- Haberler
- TİRE VE ÖDEMİŞ’TE NAZIM HİKMET DUYARLILIĞI
TİRE VE ÖDEMİŞ’TE NAZIM HİKMET DUYARLILIĞI
 Dünyaca ünlü Türk şairi Nazım Hikmet ölümünün 51&rsquoinci yıldönümünde Tire ve Ödemiş&rsquote yapılan etkinliklerle anıldı. İlk...
Dünyaca ünlü Türk şairi Nazım Hikmet ölümünün 51’inci yıldönümünde Tire ve Ödemiş’te yapılan etkinliklerle anıldı. İlk etkinlik Perşembe günü Tire ‘de yapıldı.
Tire’de, Eğitimde Sınıf Tavrı adlı eğitimci grubu tarafından düzenlenen etkinlikte ünlü şair ölümünün 51. yılında şiir, türkü ve bardonun seslendirdiği şarkılarla anıldı.
Tire’de yapılan anma gecesi etçiğimiz yıl Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp ‘Haziran Direnişi’ adı verilen eylemler sırasında hayatını kaybeden gençler ve Soma’da hayatını kaydeden madenciler için yapılan saygı duruşu ile başladı.
Gecede yapılan konuşmalarda Nazım Hikmet’in, şiirleri ve düşünceleriyle kendisinden sonraki toplumcu kuşakların yetişmesinde çok büyük katkısının olduğu ve bugün verilen mücadelede de hala insanlara umut verdiği vurgulandı.
Belediye binası salonunda yapılan geceye İstanbul’dan katılan Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, İzmir’den katılan Cevdet Yüceer ve Dilek Özkan Nazım Hikmet’in şiirlerini okudular. Yine İstanbul’dan gelerek Geceye katılan halk müziği sanatçısı Ufuk Karakoç da Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelenen şarkıları ve Ege türkülerini okudu.
Gecenin sonunda İzmir’den gelen Bandosol grubu çaldıkları marşlarla salonda bulunanları coşturdu.
Cumartesi günü Ödemiş’te yapılan etkinliğe de Eğitim Sen ev sahipliği yaptı. Belediye Kültür Merkezi Salonunda yapılan etkinlikte, Hazım Hikmet’in yaşamı, sanat anlayışı ve şiirleri okundu.
Gecede bir konuşma yapan Eğitim Sen ilçe yürütme kurulu üyesi Ulaş Barış Konuk, Nazım Hikmet’in mücadelesi ve bugüne yansıması ile ilgili derlendirmeler yaptı.
Konuşmaların ardından Selim Şahan, Cevdet Yüceer ve Dilek Özkan tarafından okunan şiirlerden sonra İzmir’den gelen Asfalya grubu çeşitli şarkı ve türküleri seslendirdi.
Ödemiş Eğitim Sen yürütme kurulu üyesi Selim Şahan, Nazım Hikmet’in hem edebiyat hem de sosyal mücadelede yerinin tartışılmayacağını belirterek, “Bize niçin Nazım Hikmet’i anıyorsunuz diye safça soranlara yanıtımız, ‘sırtını ulufe dilenip egemenlere dayamadığı; halkını masallarla aldatmadığı, vatan-millet-sakarya edebiyatı yapıp kapitalizm/emperyalizmi savunmadığı; aşk, sevda, emek, özgürlük ve insan odaklı yazdığı, haksızlıklara kader veya eyvallah demediği için; yani sadece şair değil, her haliyle ‘ozan’ olduğu için’ yanıtını verebiliriz” dedi.
Bakmadan Geçme





