'Türkiye fidancılığı dünya markası oluyor'
Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Fidan Üreticileri Alt...
Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan Hurşit Nallı, Türk fidancılığının ilerleyişi ve dünyaya açılması hakkında açıklamalarda bulundu.
Nallı, “Fidan Üreticileri Alt Birliği, 5553 sayılı tohumculuk yasası çerçevesinde 2008 yılında kuruldu ve bu süreçle birlikte sektörün çok iyi bir konumda olduğunu söyleyebilirim. 2002’de 3 milyon kayıtlı fidanımız varken bugün 100 milyonu aşkın sertifikalı ve standart kademede meyve fidanı üretimimizi başlattık. Bu Alt Birliklerin kurulması ve yasanın çıkmasıyla Türkiye fidancılığı, bir dünya markası olması niteliği kazandı. 2020 rakamlarına göre 12 milyon 196 bin adet olmak üzere 52 ülkeye ihracat yaptık.
Sektör olarak dış ticaret sektör analizini çıkarttık ve gördük ki dünyada 832 milyon dolarlık bir ihracat değeri var ve 735 milyon dolarlık da bir ithalat değeri mevcut. İthalat değerini sıraladığımızda 81 milyon dolarla Fas ilk sırada, ikinci sırada Rusya, üçüncü sırada Meksika fidan ithalatında büyük bir nokta. Biz de Fidan Üreticileri Alt Birliği olarak Fas’a geçtiğimiz günlerde sektörel bir ticaret heyeti gönderdik. Rabat Büyükelçiliği ve Kazablanka Rabat ticaret ateşeleri, bizi gayet iyi misafir ettiler. 14 firmamızı götürdük, ileride Fas’a büyük bir ihracat yapmayı planlıyoruz. Fas’ın bugüne kadar en çok ihracat yaptığı ülkeler ise Avrupa Birliği ülkeleridir. Önümüzdeki günlerde de Rusya’ya gideceğiz ve sektörel ticaret ziyaret yapıp uzmanlaşmak istiyoruz” diye konuştu.
Sektörün en büyük sıkıntısının uluslararası arenada yer alabilmek olduğunu söyleyen Başkan Nallı, “Üreticilerimizin son günlerdeki zamlar sebebiyle maliyet yükleri arttı fakat bunlara rağmen üretiyoruz ve üretmeye devam ediyoruz” şeklinde konuşurken pandeminin meyve tüketimini hızla arttırdığını da belirtti.
“Fahiş artış yok”
Meyve fiyatlarındaki fahiş artışların konuşulduğu bu dönemlerde Hurşit Nallı, “Gerçekte öyle bir fahiş artış yok. Bu, arz-talep dengesidir. Şeftali ve nektaride bu çok yaşandı. Bunun yanı sıra elmada şu an bir sıkıntı mevcut. Rusya pazarı kapandığından dolayı elma satışlarında düşüş var ama üreticilerimiz bu konuda endişe duymasınlar. Her zaman bu pazarlar açılacak çünkü insanların meyve tüketmeye ihtiyacı var ve sebze meyve üretimiyle sağlıklı beslenmelerini ve uzun ömürlü yaşamalarını sağlıyor. Aynı zamanda da kutsal bir görev yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Samime Sarayköy
Bakmadan Geçme





