Yeni yılda suya %15 zam

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si Kasım Ayı Top­lan­tı­sı’nın al­tın­cı bir­le­şi­mi ve İZSU Genel Ku­ru­lu’nun Kasım Ayı Top­lan­tı­sı’nın...

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si Kasım Ayı Top­lan­tı­sı’nın al­tın­cı bir­le­şi­mi ve İZSU Genel Ku­ru­lu’nun Kasım Ayı Top­lan­tı­sı’nın ikin­ci bir­le­şi­mi, İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer ida­re­sin­de ger­çek­leş­ti. İZSU Genel Mü­dür­lü­ğü’nün 1 Ocak 2020 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la kent­te uy­gu­la­ya­ca­ğı yeni su fiyat ta­ri­fe­si de ka­rar­laş­tı­rıl­dı. 2020 yı­lın­da su ta­ri­fe­le­ri­ne yüzde 15 zam ya­pıl­ma­sı, oy çok­lu­ğuy­la kabul edil­di. Ku­ru­mun 2020 mali yılı gelir tah­mi­ni­nin net ola­rak 1 mil­yar 890 mil­yon 747 bin TL, 2020 mali yıl öde­ne­ği­nin de 1 mil­yar 98 mil­yon 734 bin TL ol­du­ğu be­lir­til­di. 2020 mali yılı eko­no­mik sı­nıf­lan­dır­ma­nın bi­rin­ci dü­ze­yin­de bütçe ile tek­lif edi­len gider öde­nek­le­ri­nin top­lam­da 2 mil­yar 989 mil­yon 481 bin TL’ye denk gel­di­ği ak­ta­rıl­dı.

“Olum­suz oy kul­la­na­ca­ğız””

İZSU’nun per­for­mans ra­po­ru ve bütçe tas­la­ğı­nı ye­ter­siz bul­duk­la­rı­nı ifade eden AK Parti Grup Baş­kan­ve­ki­li Özgür Hızal, “2020 başı iti­ba­rıy­la ile yüzde 15’lik su zammı söz ko­nu­su. Si­ya­set­çi­ler ola­rak net ol­ma­lı­yız. 31 Mart Se­çim­le­ri son­ra­sı gö­re­ve baş­la­yan yö­ne­tim, şirin gö­rün­mek adına yüzde 6 in­di­rim yaptı, şimdi 15 zam ya­pı­yor­su­nuz. Kayıp kaçak oran­la­rı­nın aşağı çe­kil­me­si­ni, alt­ya­pı so­run­la­rı­nın or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­nı, yü­zü­le­bi­lir kör­fez pro­je­si­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz. 2020 İZSU bütçe ta­sa­rı­sı­na ve per­for­mans prog­ra­mı­na olum­suz oy kul­la­na­ca­ğız” diye ko­nuş­tu.

“Yap­tık­la­rı­mız, ya­pa­cak­la­rı­mı­zın te­mi­na­tıy­mış”

Plan ve Bütçe Ko­mis­yo­nu Baş­ka­nı CHP’li Yeşim Te­koğ­lu ise, “Özgür Bey, bize ‘Suya zam yap­ma­yın’ de­di­niz. Ben de size ik­ti­dar par­ti­si­ne men­sup ol­du­ğu­nuz için, ‘Elekt­ri­ğe ve mal girdi alım­la­rı­na zam yap­ma­yın’ di­yo­rum. Kiraz dahil her yerde ya­tı­rım­la­rı­mız, prog­ra­mı­mız­da var. İzmir’de içme suyu ve atık su hiz­met­le­ri­ni sür­dü­rü­le­bi­lir, adil, ka­li­te­li, bi­li­min ışı­ğın­da sağ­la­mak mis­yo­nu­muz­dur. İZSU, önü­müz­de­ki yılda da he­de­fin­den taviz ver­me­den ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­re­cek­tir. 2020 mali yılı per­for­mans prog­ra­mı tüm bi­rim­le­ri­mi­zin ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­na­rak ya­pıl­mış­tır. Fa­ali­yet ra­po­ru­nun te­me­li­dir” diye ko­nuş­tu.

İzmir ge­ne­lin­de ger­çek­leş­ti­ri­len fa­ali­yet­ler hak­kın­da de­tay­lı bil­gi­len­dir­me yapan ve ra­kam­lar sunan Te­koğ­lu, “Yap­tık­la­rı­mız, ya­pa­cak­la­rı­mı­zın te­mi­na­tıy­mış” dedi.

“Yüzde 15 zam nor­mal”

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan Ve­ki­li Mus­ta­fa Özus­lu da 2020 Mali Yılı Per­for­mans Prog­ra­mı ve 2020 Mali Yılı Bütçe Tas­la­ğı hak­kın­da söz ala­rak İZSU’nun ya­tı­rım­lar­dan ör­nek­ler verdi. Su fi­yat­la­rın­da yüzde 15’lik bir artış ola­ca­ğı­nı söy­le­yen Özus­lu, Tür­ki­ye’nin için­de bu­lun­du­ğu şart­lar­dan do­la­yı bu ar­tı­şın nor­mal ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Soyer’den toplu cevap

Tar­tış­ma­la­ra toplu cevap veren İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, “Ve­rim­li bir tar­tış­may­dı. ‘Kör­fez Dö­nü­şüm Pro­je­si’ni ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz’, ‘İçi­le­bi­lir mus­luk suyu’, ‘Şe­hir­de­ki koku prob­le­mi­ni gi­de­re­ce­ğiz’, ‘Yağ­mur suyu, İzmir’de sorun ol­mak­tan çı­ka­cak’ ifa­de­le­ri­me yer ver­di­niz. Bu va­at­le­ri­min hep­si­nin ar­ka­sın­da­yım. Hep­si­ni tek tek ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. Yağ­mur su­yuy­la il­gi­li biz, 373 ki­lo­met­re yağ­mur suyu ka­na­lı ya­pa­ca­ğız ama bu, sa­de­ce kör­fe­zi yü­zü­le­bi­lir hale ge­ti­recek en kri­tik 373 ki­lo­met­re ola­cak. Onun dı­şın­da 4360 ki­lo­met­re yağ­mur ka­na­lı yap­mak ge­re­ki­yor. Bu, 7 mil­yar­lık bir bütçe. Bunu 15 yılda ta­mam­la­ya­ca­ğız. Res­min bü­tü­nü bu. ‘Gelir gider ara­sın­da­ki açık, 1 mil­yar 100 mil­yon’ dendi. Doğru söy­le­di­niz. Ne be­le­di­ye şir­ket­tir ne de va­tan­daş müş­te­ri­dir. Biz böyle ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Buna rağ­men bu hiz­me­ti üret­mek mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz. Bir yan­dan kör­fe­zi yü­zü­le­bi­lir hale ge­ti­re­ce­ğiz, bir yan­dan bunun be­de­li­ni daha az öde­te­ce­ğiz. Şir­ket ol­say­dık büt­çe­yi denk­ler­dik ama ne biz şir­ke­tiz ne de va­tan­daş müş­te­ri” dedi.

Yeni su fiyat ta­ri­fe­si

İZSU Genel Mü­dür­lü­ğü’nün 1 Ocak 2020’ten iti­ba­ren kent­te uy­gu­la­ya­ca­ğı yeni su fiyat ta­ri­fe­si­ne göre ko­nut­lar­da 0-13 met­re­küp arası suyun met­re­kü­pü 4.33 TL’den 4.98 TL’ye yük­se­lir­ken 14-20 arası met­re­küp fi­ya­tı 4.69 TL’den 5.39 TL’ye çıktı. 21 met­re­küp ve üzeri har­ca­ma­da ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yük­sel­di. Konut dışı ka­de­me­siz ta­ri­fe ise 11.06 TL’den 12.72 TL’ye yük­sel­di.

Resmi daire ka­de­me­siz 6.50 TL’den 7.47 TL’ye, park ve me­zar­lık ka­de­me­siz 3.97 TL’den 4.57 TL’ye, or­ga­ni­ze sa­na­yi ka­de­me­siz 7.50 TL’den, 8.63 TL’ye, NATO ve el­çi­lik ka­de­me­siz 11.36 TL’den, 13.06 TL’ye, eski köy­ler ka­de­me­siz 1.08 TL’den 1.24 TL’ye yük­sel­di. İlçe ta­rım­sal ve hay­van su­la­ma 0-13 met­re­küp arası 2.17 TL’den 2.49 TL’ye, 14-20 met­re­küp arası fiyat 4.33 TL’den 4.98 TL’ye arttı. 21 met­re­küp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yük­sel­di.

Belde ta­rım­sal hay­van ve su­la­ma ka­de­me­siz 2.17 TL’den 2.49 TL’ye, eski köy­ler ta­rım­sal ve hay­van su­la­ma ka­de­me­siz 1.08 TL’den 1.24 TL’ye, şe­hit- gazi abo­ne­le­ri 0-13 met­re­küp arası 2.17 TL’den 2.49 TL’ye yük­sel­ti­lir­ken 14-20 met­re­küp arası fiyat 2.35 TL’den 2.70 TL’ye yük­sel­til­di. 21 met­re­küp ve üzeri ise 4.83 TL’den 5.55 TL’ye yük­sel­di. En­gel­li abo­ne­ler için de 0-13 met­re­küp arası 2.17 TL’den 2.49 TL’ye çı­kar­ken 14-20 met­re­küp ara­sı­nın fi­ya­tı 2.35 TL’den 2.70 TL’ye çıktı. 21 met­re­küp ve üzeri ise 9.65 TL’den 11.10 TL’ye yük­sel­di.

Kuyu atık su konut 0-13 met­re­küp arası 1.44 TL’den 1.66 TL’ye, 14-20 met­re­küp arası 1.56 TL’den 1.79 TL’ye, 21 met­re­küp üzeri ise 3.22 TL’den 3.70 TL’ye arttı. Kuyu atık su konut dışı ka­de­me­siz 3.68 TL’den 4.23 TL’ye, kuyu atık su resmi daire ka­de­me­siz 2.16 TL’den 2.48 TL’ye yük­sel­ti­lir­ken kuyu atık su sa­na­yi ka­de­me­siz 2.27 TL’den 2.60 TL’ye arttı. K.Ö.P. ka­de­me­siz 2.00 TL’den 2.30 TL’ye yük­sel­di. Belde be­le­di­ye abo­ne­le­ri ka­de­me­siz 2.17 TL’den 2.49 TL’ye yük­sel­til­di. Konut dışı ham su ka­de­me­siz ise 5.52 TL’den 6.35 TL’ye yük­sel­til­di. Tah­ta­lı Ba­ra­jı kısa me­sa­fe­li ko­ru­ma alanı için­de kalan tarım ara­zi­le­ri­ne su­la­ma suyu ham su be­de­li ka­de­me­siz de 1.28 TL’den 1.47 TL’ye ar­tı­rıl­dı.

İHA
 

Bakmadan Geçme