- Haberler
- -YOKSULLUĞA, YOLSUZLUĞA, SAVAŞA KARŞI EMEĞİMİZ, BEDENİMİZ, KİMLİĞİMİZ BİZİMDİR!
-YOKSULLUĞA, YOLSUZLUĞA, SAVAŞA KARŞI EMEĞİMİZ, BEDENİMİZ, KİMLİĞİMİZ BİZİMDİR!
 Ödemiş Eğitim Sen temsilciliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Hükümet Meydanı...
Ödemiş Eğitim Sen temsilciliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Hükümet Meydanı Atatürk anıtı önünde yapılan açıklamayı, Endüstri Meslek Lisesi Edebiyat öğretmeni Nurşen Kaygısız okudu.
Sendika temsilcisi Selim Şahan’ın da katıldığı basın açıklamasına, Eğitim Sen üyeleri, Kent Konseyi adına genel sekreter İrfan Gündüz, Emekli Sen adına başkan Lütfü Gergeroğlu, CHP adına yönetim kurulu üyesi avukat Gülin Varış ve vatandaşlar destek verdi.
GELENEKSEL ROLLERİ KIRIYORUZ
Bu yılki 8 Mart’ın kadın cinayetlerinin hızla arttığı bir ortamda kutlanmasının acı bir tarafının olduğunu belirten Kaygısız şunları söyledi: “Kadınların bedenleri, emekleri ve kimlikleri üzerindeki erkek egemen tahakküme sessiz kalmıyor; dünyanın her yerinde özgürlük türkümüzü söylüyoruz. Eğitim-Sen’li kadınlar olarak biz kadınlara biçilen geleneksel aile rollerimizi kırarak; bugün özgürlük, barış ve eşitlik için biraraya geliyoruz. Bizi görmezden gelenlere, taleplerimize kulaklarını tıkayanlara karşı kadınlar olarak ‘Emeğimiz, Bedenimiz, Kimliğimiz Bizimdir Yolsuzluğu, Yoksulluğa ve Savaşa Karşı Biraradayız’ diye haykırıyoruz”
AYAKKABI KUTULARI VE ZAMLAR
“Ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlar, para sayma makineleri ve son olarak dinlediğimiz ses kayıtları ile iktidarın yolsuzluk ve rant düzeni gözler önüne serilmiştir” diyen Kaygısız, “Kadınların her geçen gün yaşam koşullarının zorlaşması ve görünmeyen emeklerinin artması pahasına izlenen ekonomik politikalar kamu harcamalarının kısılmasına, özelleştirmelerin artmasına neden olmuştur. En temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar kadınların ev içlerinde daha fazla çalışmasına, haneyi geçindirmek için harcadıkları emeğin artmasına neden olmuştur” şeklinde konuştu.
KREŞLER AÇILMIYOR
Son yıllarda kamu kreşlerinin ardı ardına kapatıldığını belirten Kaygısız, “150 kadın çalışanın olduğu iş yerlerinde kreş açılması için yönetmelikler yayımlanmıştır fakat. çocuk bakımını sadece kadınların görevi olarak gören erkek egemen iktidar bu hiçbir sorunu çözmeyen yönetmeliklerinin denetimini bile yapmadığını itiraf etmiştir” dedi.
EMEK BİZİM BEDEN BİZİM
Kaygısız şöyle devam etti: “Eğitim Sen’li kadınlar olarak kadınların ikili emekleri üzerine yükselen iktidarın rant, yolsuzluk ve yağma düzenini kabul etmiyoruz. Ev içlerinde görünmeyen emeğin sahibi biz kadınlar insan onuruna yakışır bir hayat için mücadelemizi ilmek ilmek örmeye devam ediyoruz. Kadınlara sürekli geleneksel toplumsal cinsiyet rollerini hatırlatarak “en az üç çocuk, üç de yetmez beş çocuk” baskısı yapan AKP iktidarı sermaye için gerekli ucuz iş gücünü kadınların karşılıksız olarak sağlamasını hedeflemektedir. Kürtaj hakkımızın elimizden alınmasına, nasıl doğuracağımıza, kaç tane çocuk yapacağımıza kadar atılan bütün adımlar bedenlerimiz üzerindeki denetim arttırılmaktadır. Aile içerisinde annelik rolüne yapılan vurgu ile biz kadınların daha fazla eve kapatılması istenmektedir. Sadece yeniden üretici rolleriyle bizleri tanımlayan egemen zihniyet kadınların istihdamdaki yerlerini de bu sınırlar içinde belirlemektedir. Kadın emeğini esnek, güvencesiz, sendikasız ve düşük ücretli olarak değerlendirmek isteyen sermaye ile AKP iktidarı ortaklaşmıştır.
Bu kapsamda hazırlanan kadın istihdam paketleri ile kadınlar için öncelik; ev içinde harcanan emek olarak belirlenmektedir. AKP iktidarının sosyal devletin tüm sorumluluklarından kaçınarak hayata geçirmek istediği tüm politikalar biz kadınların emeklerinin değersizleştirilmesine neden olmakta; yağma ve talan politikalarına hizmet etmektedir.
Eğitim Sen’li kadınlar olarak kadın emeğine dönük saldırılara karşı susmuyor; taleplerimizi haykırıyoruz. Bizler güvenceli, tam zamanlı, sendikalı ve insan onuruna yakışır bir ücretle çalışmak istiyoruz. Sosyal devletin sorumluluklarını yerine getirerek; kapatılan kamu kreşlerini yeniden açmasını, en az 50 çalışanın olduğu her işyerinde kreş açılmasını talep ediyoruz.”
Bakmadan Geçme





