Tekstil Fabrikası alanı hakkında konuştu

Geçtiğimiz hafta TV9 İzmir Genel Yayın Yönetmeni Sevcan Çiftçi Şad'ın gündeme getirdiği Tekstil Fabrikası, Ödemiş'te tartışma...

Geçtiğimiz hafta TV9 İzmir Genel Yayın Yönetmeni Sevcan Çiftçi Şad’ın gündeme getirdiği Tekstil Fabrikası, Ödemiş’te tartışma yarattı. Fabrika alanının sahibi Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka, Tekstil Fabrikası konusu hakkında sadece Küçük Menderes Gazetesi’ne konuştu.

Aka, “Biz, Kalkınma Bankası’ndan bu yerin mülkiyetini aldık. Daha önce bu alan, Hindistanlı birisine satılmıştı. Arkasından Ayşe Balcı diye bir girişimciye verildi. Her gelen, buradan bir şeyler götürdü. Bankalar, parasını alamadı. Sonra da Kalkınma Bankası’na kaldığını biliyorum. Herkesin bu alanda memlekete hayırlı bir alan olması adına çalışma yaptığına biz de vakıfız. Buranın mülkiyetini alma sebeplerimden biri de bu emekleri görüşümdür. Bugüne kadar herhangi biri, bizden burayı satın almak adına hiçbir girişimde bulunmadı. Kaldı ki böyle bir şey de hiç düşünmedik. Şu anda gündemimizde böyle bir şey kesinlikle yok.

  1. madde uygulamasından dolayı yargı sürecindeyiz. Dolayısıyla yapmak istediğimizi de yapamadık. Mevcut belediye, binanın konumunu belgelendirerek yıkılması gerektiğini söyledi. Yıkılması gereken binayı yıktık. Süresi içinde kentsel dönüşüm kapsamında yeni bina yapmak istedik. Bize denilen, ‘Biz şu an izin veremeyiz, 18. maddeyi uyguluyoruz.’ O halde neden yıktırdınız bana bu binayı? Cevap yok” dedi.

“Gerekiyorsa Ödemiş için AVM de yaparız”

Aka, “Şu anda imarda ama mahkeme sonucu ama mevcut imarda sonuç alamazsak bize olabilirliği en uygun neyse, Ödemiş’in neye ihtiyacı varsa mevcut imarda bu yönde tadilat isteyeceğiz. Öte yandan buraya AVM yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Bizden önce burası, etrafında çevrili telleri bile olmayan kuzu otlağıydı ancak şimdi de alan için öyle bir şey dile getirildi. Doğrudur. Orada gelişen bir ot var. Ücreti mukabilinde o otlar kurumadan biçilsin, yensin, korunsun diye bir arkadaşımıza verdik. Biz almadan önce orası, esrar kullananların mekanıydı.

Şunu da belirtmekte fayda var. Biz, ‘Asla AVM yapmayacağız’ demiyoruz. Gerekiyorsa Ödemiş için AVM de yaparız. Bununla beraber yeniden fabrikaya dönüştürülmesi söz konusu olmamalı. Şehrin içinde fabrika olmamalı. Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aday olduğu zamanda bana dediler ki, ‘Bu dosyayı Binali Bey’e verir misin?’ Götürüp verdim. O dönemde fakülte düşüncemizi işlemeye başlamıştık. Bize başbakanı aramamız doğrultusunda talimat geldi ancak ulaşmamız mümkün olmadı. Bize dosyayı ilettiklerini söylediler.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, bu gazla Ödemiş’e gelerek burada Küçük Menderes Üniversitesi kuracağını söyledi. O zaman da o seçimlerin arkasından iktidara mensup belediye başkan adayı arkadaş seçildi. O seçimlerin arkasından yönetim olarak gittik ve ‘Eğer devlet buraya üniversite yapacaksa bu yeri vermeye şu anda hazırız’ dedik. Ödemiş’e gerçekten bir şey kazandıracaksa, yeni bir fakülte söz konusuysa, ivme kazandıracaksa Ödemiş Ticaret Borsası olarak bir başka yerde, uygun bir yerde alınmasına katkı yapacağımızı da bildirdik” şeklinde konuştu.

Ece Köseoğlu 

Bakmadan Geçme