- Haberler
- Üniversiteli gönüllülerden mağara temizliği
Üniversiteli gönüllülerden mağara temizliği
Ödemiş-Subatan Yaylası'nda Ege Üniversitesi'nin gönüllü öğrencileri temizlik yaptı. Dokuz gündür aktif olarak temizlik yaptıklarını belirten öğrenciler,...
Ödemiş-Subatan Yaylası’nda Ege Üniversitesi’nin gönüllü öğrencileri temizlik yaptı. Dokuz gündür aktif olarak temizlik yaptıklarını belirten öğrenciler, halkın çevre temizliğine özen göstermesi hususunda farkındalık yaratmak istediklerini de dile getirdi. Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü’ne bağlı faaliyet sürdürdüklerini belirten Ümit Günhan, ”Biz, yıllardır Subatan Yaylası’na mağaracılık eğitimleri görmek adına geliyoruz. Daha önce bu civara taş ocağı açılacaktı ve o zamanlar asıl amacımız, bu ocağa engel olmaktı. O ocağın açılması, geri döndürülemez sonuçlar yaratabilirdi. Şu anda aynı fikirle buraya yeniden gelme kararı aldık. Buradaki temel amacımız ise bu mağaradaki çöplerin toplayabildiğimiz kısmını çıkartarak halka gösterebilmek. Bu çöpler, mağaraya atılıyor ancak çöplerin yok olma gibi bir durumu söz konusu değil. Çöpler, Pıtrak Kaynağı’ndan çıkıyor ve o bölgede yaşayan insanlar da bunu içme suyu olarak kullanıyor. Yaklaşık dokuz gündür Ayvacık Yaylası’ndaki mağarayla da beraber bu mağaranın temizlenmesi için uğraşıyoruz. Subatan’ın su kapasitesi daha fazla ve bu çevrede de daha çok tarla bulunuyor. Buraya giren su miktarının fazlalığı da içeri giren çöp miktarının fazlalaşmasına sebep oluyor” dedi.
”Şimdi önemsenmezse çiftçilere zarar verebilir”
Mağara içerisindeki çöplerin fidan poşetleri, saksılar, tarım ilaçları ve çuvallar olduğunu kaydeden temizlik gönüllüsü Oktay Balaban da şunları ekledi: ”Aşağıdaki çöplerin tamamı, tarımsal malzemelerden oluşuyor. Bizim yapacağımız faaliyet, buradaki çöplerin tamamına erişmekten çok halk nezdinde farkındalık yaratmaya çalışarak halkın görmekten kaçındığı bu durum hakkında bilinçlendirmek. Bununla beraber gerekli kurumları veya bu bölgede otorite sahibi insanları harekete geçirmek istiyoruz. Bu mağaraların sürekli olarak kirletilmesi durumunda bizim burada sürekli temizlik yapmamız, sürdürülebilir bir durum değil. Plastik çöpler, güneş ışığı görmediğinde yıllarca çözünmeden kalabiliyor. Mağarada da çok sayıda plastik atık bulunuyor ve bu durum, zamanla mağaraların tıkanmasına sebep olabilir. Mağaraların tıkanması, yaylaların da göle dönüşmesine neden olabilecek bir şey. Bu, şu anda önemsenmezse gelecek dönemde bu bölgede üretim yapan çiftçilere ciddi anlamda zarar verebilir.”
Ece Köseoğlu