Tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun
Merhaba kıymetli okurlarım, bu makalemi ailelerimizden sonra gelen ve bizi hayata hazırlayan, dünyanın kutsal mesleklerinden biri...
Merhaba kıymetli okurlarım, bu makalemi ailelerimizden sonra gelen ve bizi hayata hazırlayan, dünyanın kutsal mesleklerinden biri olan öğretmenliği icra eden, yürekleri sabır ve merhamet dolu olan öğretmenlerimize ithaf ediyorum.
Kariyerlerimiz, mevkilerimiz, iş dünyasındaki başarılarımız, sanattaki başarılarımız, kısacası hayatımızda ekmeğimizi elimize almamıza sebep olan güzel kalpli insanlardır öğretmenlerimiz. Onların günü yalnızca yılda bir gün değil, fırsat buldukça kutlanmalı. Mesela ilkokul öğretmenim Ayşe hanımı hiç unutmam. Esprili ve sert mizaçlı fakat bir o kadar da sevimliydi kendileri. Ders ortasında sınıfta sesler biraz fazla yükseldiğinde “Çocuklar!” diye yüksek sesle seslendiğinde çıt çıkmaz, herkes birbirine bakardı kabahatli kabahatli ama aynı öğretmenimiz teneffüs zili çaldığında hepimizi yanına toplar, gönlümüzü alıverirdi. Her zaman anarım kendisini, Allah uzun ömürler versin yufka yürekli öğretmenime.
Öğretmenler Günü tarihçesi
Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü, UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim, 1966’da Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.
Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler, Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.
Peki ülkemizde 24 Kasım Öğretmenler Günü nasıl ortaya çıktı? Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu, 1981 yılında başlamış bir uygulamadır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayımlanması ile resmileşmişti.
Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun “başöğretmen” oluşunun yıl dönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.
Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.
Bakmadan Geçme





