- Haberler
- Yağışlar henüz baraja etki etmedi
Yağışlar henüz baraja etki etmedi
2016 yılından itibaren kuraklığın etkisi ile bir türlü yeterli su seviyesine ulaşamayan Beydağ Barajı’na son yağışlar...
2016 yılından itibaren kuraklığın etkisi ile bir türlü yeterli su seviyesine ulaşamayan Beydağ Barajı’na son yağışlar henüz etki etmedi.
Beydağ, Ödemiş ve Tire’de 19 bin 650 hektar sulama alanına sahip Beydağ Sulama Projesi’nin can damarı Beydağ Barajı bol ve bereketli yağışları bekliyor. Kasım ayının ikinci yarısı itibariyle soğuk ve yağışlı havanın etkisine giren Küçük Menderes havzasında yüksek kesimlerde kar şeklinde gelişen yağışlar Küçük Menderes Nehri’ne hayat verse de bu durum henüz Beydağ Barajı’na yansımadı.
Su seviyesi alarm düzeyinde olan ve göl sahasında yollar ve adalar ortaya çıkan Beydağ Barajı’nda bilindik manzaralar sürüyor. Doluluk oranının %10’un altında olduğu öğrenilen 248 milyon metreküp su kapasiteli baraj gölü Kiraz’ın Karaman Mahallesi’nden Beydağ’ın Çiftlik Mahallesi’ne kadar çekilirken suyun çekildiği alanlar vatandaşlarca tarla olarak kullanılmaya devam ediyor.
Ucuza sulama için yıllardır Beydağ Sulaması’nı bekleyen üreticilere kışın kalan döneminde ve bahar mevsiminde bol ve bereketli yağışlarla barajın dolmasını umut etmekten başka bir yol kalmıyor.
Sulama sezonları kısa tutuluyor
2 yıldır su seviyesinin bir türlü beklenen düzeyde olmaması nedeniyle sulama sezonlarınım 1 ila 2 ay arasında sınırlandırıldığı Beydağ Sulaması’ndan sağ sahilde Gereli Mahallesi’ne kadar olan bölge, sol sahilde ise Tire’nin Yeğenli Mahallesi’ne kadar bölgedeki tarım alanları yararlanabiliyor. Arazi toplulaştırması ile birlikte 2011 yılında başlatılan sulama kanalları inşası 7,5 yıldır devam ediyor.
19 bin 650 hektarlık projede tamamlanan bölüm 14 bin hektara yaklaşırken suyun şimdiden alt seviyede olması tehlikesine karşı DSİ de takviye projeleri ile önlem aldı. Beydağ’daki bazı derelerden regülatörler ile Beydağ Barajı’na su aktarılması aktarılması projesinde sona gelindi.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





