• Haberler
  • TORBALI EKONOMİSİNE 5.5 MİLYONLUK BAMYA DOPİNGİ

TORBALI EKONOMİSİNE 5.5 MİLYONLUK BAMYA DOPİNGİ

BİR ZAMANLAR KAYMAKÇI İLE ÖZDEŞLEŞEN BAMYA BU YIL TORBALI EKONOMİSİNE YAKLAŞIK 5.5 MİLYON LİRALIK KATKIDA BULUNDU...

BİR ZAMANLAR KAYMAKÇI İLE ÖZDEŞLEŞEN BAMYA BU YIL TORBALI EKONOMİSİNE YAKLAŞIK 5.5 MİLYON LİRALIK KATKIDA BULUNDU

Torbalı’da Ege ve Akdeniz mutfağının önemli ürünlerinden olan bamyada hasat telaşı devam ediyor. Yaklaşık 4 bin hektara ekilen bamyadan bu yıl 2 bin tonun üzerinde bir üretim bekleniyor. Kilogram fiyatı olarak üreticiyi memnun eden bamyada hasadın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Torbalı’da alternatif tarımsal ürünler arasında bulunan bamya yıllık 2 bin ton üretimle kent ekonomisine 5,5 milyon TL gelir sağlıyor. Çapak, Çakırbeyli, Bozköy gibi mahallelerde üretilen bamyada hasat ekim ayına kadar devam edecek. Haziran ayında başlayan hasatta üreticilerin yüzü gülüyor. Kilogram fiyatı 9 liraya kadar yükselen bamya bir liradan alıcı buluyor.

 

EKİMDE SONA ERECEK

Üretim ve hasadı oldukça zahmetli olan bamyada sezon sonu yaklaşıyor. İşçi bulmakta sıkıntı çekilen bamya üretiminde ağırlıklı olarak üreticilerin kendileri çalışıyor.

Hasadı sırasında kaşıntı yaptığı gerekçesiyle birçok kişinin çalışmak istemediği bamya yazın sıcağına rağmen uzun kollu giysiler giyilerek toplanıyor.

Köylerinde bamya üreticilerinin yoğun olduğunu kaydeden Haşim Yılmaz, bamya tarımının zahmetli ve çok işçilik istemesine rağmen köydeki birçok ailenin tarlasına bamya ektiğini söyledi. Bu yıl Torbalı ekonomisine yaklaşık 5,5 milyon liralık katkı yapan bamyanın yaz döneminde ekonomilerine katkı sağladığını belirten Yılmaz bu yıl ki fiyatlardan da memnun olduklarını belirtti. Yılmaz, “Bamyanın hasat dönemi haziran ayında başlar ekim ayında sona erer. Sap kesiminin ardından hazır hale getirilen bamyaları iç pazara ve fabrikalara veriyoruz” dedi.

 ZOR İŞÇİLİK

Bamya işçiliğinin zor olduğunu anlatan Sabriye Yılmaz da özellikle yaz sıcaklarında uzun kollu giymek zorunda olmaktan dert yandı. “Sıcağın altında çamurun içinde bamya topluyoruz. Bamya toplamak hem vezir ediyor, hem rezil ediyor. Bamyanın tozları kaşındırıcı olduğu için sıcak havada kalın giyinmek zorundayız. Ellerimiz delinmemesi için, ellerimize 3 adet poşet eldiven taktıktan sonra kendi dikmiş olduğumuz eldivenleri veya hazır eldivenleri giyiyoruz. Yoksa bamya toplanılmıyor. O yüzden bizim işimizi her bayan yapamaz” şeklinde konuştu.

 KAYMAKÇI İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİ

Bir dönem Ödemiş’in Kaymakçı beldesinde yoğun olarak üretimi yapılan bamya, ücret dengesizliği ve hayvancılığın gelişmesi nedeniyle başka bölgelere kaydı. Sıcak, poyraz rüzgarı ve bol su isteyen bamyanın yoğun olarak üretildiği yıllarda yaklaşık 40 ton bamya her gün çeşitli fabrikalara gönderiliyordu.

İzmir (İHA)

Bakmadan Geçme