• Haberler
  • Gündem
  • Vefatının 450. yılında İmam-ı Birgivi'yi anlama paneli

Vefatının 450. yılında İmam-ı Birgivi'yi anlama paneli

Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen panele  Doçent Doktor Yasin Taş,Profesör Doktor Recep Önal, Profesör Doktor Necla Sevin...

Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen panele  Doçent Doktor Yasin Taş,Profesör Doktor Recep Önal, Profesör Doktor Necla Sevin , Doçent Doktor Mehmet Top , Prof. Dr. Ramazan Biçer, Ödemiş İmam-ı Birgivi İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Gülgün Gedikbaşı, Ödemiş İstiklal ilkokulu Müdür Yardımcısı Tarih Öğretmeni Tekin Açıkel, Ödemiş Mesleki Eğitim Merkez Öğretmeni Mehmet Kamer,Birgi Mahalle Muhtarı Mutlu Sulukan, Belediye Başkan Yardımcıları Levent Başer , Feridun Azeroğlı ,Ufuk Kızıler, Ödemiş Müftüsü , Kurum ve Kuruluş Müdürleri , Ödemiş Belediyesi Meclis Üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi eski ilçe başkanı Hamdi Halis,Ödemiş Muharip Gaziler Derneği Başkanı Selahattin Aktaşoğlu ve Birgililer katıldı.

Moderatörlüğü Doç. Dr. Mehmet Top’un yaptığı Panel Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Erişin konuşması ile başladı.

Düzenlenen Panelin birinci oturumunda Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Recep Önal,Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Yasin Taş  ve Arkeolog Profesör Doktor Necla Sevin konuşma yaptı.

Daha sonra Ataullah Efendi Medresesi açılış töreni gerçekleşti

Panelin ikinci oturumu saat 14:30 da başladı ikinci oturumda ise Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Biçer, Ödemiş İmam-ı Birgivi İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Gülgün Gedikbaşı, Ödemiş İstiklal ilkokulu Müdür Yardımcısı Tarih Öğretmeni Tekin Açıkel, Ödemiş Mesleki Eğitim Merkez Öğretmeni Mehmet Kamer konuştu.

Düzenlenen panelde konuşma yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş şunları söyledi:

İmam Birgivi, İslam alemine ve dönemin devlet yönetimine mesajlarıyla sadece döneminin değil günümüzün de en önemli ilim insanlarından birisidir.

Balıkesir’de doğan İmam Birgivi Mehmet Efendi, kendisi gibi müderris olan babası Pir Ali’den aldığı ilk derslerin ardından İstanbul’da ve Edirne’deki medreselerde uzun yıllar görev almıştır.

Zaman zaman dünya işlerinden uzaklaşmak istese de onun ilmini bilen hocalarının ısrarıyla derslerine ve vaaz vermeye devam etmiştir.

Osmanlı padişahlarından İkinci Selim’in hocası Ataullah Efendi’nin takdirini kazanan Mehmet Efendi, sonradan kendisine “Birgili İmam” unvanını kazandıracak Birgi’ye atanmıştır.

  1. yüzyılda üç padişah görmüş bir ilim insanı olan İmam Birgivi Mehmet Efendi, gözünü budaktan, sözünü dudaktan hiç sakınmamıştır.

Söylemesi gerekenleri hiç çekinmeden söylemiştir. Dönemin Şeyhül İslam’ı Ebussuud Efendi ile karşı karşıya gelmiştir.

Zaman zaman Birgi’den İstanbul’a geldiği bilinen İmam Birgivi burada devletin en üst kademesindeki yöneticilere uyarılarda bulunmuştur. 14 yıl sadrazamlık yapan ünlü devlet adamı Sokullu Mehmet Paşa’ya verdiği nasihatler tarihe geçmiştir.

Haramdan sakınmanın önemini ve dünyanın ölümlü olduğunu çok iyi anlayan ve anlatan İmam Birgivi, dürüst ve tavizsiz kişiliğiyle devletinin bekası adına devlet yönetiminde gördüğü kusurları cesaretle tenkit etmiştir.

Memuriyetlerin rüşvet karşılığı satılması, kadıların ve vergi toplayanların rüşvet almalarının devlet yapısına zarar vereceğini öngören İmam Birgivi, ehil olmayan kişilerin idari görevlerde yer almasına da şiddetle karşı çıkmıştır.

Böyle sıkıntıların, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Devleti’nin yapısını bozacağını ve her geçen yıl zarar vereceğini anlatan İmam Birgivi ne yazık ki haklı çıkmıştır.

İşte böylesine büyük bir ilim insanı olan İmam Birgivi hurafelere karşı da büyük bir mücadele vermiştir.

Birgi’de kaleme aldığı eserlerle tüm Müslümanları dürüstlüğe, dindarlığa, dayanışmaya ve kardeşliğe çağırmıştır.

Bugün İslam aleminin yaşadığı acılara, bölgemizde bitmek bilmeyen savaşlara baktığımızda İmam Birgivi gibi aydın din ve ilim insanlarını anlamanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Gazze’de 5 bin 600’ü çocuk, 3 bin 550’si kadınlar olmak üzere 13 bin 300 Müslüman kardeşimizin şehit olduğu çok acı günleri yaşıyoruz. İsrail bir devlet terörü ile kural tanımaksızın katliamlar yapıyor.

Sadece İslam aleminin değil elbette tüm insanlığın bu katliama karşı sessiz kalmaması gerekiyor.

Ancak tüm İslam alemine düşen ödev, neredeyse yüzyıldır hiç durmadan akan kanın durması, yaşanan acıların son bulması için dinimizin bize ilk emri olan “Oku” emrinin ışığında, aklın ve bilimin rehberliğinde bir arada tek yumruk olmasıdır.

Tarihin her döneminde uygarlığın var olduğu Birgi’nin en büyük değerlerinden birisi olan İmam Birgivi’nin manevi şahsında her yıl yüzlerce konuğumuzu bu tarihi topraklarda ağırlamaktan dolayı çok memnunuz.

Tarihi ve doğasıyla olduğu kadar İmam Birgivi gibi tarihi bir kişilikle inanç turizminin de merkezi olan Birgi’nin 2022 yılında dünyanın en iyi 32 turizm köyünden biri olarak seçilmesi Birgi’nin tüm bu değerleriyle UNESCO Dünya Mirası yolculuğu için bizlere ayrı bir cesaret vermiştir.

Frig’lerden itibaren sayısız uygarlığın beşiği olmasıyla, Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmasıyla, İmam Birgivi Mehmet Efendi ve Anadolu’nun İbn-i Sinası Hekim Hacı Paşa gibi tarihi karakterlerle Birgi, Küçük Menderes havzasının hem kalbi hem belleği hem de açık hava müzesidir.

Bize düşen görev de bu büyük mirası korumak, yarınlara aktarmak ve hak ettiği gibi vitrine çıkarmaktır. Bugünkü bu güzel organizasyon da İmam Birgivi gibi büyük bir değer için saygı duruşudur.

Bizlere düşünmeyi, cesareti ve dürüstlüğü miras bırakan İmam Birgivi’yi ebedi aleme göç edişinin 450. yılında böyle değerli bilim insanlarıyla anmanın gururunu yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ilim insanı İmam Birgivi Mehmet Efendi’yi saygı ve rahmetle anıyor, emeği geçenlere teşekküre ederek başarılı bir panel olmasını diliyorum.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme