen antibiyotik konusuna da değinen Uysal, “Dünya genelinde doktorlar genel olarak antibiyotiği hiçbir zaman kullandırmamadan yanadır. İade edilen, geri verilen peynirler bazen taze kaşar veya farklı peynir türleri olarak da kullanabilmektedir. Bugün İzmir’de sandviçin içinde kullanılan peynirler sandviç fiyatında da etkilidir. Sandviç ucuz ise tüketiciler dikkat etmelidir.   Peynirin maliyetini hesaplanması gerekir. Ve her zaman markalı ürünleri tercih etmeliyiz. Bugün Büyük Menderes bölgesinde kanser vakalarının artması konusunda Tabipler Odasının bazı açıklamaları vardır. Bu artışın nedenleri araştırılmalıdır” diye konuştu.

 

“Uluslar arası pazarlarda da gıda güvenliği önkoşul”

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şafak Ceylan da, “Gıda insanın temel yaşam kaynağıdır. Ancak aynı zamanda yaşamsal sorunlara neden olabilen temel tehdit unsuru da olabilmektedir. Bugün yaygın olarak görülen pek çok sağlık sorununun güvenli olmayan gıdalardan kaynaklandığı konuşulmaktadır. Bu noktada tükettiğimiz gıdaların güvenirliği konusunda soru işaretleri ile karşı karşıyayız.    Oysaki güvenilir, uygun fiyata, kaliteli, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlarını geliştirecek gıdaları satın alabilmeli ve tüketebilmeliyiz. Bu konuda endişe ve soru işaretlerimiz olmamalı, uluslar arası pazarlarda,  ürünlerimizin yer alabilmesi için de gıda güvenliği vazgeçilmez ve en önemli koşuldur” dedi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Harun Uysal’a çiçek takdim edildi.

Turgay Konuralp

 

 

Bakmadan Geçme