TİRE'NİN TEK KADIN MUHTARI BERNA KİREŞÇİ

Tire'nin tek kadın muhtarı, İpekçiler Mahalle muhtarı Berna Kireççi, hayatı hakkında, tek kadın muhtar olmanın neler...

Tire’nin tek kadın muhtarı, İpekçiler Mahalle muhtarı Berna Kireççi, hayatı hakkında, tek kadın muhtar olmanın neler hissettirdiği hakkında ve görev süresince yaptığı çalışmalar ve mahallesinin sorunları hakkında TV9 İzmir mikrofonlarına konuştu.

Berna Kireşçi kimdir?

74 doğumluyum, evliyim, iki çocuk annesiyim. Bir gün otururken bir anda karar vererek, muhtar oldum. İşimi severek yapıyorum. Bu benim 2. Dönemim. 2014 yılında ilk kez muhtar oldum. 2. Dönemimi bitirmek üzereyim. Allah nasip ederse bu dönem de adayım. Yarım kalan işlerimizi tamamlamak istiyorum. Özellikle kadın olduğumuz için, kadın muhtarlarımızla, kadınlarımızı ayakta tutabilmek adına böyle bir karar aldım.

Tire’nin 89 mahallesinin tek kadın muhtarı olmak nasıl bir duygu?

Çok modern ve çağdaş bir ilçeyiz. Tire’de tek kadın olmak üzücü. Ben isterim ki kadınlar daha fazla olsun. Bu beni gerçekten çok üzüyor. Yanlış anlamasınlar, erkek muhtarlarımız beni hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Abilerim, kardeşlerim hep yanımda oldular, desteklediler. Ama bir programa, yemeğe gittiğinizde yapayalnız olmak kötü hissettiriyor. Yanımda bir kadın arkadaşım olmuş olsaydı çok daha farklı olurdu diye düşünüyorum. İnşallah sayı çoğalır. Biz kadınız, anneyiz, daha duygusal ve farklı düşünebiliyoruz. Gece 11’de evlere girebiliyoruz, bir çocuğun eksiğini hissedebiliyoruz. Mesela okullar açıldığında kadın arkadaşlarımla birlikte 27 çocuğumuza forma aldık, çanta aldık, kırtasiye ürünlerini aldık, bot aldık, mont aldık, hepsini tam tekmil giydirdik kadınlar olarak. Elbette ki erkek muhtarlarımız da bunu düşünebilir ama biz daha farklı düşünebiliyoruz. Çocuğun kalemine kadar düşünebiliyoruz, o evde pişecek yemeğine kadar düşünebiliyoruz.

Muhtarlık göreviniz süresince hangi çalışmalarda bulundunuz?

Öncelikle kadınlarımızın yanında oldum. Hayata dair bakış açılarını değiştirdim. Hayatın yemekten, çamaşırdan, çocuktan ibaret olmadığını gösterdim. Hayatında hiç sinemaya gitmemiş kadınlar vardı, onlar için sinema kapattık, sinemaya götürdük. Araç tahsis edip festivallere gidiyoruz. İlk dönemimde mahallemizde sünnet yapma imkanı olmayan 8 aileye yardım ederek sünnetlerini yaptık. Bu konuda Belediye, Kaymakamlık ve yardım sever aileler çok destek verdiler. İlk doğalgazın girdiği sokaklar benim mahallem sınırları içerisinde. 8 sene önce getirttim ben mahalleme doğalgazı. Hala doğalgaz gelmemiş sokaklarımız var şimdi bunların mücadelesini veriyoruz. Sanayi’den çok utanıyordum, sağ olsun İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız ve Tire Belediye başkanımızla birlikte üçümüz çok güzel bir hale getirdik. 50 yıl sonra asfalt gördü mahallemiz. 50 yıl sonra sanayi asfalt gördü. Mahallem iki bölüme ayrılıyor. Bir üst kısmımızda sorunlarımız kaldı, dere yatağı geçiyor DSİ, dereyi açtığınız anda asla üstü kapanmayacak diyor. Çok kötü olan bir yolumuz, yağmurlar yağdığında göçmeler yaşanıyor. Bunu çözmeye çalışıyoruz İBB ve Ankara ile bağlantı kurmaya çalışıyoruz. İnşallah oraya da bir çözüm bulacağız. Orayı da tamamladıktan sonra mahallemiz sınırları içerisinde hiçbir sorunumuz kalmıyor.

Kadınların ve ailelerin yanındayız her zaman. Her türlü ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Evet bir aylık alıyorum burada ama her şeyimi mahallem için harcıyorum. Biz bir aileyiz burada, onlar mutlu olduğunda ben çok mutlu oluyorum. Zor durumda kaldıklarında ben onlardan fazla üzülüyorum.

Tire’de çok iyi, yardım sever insanlar var sağ olsunlar hiçbir zaman geri çevirmediler. Güven de çok önemli bu konuda. Kimsenin hakkını kimseye geçirmedim. Çok şükür alnımın akıyla da işimi yapmaktayım. Onların da yardımı ile birçok insanın kalbine, evine dokunuyoruz.

Birlikte omuz omuza daha güzel günlere yürüyeceğiz inşallah. Bırakamıyorum, kadınlarımı, mahallemi, emanet edecek birisi göremiyorum. Onları emanet edecek birini bulana kadar nasipse bir dönem daha muhtar olmayı düşünüyorum.

İpekçiler Mahallesinin en büyük sorunu nedir?

Altyapı! 50 yıl önce mahalle kurulurken, döşenen altyapı, kanalizasyon, temiz su, pis su, asfalt. Mahalle kurulmuş, yollar aşınmış, delinmiş, kazılmış, oyulmuş, hep geçiştirilmiş. Bu beni çok üzüyordu. Tesviye yapılmış, kum takviyesi yapılmış, oyuk oyuk, pazar arabalarını çekemiyoruz, tekerlekleri kırılıyor. Bebek arabalarını yürütemiyoruz. O kadar kötüydü, sanayide de bunu yaşadık. Bir bölümünü yaptık sanayinin. Mahallenin bu üst kısmını yapmadan gitmeyi düşünmüyorum. Ve doğalgaz, bu dönemde büyük bir ihtiyaç. Bir tüp alacak durumu yok mahallemin, doğalgaz olursa daha rahat ederler. Zaten muhtar olmama sebeptir bu doğalgaz sorunu. ,

Buradan söz veriyorum, sonuna kadar uğraşacağım bu mahallem de doğalgazın girmediği hiçbir sokak bırakmayacağım. Bu, bütün vatandaşlarımın hakkı.

Bütün yollarıma asfalt döktüreceğim ya da parke taşı döşeteceğim. Bu konu da Tunç Soyer başkanımız bize çok destek verdi. Geçenlerde görüştük, yarım kalan yerlerim var, tamamlamam lazım ama bize taş lazım dedim, aynı gün irtibata geçildi benimle, ölçüler alındı. Şu an taşlarımız hazır, gönderildiği gibi Tire Belediyesi ile asfalt sıyırıp başlayacağız inşallah. Seçime kadar bitmeyebilir biz de seçim için yapmıyoruz bunu zaten, ihtiyaç olduğu için yapıyoruz.

Tire’yi çok seviyorum. Küçük Bursa diyorum ben buraya. Türkiye’de gittiğim her yerde Tire’yi anlatıyorum, tanıtıyorum. Gelip görülecek bir yer olduğunu söylüyorum. Tire çok güzel bir yer, insanları çok güzel. İnşallah bu insanlığımız, dostluğumuz, tutumumuz hiçbir zaman değişmez. Tire çok daha güzel şeyleri hak ediyor. Daha güzel şeyler yapmayı düşünüyoruz, düşüneceğiz de.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme