Yeni Mandacılar

Ardı ardına üç alıntıyla başlıyorum. Alıntı-1: İlhan Selçuk, “Güzel Amerikalı” (1965) adlı kitabının “Amerikancılık Akımı” başlığı...

Ardı ardına üç alıntıyla başlıyorum.

Alıntı-1: İlhan Selçuk, “Güzel Amerikalı” (1965) adlı kitabının “Amerikancılık Akımı” başlığı altında şunları yazmış:

“Tarih, büyük bir hocadır…

   Önünde diz çöküp ders almasını bilene çok şey öğretmeye hazırdır…

    Türkiye’de bugün memleket olarak kendimizi teslim ettiğimiz Amerikancılık akımı da Türk tarihine bakmadan anlamı kavranabilecek bir sorun değildir…”(1)

Alıntı-2:

Aradan 32 yıl geçiyor. Bu kez başka bir esere (1997) Önsöz yazan İlhan Selçuk;”Kitabın yazarı, yapıtını hazırlamak için ilginç bir zamanı seçmiş; Türkiye’de bugün ‘Yeni Mandacı’ların sesleri duyuluyor, ülkenin parçalanmasından söz açılıyor, Sevr yandaşları Lozan’a karşı çıkıyor, Kuvayı Milliye ruhu ile alay edilmeye çalışılıyor. Sanırım önümüzdeki günlerde ‘Kurtuluş’ tarihimize her zamankinden daha çok başvurmak zorunda kalacağız.” (2)

Alıntı-3:

Bir 10 yıl geçiyor aradan. Bu kez şunları yazıyor Önsöz’de (2007) İlhan Selçuk:

“Ne var ki Türkiye bugün mandacıların elinde, iktidarında; ülkenin tapusu neredeyse Amerika’nın cebinde…

   Kırk yıldan bu yana aklı başında yurtseverlerin mücadelesi boşuna mı çıktı?

   Amerikancılık zafer mi kazandı?

   Mandacılık ağır basıyor…

   Etnikçilik ve dincilik, mandacılıkla ittifakında ülkeyi avuçlarına mı aldı?

   Soruların yanıtını sizler verin…”(3)

Değerli Büyüğüm, Kuvayı Milliye idealinin yılmaz savaşçısı Dr. Alev Coşkun’un “Yeni Mandacılar” (2008) adlı kitabına şöyle başlıyor:”Bugün ülkemizi yönetenler, önemli kararlar almadan önce muhakkak Washington’a danışıyorlar. Birçok konuda karar alırken Brüksel ne der diye düşünüyorlar…”(4)  

   Ama İlhan Selçuk’un dediği gibi: “Atatürk, Amerikancılık akımını yendi. Ata’nın yaşadığı sürece bir yabancı devletin koltuk altına sığınmak fikrini kimse ağzına alamamıştır.”(5)

Eserin tümü, 2007 yılında yazılan yazı ve uzun inceleme/araştırmalardan oluşmuş bir yapıt. 2008’de hemen basılıp kamuoyuna, yenilmiş siyasi kadrolara, yapılara ulaştırılmış toplu olarak. Bir yerde u-ya-rı görevi üstlenmiş. Mandacılık, Yeni Mandacılık, Çağdaş ve Katılımcı Demokrasi, tek milletvekilinin seçildiği Dar Bölge Seçim Sistemi, AKP’nin amaç ve özlemi, kitaptaki belli başlı başlıklar.  Her biri tek tek incelenmiş, irdelenmiş. Kaynak, belge ve görsel malzemeyle zenginleştirilmiş.

Bugünden düne baktığımda Alev Coşkun; dönemin ruhunu kavrayışıyla, uyarılarıyla aydın olarak görevini hakkıyla yerine getirmiş. İkinci kez daha dikkatlice okuduğumda bunu daha berrak biçimde gördüm, gözlemledim.

Hemşehrisi olmaktan onur ve gurur duyduğum Değerli Büyüğüm, Kuvayı Milliye idealinin yılmaz savaşçısı, ulusal çıkarları Atatürk açısıyla savunmaktan hiç şaşmayan   Dr. Alev Coşkun’un emeğine her zaman saygı duyuyor ve yararlanıyorum. Siz de benim gibi yararlanacaksınız, inanıyorum.

Atatürk’ten aldığımız güçle Amerikancılık ve AB’cilik akımlarını yenme mücadelesine katkıda bulunan bu yapıtı elinizin altında bulundurun, okuyun, unutmayın…

__________

1- Alev Coşkun, Yeni Mandacılar, Cumhuriyet Kitapları, 1. Baskı, Şubat-2008, İstanbul, s.7

2- Alev Çoşkun, Kuvayı Milliye’nin Kuruluşu En Uzun 15 Gün Ödemiş Direnişi, Çağdaş Yayınları, Gözden Geçirilmiş-Düzeltilmiş 2. Bası, Şubat-1997, İstanbul, s.7

3 Alev Coşkun, Yeni Mandacılar, s.9

4- A.g.y., s.13

5- İlhan Selçuk, Güzel Amerikalı, Fahir Onger Yayınları, Birinci Baskı, 1965, İstanbul, s.126

Bakmadan Geçme