Tuz nedir?

Kimyasal formülü NaCl2 (sodyum klorür)'dür. Tuzu üçe ayırabiliriz Sofra tuzu doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline...

Kimyasal formülü NaCl2 (sodyum klorür)’dür.

Tuzu üçe ayırabiliriz;

  • Sofra tuzu; doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş yemeklik tuzlardır. 25-40 mg/kg potasyum iyodat katılması zorunludur.
  • Deniz tuzu; rafine edilmemiş, doğal mineral zenginliğini koruyan tuzdur.
  • Gıda sanayi tuzu; gıda sanayinde kullanılan yemeklik tuzlardır. İyot eklenmesi zorunlu değildir.

Tuzun Bileşeni

  • 1 gramında 400 mg Na (sodyum)
  • 600 mg Cl2 (klorür) bulunur.
  • 1 çay kaşığında 5,75 gram tuz, 2300 mg Na içerir
  • Güvenli Na ihtiyacı, 1500-2400 mg’dır

Vücudumuzda Sodyum (Na):

  • %60’ı hücre dışı sıvı
  • %30-40’ı kemik kristallerinin yüzeyi
  • %10’u plazma(kan), sinir ve kas dokusunda bulunur.

Tuzun Vücudumuzdaki İşlevleri

  • Vücutta elektrik akımını iletir.
  • Sinir-kas çalışmasında elektro-kimyasal uyarıları sinir hücresi boyunca taşıyarak uyarının kasa iletilmesini sağlar.
  • Hücre içi ve dışı sıvıların dengesini sağlar (Sodyum-potasyum dengesi).
  • Sıvı dengesini sağlar (Damarlarda sıvı hareketi).
  • Sodyum, karbonhidratın basit yapıtaşı glikozun emiliminde yardımcı olmaktadır.

ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ (7200 mg sodyum) TÜKETİLİYOR

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR!

¼ ÇAY KAŞIĞI TUZ İYOT İHTİYACIMIZI KARŞILAMAK İÇİN YETERLİDİR.

Aşırı Tuz Tüketimine Bağlı;

  • Hipertansiyon
  • Felç
  • Kardiyovasküler hastalıklar
  • (Kalp yetmezliği, kalp krizi, damar sertliği)
  • Kronik böbrek hastalıkları/yetmezliği
  • Böbrek taşı
  • Osteoporoz
  • Gastrit, Mide Kanseri
  • Pankreas hastalıkları
  • Obezite

Meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir.

Tuz Tüketimini Azaltmak İçin;

  • Tadına bakmadan yemeklere tuz atmayın.
  • Besin alırken daima taze ve aşırı tuz içermeyen besin alın.
  • Hazır gıda, konserve gıda, işlenmiş gıda ve tuzlu kuruyemişler azaltın.
  • Tuzsuz veya tuzu azaltılmış besin tercih edin (Tuzsuz zeytin, tuzsuz peynir, suyunda tuzu az limonu bol olan turşu vb.).
  • Yemeklerin tatlandırmak için maydanoz, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma vericileri kullanın.
  • Ciddi hipertansiyon sorununuz varsa tuzsuz ekmek tüketiniz veya yemekleri tuzsuz tüketiniz.
  • Peynir ve zeytini tuzunu salsın diye tüketmeden bir gün önce suda bekletiniz.
  • Şişe suyu ve maden suları sodyum içerebilir. Mutlaka etiketine bakın.
  • Tuzdan (sodyumdan) zengin besinlerden kaçının.

Son olarak, besin etiketindeki Sodyum(Na) miktarı 2,5 ile çarpılarak alınan tuz miktarını saptayabilirsiniz.

Bakmadan Geçme