'Yeni merkezimiz, 3-4 ayda bitecek'

S.S. İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, kooperatifin yarın gerçekleşecek seçimi öncesi...

S.S. İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top, kooperatifin yarın gerçekleşecek seçimi öncesi önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak kooperatifin Kiraz’a bağlı kırsal mahallelerde hizmete aldığı süt toplama merkezlerine değinen Başkan Top, “Bayramda süt sıkıntısı yaşanmadı. İğdeli Kooperatifi olarak zaten bayramlarda hiçbir zaman süt sıkıntısı yaşatmadık. Bazen çok eski yıllarda toplama sütlerde oldu ama merkezlerimizde ve tanklarımızda süt almamazlık etmedik. 365 gün boyunca süt alıyoruz.

Bizim işimiz sütü ıslah etmek, sütü yerinde yakalamak. Tek şanssızlığımız, Konya Ovası ya da Tire Ovası gibi sütlerin toplu olduğu bir yerde değiliz. Dağlarda üçer beşer ineği olan, köylerde parça parça onar yirmişer litre süt olan yerlerle uğraşan bir kooperatifiz. Bu sütleri merkeze toplamak zor olduğu için parça parça merkezler kurmaya karar verdik. Sarısu’da bir merkez kurduk. Başlangıçta üç köyden 300 litre süt alırken bugün o üç köyü ikiye böldük. Sadece Sarısu köyüne süt toplama merkezi kurduk. Oradaki bütün ortaklarımız ile 10 ton süte ulaştık. Akşam sabah tek köyde toplu bir şekilde bitiriyoruz.

Yerinde alım için tesisler

Bunun dışında Örencik ve çevresindeki köyler var. Orada bir merkez kurmak zorundaydık ve Umurlu, Karabulu, Taşlıyatak, Tumbullar, Örencik, Solaklar, Olgunlar kısmı bir merkezde toplandı. Köylerin ortak noktalarına merkezler kurduk. Orada da yedi ton sütle başladık, 30 ton süte geldik. Sırımlı merkezimizde ise Sırımlı, Mavidere, Mersinlidere ve çevresindeki köyler de bir uç nokta. Sırımlı’daki merkeze ihtiyaç vardı. İnsanlar, Çayağzı’na süt getiriyorlardı. Bu hizmetleri onların ayaklarına getireceğiz.

Hem süt hem kombine tesis olacak. Sütün yanında yem depoları gelecek, hırdavat gelecek, market gıdası da gelecek. Sadece süt toplama merkezlerimizde şoförlerimizin müşterilerimizden getirdiği siparişleri değerlendirmek üzere, yerinde çözüm bulmak için bunları yapıyoruz. Hayırlı olacak inşallah. Ortaklarımız memnun olacak, hizmet ayağına gelecek. Kooperatifimiz, böylelikle hem sütün kalitesini artırmış olacak hem de ortakları daha da memnun edecek. Merkezin yapımı, en geç 3-4 ay içerisinde bitecek. İhalesi yapıldı, hızla devam ediyor. İnşaatı yarıya geldi sayılır” ifadelerini kullandı.

“50 ton üretim yapıyoruz ama sığmıyoruz”

Başkan Top, kooperatifin üretim bazlı sorunlarını gidermek adına Organize Sanayi Sitesi’nde kurulması planlanan tesisine de değinerek şunları kaydetti: “Kooperatifimiz 1987 yılında kurulurken beş ton kapasite üzerinden hesaplanmış bir üretim yerine geldik. 2001 yılında beş tonu üretebiliyorduk ama artınca yem deposunu çıkarıp oraya üretim alanı açtık. Yan tarafını da boşaltıp üretim alanı açtık. Buraları doldurduk, 50 ton üretim yapıyoruz ama sığmıyoruz. Klasik peynir üretemiyoruz mesela. Yoğurt yapamıyoruz, ayran yapamıyoruz. 3-4 yıl önce bu doluluğa ulaşmıştık zaten, süt satmaya başlamıştık ama bazı krizlerde bu sütü almıyorlar, mağdur ediyorlar. Biz de kimseye muhtaç olmamak için bu sütün tamamını işleyebilecek bir üretim tesisine kavuşmaya karar verdik ve onun için Organize Sanayi’den 10 bin metrekare yer aldık. Bunun 5000-6000 metrekaresi üzerinde yoğurdu, ayranı, peyniri, her tür ürünü için bir üretim tesisi yapacağız.

1987 yapımı beş ton kapasiteli gemi, artık Avrupa’ya gidemiyor. 2021-2022 model bir tesis yapıp Avrupa’ya, yurt dışına ithal edecek bir üretim tesisine kavuşmak zorundayız. Sadece ülke içinde kalmakla bu iş olmayacak. Yurt dışına bu peyniri satabilmek içinde yeterli standartlara ulaşmış son model bir tesis olması gerekiyor. Organize Sanayi’de hak ettiğimiz, kooperatifimizin adına yakışan o güzelim tesisimizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Genel kurulda bunu nasıl yapacağımızla ilgili danışmamız olacak. Bizi biz eden ortaklarımız. Kooperatifimizin sahipleri ortaklarımız. Kredi mi kullanalım nasıl yapalım diye onlara soracağız.

“Lafla peynir gemisi yürümez”

İğdeli Kooperatifi, büyüdükçe ortaklarını daha güzel büyütecek. Büyük ve güçlü anne-baba, çocuğunu güçlü tutar. Yoksul anne-baba, çocuğunu nasıl güçlü tutsun? En güzel şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Ortaklarımızın her türlü ihtiyacını karşılıyoruz, onlara destek oluyoruz. Örneğin yem konusunda ortaklarımızı hiçbir zaman zarara uğratmadık. Onların zararına olacak bir uygulamayı ay içinde yapmıyoruz. Yem düşüş yaptığı zaman o günden itibaren ortağın lehine çeviriyoruz.

27 Temmuz’daki genel kurulumuza da şimdiden ortaklarımızın hepsini bekliyoruz. Bu güzelim kooperatifimiz için verelim el ele, varalım her yere. Görünen dağ, kılavuz istemez. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz. Tüm ortaklarımızı genel kurulumuza bekliyoruz. Buradan hepsine sevgi ve selam gönderiyorum. O gün yeni bir bayram edeceğiz ortaklarımızla birlikte.”

Özcan Çetin

Bakmadan Geçme