Tuz nedir?
Kimyasal formülü NaCl2 (sodyum klorür)'dür. Tuzu üçe ayırabiliriz Sofra tuzu doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline...
Kimyasal formülü NaCl2 (sodyum klorür)’dür.
Tuzu üçe ayırabiliriz;
- Sofra tuzu; doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş yemeklik tuzlardır. 25-40 mg/kg potasyum iyodat katılması zorunludur.
- Deniz tuzu; rafine edilmemiş, doğal mineral zenginliğini koruyan tuzdur.
- Gıda sanayi tuzu; gıda sanayinde kullanılan yemeklik tuzlardır. İyot eklenmesi zorunlu değildir.
Tuzun Bileşeni
- 1 gramında 400 mg Na (sodyum)
- 600 mg Cl2 (klorür) bulunur.
- 1 çay kaşığında 5,75 gram tuz, 2300 mg Na içerir
- Güvenli Na ihtiyacı, 1500-2400 mg’dır
Vücudumuzda Sodyum (Na):
- %60’ı hücre dışı sıvı
- %30-40’ı kemik kristallerinin yüzeyi
- %10’u plazma(kan), sinir ve kas dokusunda bulunur.
Tuzun Vücudumuzdaki İşlevleri
- Vücutta elektrik akımını iletir.
- Sinir-kas çalışmasında elektro-kimyasal uyarıları sinir hücresi boyunca taşıyarak uyarının kasa iletilmesini sağlar.
- Hücre içi ve dışı sıvıların dengesini sağlar (Sodyum-potasyum dengesi).
- Sıvı dengesini sağlar (Damarlarda sıvı hareketi).
- Sodyum, karbonhidratın basit yapıtaşı glikozun emiliminde yardımcı olmaktadır.
ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ (7200 mg sodyum) TÜKETİLİYOR
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR!
¼ ÇAY KAŞIĞI TUZ İYOT İHTİYACIMIZI KARŞILAMAK İÇİN YETERLİDİR.
Aşırı Tuz Tüketimine Bağlı;
- Hipertansiyon
- Felç
- Kardiyovasküler hastalıklar
- (Kalp yetmezliği, kalp krizi, damar sertliği)
- Kronik böbrek hastalıkları/yetmezliği
- Böbrek taşı
- Osteoporoz
- Gastrit, Mide Kanseri
- Pankreas hastalıkları
- Obezite
Meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir.
Tuz Tüketimini Azaltmak İçin;
- Tadına bakmadan yemeklere tuz atmayın.
- Besin alırken daima taze ve aşırı tuz içermeyen besin alın.
- Hazır gıda, konserve gıda, işlenmiş gıda ve tuzlu kuruyemişler azaltın.
- Tuzsuz veya tuzu azaltılmış besin tercih edin (Tuzsuz zeytin, tuzsuz peynir, suyunda tuzu az limonu bol olan turşu vb.).
- Yemeklerin tatlandırmak için maydanoz, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma vericileri kullanın.
- Ciddi hipertansiyon sorununuz varsa tuzsuz ekmek tüketiniz veya yemekleri tuzsuz tüketiniz.
- Peynir ve zeytini tuzunu salsın diye tüketmeden bir gün önce suda bekletiniz.
- Şişe suyu ve maden suları sodyum içerebilir. Mutlaka etiketine bakın.
- Tuzdan (sodyumdan) zengin besinlerden kaçının.
Son olarak, besin etiketindeki Sodyum(Na) miktarı 2,5 ile çarpılarak alınan tuz miktarını saptayabilirsiniz.
Bakmadan Geçme





