- Haberler
- Vatan Partisi'nden orman ve tarım açıklaması
Vatan Partisi'nden orman ve tarım açıklaması
Vatan Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Basri Turan, partisinin Milli Hükümet Programı hakkında bilgi vermeyi sürdürdü. Turan,...
Vatan Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Basri Turan, partisinin Milli Hükümet Programı hakkında bilgi vermeyi sürdürdü. Turan, programın başlıklarını şu şekilde anlattı:
“2B alanları, orman köylüsüne ve halka: 6831 Sayılı Kanun’un 2B maddesi uyarınca orman niteliğini tam olarak kaybettiği kesinleşen ve orman rejiminden çıkarılan alanlar, orman köylüsüne mera, tarım ve yerleşim alanı olarak bedelsiz tahsis edilecektir. Fiilen yerleşim alanına dönüşmüş 2B alanları, köy, belde ve il tüzel kişiliklerine ayrılacaktır. Bunun için toplu yerleşim yeri kavramının bilimsel tanımı yapılacak; sel, taşkın, su baskını, deprem, heyelan ve sağlıksız yaşama koşullarını kaldırmaya yönelik imar planları yapılacaktır. Orman niteliğinin kaybına, orman alanlarının daralmasına ve yeni 2B alanlarının oluşmasına engel olacak önlemler alınacaktır. İşgal, haksız yapılanma ve tahsisler, kamulaştırılacak ve kaldırılacaktır. Devlet ormanlarının yönetimi ve işletmesi, ekosistem işlevleri itibariyle devlet tarafından gerçekleştirilecektir. Dağ ve orman köylerinin çok amaçlı kooperatifler yoluyla kalkındırılmasına özel önem verilecektir.
Yabancıya toprak satışı yasaklanacak: Yabancıya toprak satışını serbest bırakan kanun kaldırılacaktır.
Tarımda kooperatifleşme ve kamu hizmetinin örgütlenmesi: 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanun yeniden düzenlenerek devletin tarım kooperatiflerini ve çiftçi örgütlerini desteklenmesini engelleyen hükümler derhal kaldırılacak, kooperatifleşme özendirilecektir. Kooperatiflere ilişkin bütün düzenlemeler, tek bir yasada toplanacak ve basitleştirilecektir.
Toprakların ıslahı, erozyonun önlenmesi, yeni tarım alanlarının açılması, dağların zeytin ve meyve ağaçlarıyla şenlendirilmesi, teraslama, sulama kanalları ve bentler yapılması, hayvancılığın ıslahı, balıkçılığın modernleştirilmesi, ormanların ve doğanın korunması gibi verimi artıracak ve tarımı geliştirecek önlemlerin elbirliğiyle ve imece yöntemleriyle başarılması için özellikle üretim kooperatiflerine gerekli makine, araç, traktör, tarım ilacı, gübre, yem, tohumluk ve kredi sağlanacaktır.
Sulama, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarımsal ve kırsal altyapı hizmetlerinin tamamlanması devletin görevidir. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bu amaçla yeterli araçlarla donatılarak tarımın hizmetine koşulacaktır.
Tarımsal kamu yönetimi, yeniden yapılandırılacak. Zirai Mücadele, Toprak-Su, Gıda İşleri, Veteriner İşleri, Ziraat İşleri Genel Müdürlükleri, Türkiye Zirai Donatım Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Et Balık Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi, Tekel, TŞFAŞ, Yem Sanayii gibi kapatılan veya özelleştirilen kurumlar, çiftçiye hizmet anlayışıyla yeniden örgütlenecek, tarım üreticisi piyasada ezilmekten kurtarılacaktır. Ziraat Bankası, çiftçiye tarımsal kredi sağlamak, tarımı ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek göreviyle yeniden yapılandırılacak ve yeterli sermayeye kavuşturulacaktır. Atatürk’ün çiftlikleri, Zirai Kombinalar, Devlet Üretme Çiftlikleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü (TAGEM), Türk tarımının hizmetinde yeniden örgütlenecektir.
Türkiye’de yeterince üretilebilecek mallar dışarıdan alınmayacak: Başta tarım ürünleri olmak üzere Türkiye’de yeterince üretilebilecek malların, lüks tüketim maddelerinin ve ikame edilebilen malların dışalımına son verilecek; yerli üretimin verim ve kalitesinin artırılması için tarım ve sanayi üreticisi desteklenecektir. Dış alım; milli ekonominin ayakları üzerinde doğrulamasına, üretimin artmasına, milli teknolojinin gelişmesine, halkın ihtiyaçlarının karşılanmasına ve milli savunmanın gereklerine bağımlı kılınacaktır.
Milli hükümet, Dünya Ticaret Örgütü’nün eşitsizliğe dayanan yapılanmasını değiştirmek, özellikle mali kuruluşlarımıza tarımımıza, küçük ölçekte üretim yapan sanayi işletmelerimize ket vuran düzenlemelerini etkisiz hale getirmek için her düzlemde mücadele yürütecek ve kalkınmakta olan ülkelerle işbirliği yapılacaktır.
Türkiye’de Türk tüccarı ve esnafı: Yabancı sermayeyi teşvike ilişkin düzenlemeler, gözden geçirilerek milli tüccar, esnaf ve zanaatkar korunacaktır. Yabancı hipermarket ve süpermarketler millileştirilecektir. Yerli süpermarketler, şehir dışında faaliyet gösterecektir. Toplumun üretim ve hizmet birikiminin en büyük ölçüde değerlendirilmesi ve istihdamın genişlemesi için esnaf, zanaatkar ve KOBİ’ler üzerindeki vergi yükleri hafifletilecek; küçük ve orta büyüklükteki işletmeler desteklenecektir.”
Haber: Onur Karagöz
Bakmadan Geçme





