- Haberler
- Yerli ve milli tüketim vurgusuyla açıldı
Yerli ve milli tüketim vurgusuyla açıldı
Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi 14. kez kapılarını açtı. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet...
Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi 14. kez kapılarını açtı. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar açılış töreninde yaptığı konuşmada başta Millet Bahçesi olmak üzere Türkiye’deki projelerde yerli ve milli ürün kullanılması talebini yineledi, ihracat vurgusu yaptı.
Ödemiş Belediyesi Fuar alanında 28 Ekim’e kadar devam edecek 14. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle açıldı. Oldukça soğuk bir havada geçen açılış törenine Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, kurum müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları ve belediye başkan aday adayları, üretici kooperatiflerinin başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, Ödemiş’te yaklaşık 30 bin kişiye geçim sunan süs bitkileri sektörünün her geçen yıl büyüdüğünü belirtti. 142 firmanın katıldığı serginin 4 gün devam edeceğini belirten Ardıcak, Türkiye’nin süs bitkileri ihtiyacının %60’ının Küçük Menderes havzasından karşılandığını belirterek, “Süs bitkileri üreticileri olarak ihracata katkı sunmak ve ülkemizi yeşillendirmek adına üretmeye devam edeceğiz” dedi.
“Millet Bahçesi’nde yerli ürünler kullanılsın”
Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, “Geçtiğimiz hafta Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’yi ziyaret ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 Ağustos’ta bizzat kendilerinin tanıttığı 100 günlük icraat programında yer alan Millet Bahçesi projelerinde yerli bitkilerin kullanılması konusundaki ısrarımızı ve talebimizi dile getirdik. Millet Bahçelerinde yerli bitki kullanmak demek Ödemiş’teki üreticimize, Bayındır’daki üreticimize destek vermek demektir. Türkiye’de bu işten ekmek yiyen binlerce kişiye destek vermek demektir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundukları Millet Bahçelerinde yerli ve milli ürünlerin kullanılması talebi konusundaki ilanı da Ödemiş’teki törende paylaşan Dündar, ekonomik bir savaşla karşı karşıya olunan bu dönemde yerli tüketimle paranın dışarı gitmesine engel olunacağını vurguladı.
“Yerlilik ve millilik sözde kalmamalı”
“Sayın Bakanımız da tıpkı Sayın Cumhurbaşkanımız gibi bu konunun takipçisi olacaklarını dile getirdiler” diyen Dündar, “Popüler bir konu haline geldi; yerlilik ve millilik. Kimse yerlilik ve milliliği kimseye bırakmıyor. Ama biz sektör olarak diyoruz ki; bu iş sözde kalmasın. Hep birlikte sahip çıkalım, bu konuda duyarlı olalım. Sayın Bakanımıza ikinci olarak son yıllarda özellikle üretim yapılan alanlardaki arazi fiyatlarındaki artış konusunu arz ettik. Sektörümüzün ciddi bir arazi talebi var. Özellikle Hazine arazileri TİGEM arazileri uzun süreli kiralama suretiyle sektörümüze kazandırılması gerekiyor” dedi. Süs bitkileri üreticilerinin bir dekar için yaklaşık 150 bin lira yatırım yaptığına dikkati çeken Dündar, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sektörün desteklenmesi ve arazi sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.
“Büyüme sadece kamu ve belediyelerle olmaz”
Türkiye’deki süs bitkileri sektörünün ilerlemesinin sadece belediye ve kamu alımları ile mümkün olamayacağını sözlerine ekleyen Dündar, “Son 15 yılda Türkiye’de sektör 10 kat büyüdü. Bu büyümeyi belediye alımları ve kamu alımları sağladı. Bu belki biz üreticilerin işine geldi. Ama sürekli söylediğim bir şey var; sadece kamuya ve belediyelere bağlı gelişen büyüme sağlıklı bir büyüme değildir. Bunu da bizzat Avrupa’da yaptığımız görüşmelerde gördük. Avrupa’ya gidildikçe bu sektörün tüketicisi ihracat pazarları ve perakende sektörü, doğuya geldikçe tüketici kamu ve belediyeler. Burada bize düşen ne? Üreticiler olarak hedefimiz bu darboğazı aşmak için ihracat pazarına yönelmemiz gerekiyor. Perakende sektöründeki tüketimi artırmamız gerekiyor. Yani sadece devletin değil milletin tüketimini de artırmalıyız” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Ödemiş ilçesinde 1500 aile işletmesinin süs bitkileri üretiminde olduğunu belirterek, İzmir’de 47 milyon dolara yaklaşan bir ihracatın süs bitkileri üretimi ile sağlandığını belirtti.
2005 yılında belediyenin çadır şeklindeki birkaç standı ile Salı Pazarı’nda başlayan Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin geçen yıllar içerisinde serginin öne çıkarılması için mücadele ettiklerini belirten Belediye Başkanı Mahmut Badem de serginin düzenlendiği fuar alanıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Fuar alanında müteahhit işi bıraktı
Geçen yıl söz verdiklerini hatırlatan Badem, “Gelecek yıl tamamen kapalı bir fuar alanında bu sergiyi yapacağız demiştik. Başladık, zemin çalışmaları bitti. Ankrajlar bitti, ancak üstyapıya geldiğimizde maalesef taahhüt eden firma ekonomik anlamda zora düşmesi ile işe bırakması sonucu bu sene sizleri kapalı bir alanda ağırlayamadık. Ama inşallah önümüzdeki günlerde ihalenin devamıyla burada 5 milyon liralık yatırımla kapalı fuar alanımız oluşturulacak” dedi.
“Türk ekonomisine 36 milyon liralık katkı”
Ödemiş’in 3500 dekar alanda 18 milyon adet meyve fidanı yetiştirdiğini, 600’e yakın ailenin bu alanda ekmek yediğini söyleyen Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, şu an Ödemiş’in 6 milyon adete yakın meyve fidanının satışa hazır olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl 2 milyon adet meyve fidanının ihraç edildiğini vurgulayan Dayıoğlu, “Ekonomik mücadelenin içerisinde olan ülkemiz meyve fidancılığından dolayı 24 milyon liralık bir ihracat geliri oluşmuştur. Dış mekan süs bitkilerinde de 4 bin dekar arazi üzerinde 55 milyon adete yakın bitki üretiliyor. Yılda 12 milyon süs bitkisi satışı yapılırken bunun 900 bini ihracata yöneliktir. Burada da 12 milyon liraya yakın bir gelir elde edilmiştir. Yani Ödemiş üreticileri ülke ekonomisine toplamda 36 milyon liralık katkıda bulunmuştur” dedi.
Konuşmaların ardından Ödemiş Belediyesi Halkoyunları ekibi zeybek gösterisi ile alkış aldı. Ödemiş Minik Kalpler Anaokulu öğrencileri de gösterileriyle Balkan havası estirdi, soğuk havada yürekleri ısıttı. Minik öğrenciler daha sonra Ödemiş ve çevresinde yetişen çiçekleri protokol üyelerine armağan etti. Açılış kurdelesinin kesilmesi sonrası protokol üyeleri stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı. Protokol üyelerinin ilk durağı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş.’nin standı oldu.
Bademli’nin konuğu Özbek heyet sergiyi gezdi
Ödemiş Süs-Bir tarafından 14.’sü düzenlenen sergi ilk günde Özbekistan’dan gelen konukları da ağırladı. Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin konuğu olarak Ödemiş’e gelen 11 Özbek yatırımcı sergiyi gezdi. Özbekistan’ın Surhanderya kentinden gelen yatırımcıları konuk eden Bademli Fidancılık ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi aralarında Başbakanlık temsilcilerinin de olduğu heyetin üretici işadamlarından oluştuğunu belirterek, “Buradaki durumu görüp kendi bölgelerine yatırım yapacaklar. Serginin ardından Bademli’ye geçip çalışmalarımızı anlatacağız” dedi. Bilgi, bu gezinin Ödemiş’teki üretimin tanıtımı adına son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





