Torbalı’da bir ilk

Torbalı’daki tarım arazilerinde her yıl plansız ekim ve mahsullerin istenilen oranda kar bırakmaması sebebiyle üreticiler, alternatif...

Torbalı’daki tarım arazilerinde her yıl plansız ekim ve mahsullerin istenilen oranda kar bırakmaması sebebiyle üreticiler, alternatif ürünlere yöneliyor. Sezonluk sebze ve meyve ekiminden vazgeçen üreticiler, seracılık ile süs bitkileri yetiştiriyor. Fevzi Tek de ilçede bir ilke imza atarak lavanta yetiştiriciliğine başladı.

Lavanta üretimi eğitimi alan Feyzi Tek, emekliye ayrılınca iki dekarlık alana lavanta ekimi yaptı. Torbalı’daki tek lavanta yetiştiricisi olan Tek, “Lavanta, dikimden sonra üçüncü yılında olgunluğa erişmekte, verimli hale gelmektedir. Lavantalarımız, intermedialavandula cinsindendir. Bu tür, lavanta yağı üretimi için de elverişlidir. Rengi ve rayihasıyla, görselliğiyle de oldukça değerli bir türdür. Haziran ayı başlarında çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme, Eylül ayı sonuna kadar devam eder. Susuzluğa, sıcağa ve -40 derece soğuğa dayanıklıdır. Lavantanın zararlısı yoktur. Hiçbir canlı, yaprağına, köküne veya çiçeğine zarar vermez. Tarımsal ilaç kullanmayı gerektirecek bir hastalığı yoktur. Tamamen doğaldır. Organiktir. Haşere kovucu özelliğe sahiptir. Kokusuna sivrisinek, karasinek veya diğer haşereler gelmez. Kış aylarında kurutulmuş lavanta torbaları, bilhassa yünlü eşyaların arasına konulduğunda güvelerin zararını önler” diyerek lavantanın kullanım alanlarına değindi.

“Şifalı bir bitkidir”

Feyzi Tek, lavanta üretiminin detaylarına da değinerek, “Lavanta, tıbbi bitkiler grubundandır. Kurutulmuş çiçekleri, sıcak suyla demlenerek içilebilir. Şifalı bir bitkidir. Kıraç arazilerde, sulu tarıma pek elverişli olmayan eğimli arazilerde lavanta üretilebilir. Lavanta yetiştiriciliği için su tutmayan, geçirgen topraklar daha uygundur.

Lavanta, ilçemizdeki bal üretimi için de önemlidir. Arıcılarımız, bu alternatif bitkiyi mutlaka keşfetmelidir. Lavanta, bal üretimi için çok kıymetli bir bitkidir. Lavanta balı, değerli ve şifalıdır. Torbalı ve civarında arıların bal veya polen alabileceği bitkiler, genellikle Mayıs ayı ortalarında azalır. Dolayısıyla imkanı olan arıcılar, kovanlarını Ege Bölgesi’nin iç kesimlerine yani genellikle Afyonkarahisar veya Kütahya’daki yaylalara taşımak zoruna kalırlar. Halbuki lavanta, Haziran başında çiçek açmaya başlar ve çiçeklenme de Eylül ayına kadar devam eder. Lavanta, yaygın olarak üretildiğinde arıcıların kolonilerini başka bölgelere taşımalarına da gerek kalmayacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme