- Haberler
- YGS değil YKS
YGS değil YKS
YÖK Başkanı Profesör Yekta Saraç, milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı....
YÖK Başkanı Profesör Yekta Saraç, milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı. 18 olan puan türü sayısının düşürüleceğini söyleyen Saraç, bu noktadaki en önemli değişikliğin Türkçe ve Temel Matematik alanlarının bütün puan türlerine etki etmesi konusunun olduğunu belirtti. Saraç yeni sistemi şu şekilde anlattı: “Sınavın adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematik’ten oluşacak. Sınav, Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum, aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri kategorileri olmak üzere gerçekleştirilecek. Dil sınavı ise pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil’de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda. Birinci oturum, bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB’in ortak müfredatından oluşturulacak. İlk oturum, 40 Türkçe ve 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar, ön lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor. İlk oturumdan 180’den fazla puan alan adaylar ise lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi’nden alınan 200 puanın iki yıllık geçerliliği olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarını kullanabilecekler” dedi.
“İlk oturum yüzde 40 ikinci oturum yüzde 60 etki edecek”
Saraç, ikinci oturumu şu şekilde açıkladı: ”İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya’dan 40, Sosyal Bilimler 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek. İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya’nın yüzde 50, Sosyal Bilimler’in yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için ise Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit Ağırlık’ta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak. Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi’nin ağırlığı yüzde 40 ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.”
Ece Köseoğlu
Bakmadan Geçme





