Turunçgil zamanı
Kilo kontrolünü destekler: Özellikle limondaki polifenoller, ağırlık kazanımı ve vücudun yağ depolama kapasitesini azaltmaktadır. Bunun yanında...
Kilo kontrolünü destekler: Özellikle limondaki polifenoller, ağırlık kazanımı ve vücudun yağ depolama kapasitesini azaltmaktadır. Bunun yanında turunçta bulunan p-sinefrinin, naringin ve hesperidin sayesinde vücudun dinlenme metabolik hızı artmaktadır. ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması sonuçlarına göre, günde ortalama 210 ml yüzde 100 portakal suyu tüketen bireylerin, tüketmeyenlere oranla daha düşük beden kitle indeksi, total ve LDL kolesterol ile yüzde 21 daha az obezite riskinin olduğu görülmüştür.
Kan şekerini dengeler: Turunçgiller, pektin içeriği sayesinde yüksek karbonhidratlı ürünlerden sonra oluşan kan şekeri ve insülin seviyesindeki artış dengelenmektedir. Bu etki pektinin boşaltım sistemini yavaşlatması ve emilim hızını düşürmesiyle oluşur. Hesperidin ve naringin flavonoidleri sayesinde de düzenli turunçgil tüketimi kan şekeri ve insülin düzeylerinin azalmasında etkili olmaktadır.
Kalp-damar sağlığını korur: Turunçgillerden özellikle de greyfurt, kan kolesterol seviyesini düşürmede oldukça etkili olan glukarit asidi yüksek miktarda içermektedir. Buna ek olarak greyfurttaki pektin; kan kolesterol seviyesini çok önemli ölçüde düşürerek atardamar plak oluşumunu ve damar daralmasını azaltmaktadır. Pektin, vücutta pankreas enzimlerinin etkisini düşürmektedir. Portakal suyu ve önemli flavonoidlerin olan hesperidin, kan basıncını düşürerek kalp-damar sağlığını korumaktadır. Turunçgillerin yüksek potasyum ve düşük sodyum içermesi de anti-hipertansif etkiye neden olmaktadır.
Kansere karşı korur: Turunçgillerde A vitamini ön maddesi olabilecek 16 tane karotenoid bulunmaktadır. Karotenler, hücre membranlarına ve DNA’ya zarar vererek kanserin oluşmasına neden olan serbest radikallere karşı etkili antioksidanlardır. Buna ek olarak glukarit asit, kanserden korunmada, kanserli hücrelerin büyüme ve yaşam sürelerini azaltmada etki göstermektedir.
Beyin sağlığını korur: Turunçgillerdeki flavonoidler, Alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Ayrıca C vitamini nöronların olgunlaşmasını, öğrenme ve hafızanın gelişmesini sağlar. Çalışmalarda serum C vitamini düzeyinin düşük olması unutkanlık, bunama gibi hastalıklara yakalanma riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle düzenli turunçgil tüketimi ile beyin sağlığını destekleyebilirsiniz.
Çalışma: 2015 yılında naringeninin, glikoz ve lipit metabolizmasındaki rolünü incelemek için 19 dişi fare ile yapılan 11 haftalık bir araştırmada bir gruba normal diyet verilirken diğer gruba yüzde 3 oranında naringenin içeren diyet verilmiştir. Naringenin verilen grupta kontrol gruba göre yemek sonrası kan glikoz seviyesinin ve insülin seviyesinin daha düşük olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda da karın iç yağlanmaların azaldığı görülmüştür.
Turunçgillerin 100 gramlarının besin bileşimleri
| Kalori | C vitamini | Diyet lifi | Potasyum | Karbonhidrat | Protein | Yağ | |
| Limon | 29 kcal | 53 mg | 2.8 g | 138 mg | 9.32 g | 1.1 g | 0.3 g |
| Portakal | 47 kcal | 53.2 mg | 2.4 g | 181 mg | 11.75 g | 0.94 g | 0.12 g |
| Mandalina | 53 kcal | 27.6 mg | 1.3 g | 164 mg | 13.2 g | 1.32 g | 0 g |
| Greyfurt | 32 kcal | 34.4 mg | 1.2 g | 139 mg | 8.08 g | 0.63 g | 0.1 g |
Bakmadan Geçme