- Haberler
- Gündem
- TOSBİ'de 'Mesleksizlik' Sorunu Masaya Yatırıldı: Sanayi Uygulamalı Eğitim Modelleri İstiyor
TOSBİ'de 'Mesleksizlik' Sorunu Masaya Yatırıldı: Sanayi Uygulamalı Eğitim Modelleri İstiyor
Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) KT&G Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Sektör, Mesleki Eğitimden Ne Bekliyor?' başlıklı panelde, sanayi ile mesleki eğitim arasındaki kopukluk masaya yatırıldı. Panele kamu yöneticileri, sanayiciler, akademisyenler ve meslek lisesi öğrencileri yoğun katılım gösterdi.
TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, konuşmasında sanayicinin beklentisinin “diplomalı değil, becerili insan kaynağı” olduğunu vurguladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın 6 bin sanayiciyle yaptığı ankete değinen Akdaş, özellikle plastik işleme, kaynak teknolojisi, mekatronik ve elektrikli taşıtlar gibi alanlarda personel ihtiyacının acil olduğunu ifade etti. “Gençler iş arıyor ama sanayici nitelikli eleman bulamıyor. Bu, işsizlik değil mesleksizlik sorunudur” diyen Akdaş, mesleki eğitimin üretim bandına uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Sanayi Deneyim Sertifikası Yasallaşmalı”
EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, genç işsizliğin çözümünün uygulamalı eğitimde olduğunu belirtti. Gökçüoğlu, “Üniversite mezunu ama atölye görmemiş bir kuşakla karşı karşıyayız. Sanayi deneyim sertifikası gibi programlar başlattık ama yasal engellerle karşılaşıyoruz. Bu sistemin yasal altyapısı oluşturulmalı” dedi.
Üniversitelerden Saha Odaklı Eğitim Modelleri
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, OSB içinde yer alan Teknik Bilimler MYO ile 400 sanayiciyle yaptıkları anket sonucu şekillenen uygulamalı eğitim modelini anlattı. “Öğrenciler 70 iş günü sahada eğitim alıyor. Teorik dersleri de işyerinde işliyoruz” diyerek üretim içi eğitimin önemini vurguladı.
İzmir Kavram MYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan ise, müfredatların sektörle birlikte oluşturulması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de 1080 MYO var ama %80’i lisans tamamlama hedefliyor, sahaya inmiyor. ‘Sektörde eğitim’ modelini sistemleştirmeliyiz” dedi.
“OSB Destekli Eğitim Modelleri Başarıyı Artırıyor”
Ege Üniversitesi Tire MYO Müdürü Prof. Dr. Nayil Dinçkçi de TOSBİ içinde kurulan okulun başarı öyküsüne değindi. “Sanayicinin katkısıyla kurulan bu kampüste, derslerin büyük kısmı sahada veriliyor. Öğrenciler son dönemlerini iş başında geçiriyor. YÖK de bu modeli teşvik ediyor” dedi.
Panelin Sonuç Mesajı: “İş Birliği Slogan Değil, Sistem Olmalı”
Panelin sonunda tüm konuşmacılar, eğitim kurumlarıyla sanayi arasında yalnızca protokol düzeyinde değil, içerik ve uygulamada da güçlü bir eşgüdüm gerektiğini vurguladı. TOSBİ’de uygulanan modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerektiği ifade edilirken, panelin sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.
Bakmadan Geçme





