• Haberler
  • ihale
  • YA O YA BEN! 9- ilaç olarak kullanılan, bağımlılık yapan maddeler / 10 – LSD

YA O YA BEN! 9- ilaç olarak kullanılan, bağımlılık yapan maddeler / 10 – LSD

'ya o ya ben' dedirtecek kadar hayatlarımızı sıkıntıya sokan maddelerden ikisini daha inceliyoruz Sigara / Tütün...

“ya o ya ben” dedirtecek kadar hayatlarımızı sıkıntıya sokan maddelerden ikisini daha inceliyoruz

  • Sigara / Tütün
  • Alkol
  • Esrar
  • Uçucu ve Yapıştırıcı maddeler
  • Eroin
  • Kokain
  • Ecstasy
  • Amfetaminler
  • İlaç olarak kullanılan fakat bağımlılık yapan maddeler
  • LSD
  • Mantar
  • Nitritler (Poperrs)

İLAÇ OLARAK KULLANILAN, BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER

Bazı maddeler ilaç olarak kullanılmaktadır ve eczanelerde satılmaktadır. Bunlar doktor kontrolünde yazılır ve kullanılır. Bu ilaçlar doktor önerisi dışında kullanıldıkları takdirde bağımlılık yapabilir. Bu nedenle dikkat etmek ve uzun süre kullanmamak gerekmektedir.

Bu ilaçlar kullanıldıkları zaman sedasyon adı verilen gevşeme, rahatlama duygusu verirler. Rohypnol ve Rivotril piyasada “roş” adı ile satılmaktadır. Bunlar tek başlarına kullanıldıkları gibi, diğer uyuşturucu maddeler ile birlikte ek madde olarak da kullanılabilir.

Bu ilaçlar yüksek doz alındığında yoğun bir uyku haline neden olur. Solunumun baskılanmasına ve ölüme yol açabilir. Alkol ile birlikte kullanıldıkları taktirde bu etkileri daha da artar. Refleksleri ileri derecede bozduğu için dikkat gerektiren işlerin (araba kullanmak gibi) yapılması sakıncalar doğurur. Yüksek dozlarda kullanıldıktan sonra aniden kesildikleri zaman sara (epilepsi) nöbetleri ortaya çıkabilir.

Doktor kontrolü ve önerisi ışığında, tedavi amacı ile kullanmaktan çekinilmemelidir.

Bu ilaçların büyük çoğunluğu yeşil reçete adı verilen kontrollü bir sistem içinde yazılmaktadır. Kırmızı reçete kapsamında olan ilaçlar ise bağımlılık potansiyeli çok daha yüksek olan ilaçlardır. Sık olarak kötüye kullanılan ilaçların isimleri aşağıda verilmiştir.

Yeşil reçeteye tabi olanlar

Diazem, Nervium, Tranxilene, Ativan, Rivotril

Akineton, Rohypnol (Türkiye’de bulunmamaktadır. Ancak yasal olmayan yollar ile getirilmektedir) ,Dolantin, Doladamon vb

Kırmızı reçeteye tabi olanlar

Ritalin, Suboxone

İlaçların doktor tavsiyesi dışında, tedavi amaçlı kullanılmaması ile kötüye kullanım ortaya çıkmaktadır. İlaçların anne-babalar tarafından da nasıl kullanıldığı çocuklarına örnek oluşturmaktadır. İlaçların amaçları dışında ve doktor kontrolü olmadan kullanılması kesinlikle kaçınılması gereken bir durumdur.

İlaç olarak kullanılan ancak kontrol dışı ve uygunsuz kullanıldıklarında bağımlılık yapan ilaçlar şunlardır: yeşil ve kırmızı reçete ile satılan Diazem, Nervium, Xanax, Tranxilene, Ativan, Rivotril, Akineton. Lomotil, kodeinli öksürük şurupları, bazı kilo verdirme hapları, doping içeren haplar da kötüye kullanılabilmekte ve bağımlılık yapabilmektedir.

Rohypnol gibi bazı haplar ise, Türkiye’de yasal olarak satılmamaktadır. Ancak bağımlılık yapma olasılığı çok yüksektir.

Aynı zamanda kişinin kendini denetlemesini etkileyerek ciddi davranım değişiklikleri ve bozulmalarına yol açmaktadır.

LSD

Lizerjik asit dietilamidi kısa ismi ile LSD 1938 yılında yapılan laboratuvar çalışmalarında tesadüfen Albert Hoffman tarafından çavdar mantarından sentezlenmiştir.

Dünya da bilinen en güçlü halüsinojendir. Açık ve kapalı göz halüsinasyonları, değişen boyutsal zaman algısı, sinestezi etkisi, ruhani deneyimleri ve değişen düşünce süreci gibi psychedelic etkileri ve 1960’ların karşı kültüründeki yeri sebebiyle çok yaygın olarak bilinir.

Bir LSD Hikayesi: Albert Hoffman 1943 yılında, LSD’nin fizyolojik ve ruhsal etkilerini kendi üzerinde denemiş ve gözlemlerini “My Problem Child” adlı kitabına yazmıştır.

“19 Nisan 1943 Pazartesi günü saat 16.00’da Lysergic Acid Diethylamide Tartarat’ın %0,5 santimetre küp 0,25 miligram LSD içeren tatsız, yavan sıvıyı içtim.

Saat 17.00’da baş dönmesi, endişe, kaygı ve tedirginlik başladı. Görmem bozuldu, düşüncelerim dağıldı, içimden gülme isteği geliyor, anlamlı konuşmak için büyük çaba sarf ediyorum, görme alanım sanki karşımda, eşyaların biçimi değişiyor, çevremi lunaparklarda olduğu gibi olağanüstü görüyorum.

Bir süre sonra bunların hepsi geçti. Bütün bunları hatırlıyorum, baş dönmesi, görme bozuklukları, çevredeki eşyaların acayip gülünç ve kaba şekilleri… Renkli yüzler belirdi. Belirli bir tedirginlik vardı.

Aralıklı olarak başımın, ayaklarımın ve bütün gövdemin ağırlığını duyuyorum, sanki madenle doldurulmuş gibi. Ayaklarda kramplar oluyor… Ellerde soğukluk ve sanki eriyip gidiyormuş gibi bir duygu var. Ağzımda maden tadında bir kuruluk, boğazda sıkışma, korku ve endişe, bilinçte bulanıklık…

Bu arada içinde bulunduğum koşullarla gerçek arasında ayrım güçlüğünden doğan bir karışıklık. LSD’yi aldıktan altı saat sonra eski durumuma döndüm. Ancak ufak tefek görme bozuklukları kaldı. Her şey sallanıyor, eşyaların boyutları değişiyor. Sanki onların dalgalanan sudaki yansımasını izliyorum. Üstelik bütün eşyalar hoş olmayan görünümler kazanıyor. Renkler durmadan değişiyor. Yeşil ve mavi renkler üstünlük kazanıyor.

Gözlerimi kapayınca fantastik, gerçekdışı biçimler görüyorum. Dikkati çeken bir nokta bütün seslerin gözüme yansıması ve türlü biçimlere dönüşmesi… Her ses, renk bir sanrıya (gerçekte olmayan olguları var gibi algılamak) dönüşüyor. Bunlar renk ve gölge olarak sürekli değişiyor. LSD’yi aldıktan sekiz, on saat sonra şiddetli bir uyku bastırdı. Ertesi gün biraz yorgun kalktım.”- Albert Hoffman

LSD’nin halüsinojen olarak sınıflandırılmasının nedeni, kişinin gerçek algılarında bozulma yaratarak, gerçek gibi gözüken ama gerçekte olmayan imajları görmesine, sesleri duymasına ve dokunsal duyumlar algılamasına yola açmasıdır.

Beyaz, tatsız, kokusuz olan LSD toz halinde veya sıvı formunun çeşitli uyuşturucu maddelere emdirilmiş haliyle de bulunabilir. Ağızdan yutarak veya dilin altına konulup emilerek kullanılır. Küçük miktarlarda, küçük kare şeklindeki kurutma kağıdına emdirildikten sonra dil üzerinde eritilerek alınabilir. Bu küçük kare şeklindeki kağıtların üzerinde çoğu kez renkli soyut desenler ya da Pembe Panter, Micky Mouse gibi çizgi roman kahramanlarının resimleri bulunur.

LSD etkileri:

  • LSD’nin etkisi bir saat içerisinde başlar, 2-4 saat içerisinde pik düzeye ulaşır, 8-12 saat arasında sonlanır.
  • Görme bulanıklığı, terleme, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, titreme gibi etkileri vardır.
  • Ancak asıl etkisi halüsinojen ( halüsinasyonlar görme ) etkisidir. Maddenin etkisi alan kişiye göre değişir etkileri güzel hayallerden, kabus ve paronoid hayallare kadar değişir. Kişide algı bozukluğu yaratır.
  • Madde kullananların tanımına göre sanki eşyalar şekil değiştiriyor, üzerime geliyor, çeşitli sesler duyuyorum, birilerinin eli üzerimde bana dokunuyor, eşyalar şekil değiştiriyor, renkler değişiyor ve canlanıyor gibi ifadelerde bulunmaktadır.
  • LSD çok güçlü bir halüsinojen olduğu için insanın kendi düşüncesini ortadan kaldırır etki süresi boyunca insan kendisini bir cehennemde gibi hissettirebilir.
  • Bu etki 2-4 saat olmasına rağmen bazı LSD kullanıcıları kendilerine göre bunun birkaç ay sürdüğüne dair teoriler ortaya atmaktadır.
  • Bu uyuşturucu maddelerin kullanımı ile uygunsuz davranışlar ve psikolojik değişiklikler gelişebilir. Kişi büyük bir sıkıntı yaşayabilir, kuşkucu düşünme, muhakeme bozukluğu oluşabilir.
  • Kullanan kişi aklını kaybetme, delirme korkusunun hakim olduğu bir panik yaşar. Bu durum oldukça tehlikelidir.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir uyuşturucu madde değildir. Bulunması oldukça zordur.

LSD ve benzerlerine tolerans hızla gelişir. Üç dört gün sürekli kullanımı takiben tolerans üst düzeye varır.

LSD kullanıcıları deneyimlerini “trip” olarak adlandırırlar. Halüsinojen uyuşturucu madde etkisi altında iken yaşantılanan duruma “trip” adı verilir. Kimi zaman halüsinasyonlar çok ileri düzeye varır. Hezeyanlar (sanrı) gelişir. Tam bir psikotik tablo yerleşir. Buna “bad trip” adı verilir.

Halüsinojen uyuşturucu madde kullanıldıktan ve etkisi geçtikten sonra, bazı etkiler tekrar yaşantılanır. Buna da “flashback” adı verilir.

Flashback sırasında geometrik halüsinasyonlar, renk parıltıları, renklerin belirginleşmesi, hareket eden nesnelerin görüntülerinin izlerinin olması, nesne çevresinde ışık haleleri, nesneleri küçük ya da büyük görme olabilir.

Kişi maddeyi kullanmasa dahi birkaç gün ile 1 sene arasında sürebilen, maddeyi kullandığı ana tekrar dönebilir bu oran Halüsinojen madde kullananlarda %15 ile %80 arasında görülür. Bu “Flash Back” ler birkaç dakika yada daha uzun sürebilir.

Yarattığı sonuçlar

Bu uyuşturucu maddelerin kullanımı ölüme neden olabilir. Ölüm daha çok yüksek tansiyon ya da beden ısısının artışından kaynaklanmaktadır. Yargılama yetisinin bozulmasına bağlı olarak da ölüm olabilir. Buna örnek olarak trafik kazası ya da kişinin uçmak amacı ile tehlikeli aktivasyonlara girişmesi verilebilir.

Zehirlenme

Yüksek dozlarda kullanıcıda hissizlik, kaslarda güçsüzlük ve titreme görülür. Motor becerileri ve koordinasyon bozulmuştur. Bazen nöbetler ve bulantı da yaşayabilirler. Yüksek dozdan dolayı ölüm rapor edilmemiştir. Ancak entoksikasyon sırasında ya da onu takiben intiharlar meydana gelmiştir. Mantıklı düşünme ortadan kalktığı için meydana gelen tehlikeli davranışlar ve şiddet, kaza sonucu ölümlere, cinayete ve kendini yaralamalara, sakatlanmalara varan olaylara neden olabilmektedir.

Yarın yine kaldığımız yerden devam etmek üzere, şimdilik sağlık ve huzurla kalınız inşallah.

Sevgiler.

Bakmadan Geçme