Mualla Akgün

​​CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK MUTLAK BUTLAN

Mualla Akgün

​​CUMHURİYET  TARİHİNDE BİR İLK MUTLAK BUTLAN

 

4-5 Kasım 2023 tarihinde yapılan, CHP 38 seçimli kurultayı; delegelerin iradeleri sakatlandığı gerekçesi ile Ankara 2 .Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla yok hükmünde sayılarak iptal edilmiştir.

Bu tarihten sonra Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ,CHP genel başkanı olmuştur.Çoğu Hukukçuların ve Anayasa Profesörlerin bu kararı kabul etmemesi ve son hükmün Yüksek Seçim Kurulunda olması, Anayasanın 79 maddesinin kararlarının kesin ve dönülemez kararlar olduğu kamu oyunda konuşulmaktadır.

Bu karar, yaşanılan süreç, kamu oyu vicdanını yaralamıştır.100 kusur yıllık Türkiye Cumhuriyeti, Devletinin kurucu partisi,CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)ATATÜRK 'ün kurduğu Cumhuriyet ve CHP hak etmediği olaylar ve durumlar ile karşı karşıya gelmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlıu ve Seçilmiş genel başkan Özgür Özel karşılıklı pazar günü temsilcileri ile saat 12'00 CHP Genel Merkez binasında buluşarak Kurultay tarihi konusunda randevu birbirlerine vermişlerdir..

Buna rağmen Ankara Valiliğine başvuran eski genel başkanın vermiş olduğu dilekçe, talep üzerine sabah 7'00 sularında CHP genel Merkezi polisler tarafından abluka altına alınmıştır.

CHP genel Merkez binasından; Seçilmiş  Mevcut yönetim ve Genel BaşkanÖzgür Özel'in binadan çıkmama terk etmeme kararına karşılık,polisler demir kapıları kırarak ve keserek  binaya girip, biber gazı  plastik mermilerle saldırılmıştır. Gün boyu Televizyon karşısında benim gibi tüm vatandaşlar, üzüntü, hayal kırıklığı,isyan ile baş başa kalmışlardır.

Parti binasında kırmızı koltukların sökülmüş atılmış hali ,panoların sökülmesi her  yerin talan edilmesi karşısında bir vatandaş ,bir partili, partimizde 13 yıl Genel başkanlık yapmış Eski Genel Başkanın arkasında; onun için bayrak sallamış politika yapmış bir kişi olarak çok üzgünüm, göz yaşlarımı tutamadım.

İçim acıdı ,kendi partilerimiz arasında çekişmeye döndürmek, karıştırmak isteyenlerin  bu duruma gülenler, amacına ulaşmışlardı.

Gönlümüz karardı huzurumuz kalmadı.Benim gibi o koltuklarda oturmuş o kapılarda beklemiş umut bağlamış insanların hayal kırıklığıydı.

Siyasette başarı: Sürekliliği sağlamak,  seçim kazanmaktır. CHP seçmenleri, 13 yıl her seçim sonucunda  hüsrana uğramışlardır.Sürekli muhalefette kalmışlardır.

2023 Mart yerel seçimlerinde, CHP 47 yıl sonra, ilk defa Büyükşehir Belediyeleri, İlçe Belediyeleri kazanarak % 37 oy alarak birinci parti olmuştur.Bu başarı mevcut iktidara korku salmıştır.

Halkın iradesi oy kullanan vatandaşlara,  demokratik düzene ,çok partili sisteme Cumhuriyete yapılmış  darbe girişimi ile tek vücut olan, ana muhalefet partisini, bölmek parçalamak amaç olmuş gücünü kırmak planlanmıştır.

Halk kitleleri her partiden vatandaşlar bu konuyu ilgiyle izlemekte yorumlamaktadırlar.

Her seçim döneminde yardım kolilerinin ve para dağıtıldığı duyumları halkın aklındadır. Seçmen iradesi bu konularda aynı anlama gelmektedir. Mutlak Butlan açısı bu açıdan da değerlendirilebilir.

Halkın sağduyuyla bu üzüntüleri yaşatanları iyi değerlendireceğini bileti keseceğini  umuyoruz. Kişi kendinden bilir işi... Su akar yolunu bulur diyelim.

Yazarın Diğer Yazıları

Marka Flower Çiçekçi