Vakıf mı dediniz!

Bugünlerde vakıf ve vakıf işleyişi ile ilgili haberleri sıkça görmeye başladık. İsim vermeyeceğim ama haberleri ve...

Haber

Bugünlerde vakıf ve vakıf işleyişi ile ilgili haberleri sıkça görmeye başladık. İsim vermeyeceğim ama haberleri ve gündemi takip edenler, konuyu nereye getireceğimi anlayacaktır.

Yazıya örnek bir cümle ile başlayalım: “Hayatını İslam’a vakfetti!”

İslami duyarlılığı ile dikkat çeken bir internet sitesinde bu cümlenin ne anlama geldiği özetle şöyle anlatılmış: “İslam’a hizmet etmenin değişik yolları vardır. Kimi malıyla, kimi parasıyla, kimi ilmiyle, kimi de mesaisiyle hizmet eder. Vakıflık, ‘Belli bir süre veya hayatı boyunca bütün mesaisini İslam’a adamak’ demektir. Yani yirmi dört saat içinde her an hizmete hazır olmak demektir. Başka şeylerle meşgul olmamaktır.

Bir Müslüman, dinine hizmet etmek için evliliğini ve para kazanmayı bir süreliğine erteleyerek bütün mesaisini bu davaya hizmet etmekle geçirir. Böyle bir hizmet, elbette ki fedakarlık gerektiren bir hizmettir. Vakıflıkta esas olan ihlastır. Allah’ın rızasıdır. Tamamen bir gönül ve fedakarlık işidir. Böyle bir hizmete zorlama ve ısrarlı teşvikler yapma doğru değildir. Kişi, kendi iradesi ile tercih etmelidir.”

**

Arapça kökenli olan vakıf kelimesi, ‘vakf’ kökünden gelmektedir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre vakıf kelimesinin anlamı; bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para anlamına gelmektedir.

“Büyük bir servetini bir eğitim işine vakfetmiştir”

Bu açıklamalardan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz: Bir şeyin tamamını bir amaca adamak, vermek.

“Kendinin olan bir geliri, taşınmazı vb. vakıf olarak vermek, vakıf durumuna getirmek”

“Bir şeyin bütününü belli bir amaca vermek, adamak”

Üstte verdiğim açıklama ve örneklere göre vakıf çalışması; kendi mal, mülk ve emeğini toplum hizmetine sunmaktır.

**

Gelelim şimdi güncel haberlere yansıyan ‘vakıf’ anlayışına: Üç beş kişi bir araya gelip vakıf adı altında bir organizma kuruyor. Kamu mallarının üstüne ya yok pahasına çöküyor veya hiçbir ücret ödemeden kendi mülküne geçiriyor… Bu vakfı yönetmesi için yöneticiler belirleniyor. Ballı maaşlar alınıp veriliyor…

Hizmet adına maaşını veya kazancını vakfetmek ya da başka bir ifade ile bağışlamak yerine bir organizma kurup maaş almak, gelir kapısı yaratmak vakıf çalışması olarak tanımlanabilir mi?

Peki bu vakıflar, kimin malı ile kime hizmet ediyor?

Bakmadan Geçme