Tek Kişilik Kültür Ordusu: ÖMER AKŞAHAN Ağabey(imiz) ve TMOLOS'u(muz)
N’olur beni hoşgörün! Olur da eksik bırakırsam, unutursam bazı şeyleri… Ömer Ağabey ile ne zaman tanıştık?...
N’olur beni hoşgörün! Olur da eksik bırakırsam, unutursam bazı şeyleri…
Ömer Ağabey ile ne zaman tanıştık? Taa 70’li yılların son çeyreği. Baldızını görmeye gelmişti Ankara’ya ailecek. Elimizden geldiğince ağırlamaya çalışmıştık Gazi Mahallesi’ndeki bekar öğrenci evimizde. Sonra şöyle sürdü: ÖDEMİŞ EFE Dergisi’ni çıkardı Ödemiş Öğretmenevi kurucu müdürüyken. Yazı gönderdim. Kitaplar tanıtmış, Saracoğlu oğlu ile söyleşmiştim. Almanya yılları, haberleşmeyi kesti. Küçük Menderes Gazetesi kotarıldı, yazılarıyla önce O, ardından ben destek verdim, veriyorum, vereceğim…
TMOLOS’umuz doğdu Nisan 2012’de. Ben de izlemeye başladım. Yetmezdi. Kültür ocağımız yanmalıydı daha gür. Yazılarımla destek verdim. Ve sonunda TMOLOS’un 1.-50. sayılarını “GÖK KUBBEDE ÇINLAYAN BİR TMOLOS EDEBİYAT VAR ARTIK…” başlığı altında tek tek inceledim ve TEMMUZ-2016/TMOLOS-52. sayısının eki olarak dağıtıldı. Şöyle başlıyordu incelemem:
“Öncelikle bu inceleme/değerlendirme yazısının Tmolos Edebiyat’a ödenmesi gereken bir gönül borcu olduğunun bilinmesini isterim. Tmolos Edebiyat’ı “Bir Cumhuriyet Kenti” Ödemiş’te ufaktan ufaktan yeni bir soluk ve dil arayışı olarak algılıyorum. Yazar Fatma Bölek Gürel ise, “Ödemiş’te böyle bir girişim insanın göğsünü kabartıyor” diye yazmıştı bana gönderdiği bir e-posta iletisinde. Edebiyatın hemen her alanında –şiir, öykü, deneme- ürün veren Sahibi ve Sorumlu Yayın Yönetmeni Ömer Akşahan ise, “Bir oğlum, bir kızımdan sonra Tmolos 3. çocuğumdur benim” diye belirtmişti duygularını, yaptığımız bir telefon görüşmesinde. Akşahan’ın bir sitemini kararlı bir duruşla ifade edişi var, paylaşmalıyım:”Kimi aymazlara bakılırsa dergi reklam alıyor, efendim reklamla şiir nasıl bir arada olurmuş diyenlere aldırış etmediğim için dört yılı tamamladık…” Sırf lâf olsun torba dolsun türünden bu sözlere pabuç bırakmadığı için de kutluyorum Akşahan’ı… İncelememin başlığı (Sayı:12) Ömer Akşahan’a ait. Kendini vererek, yaşayarak, her zerresinde, sözcüğünde, deseninde, reklâmında, dizesinde alınteri akıtan Ömer Akşahan’ın kendi deyişiyle sizlere seslenmek istedim.”(*)
*****
2018-2019 yıllarında amansız hastalıkla mücadele ediyordum. Sonunda sağlığıma kavuştum. Ömer Ağabey de benzer durumdaydı. Ara ara telefon açıyor, durumunu soruyordum. Güzelliklere uğurladığımız tarihten önce konuşmuştuk son kez. Adresimizdeki sokak ve ev numaraları uymuyor diye geri dönmüştü TMOLOS’lar. Postaneden telefon açmış, eksikleri gidermiş ve göndermişti. Sağlık durumunu da konuşmuştuk. “Ankara’dan doktor arayayım mı?” dediğimde “Doktorumdan çok memnunum. TMOLOS çıktığında benimle aynı heyecanı duyuyor ve sürmesi için beni iyileştiriyor….” yanıtını vermişti.
Bu arada ÇYDD ile ilgili yedi yıllık emeğine saygı duyuyordum. Her burs verdikleri öğrenci de yeniden hayat buluyor, geleceğe başlıyordu sanki! Sonra yine arayacak, hem sağlığını soracak hem de ÇYDD’deki hizmetleri için teşekkür edecektim.
*****
Ama ne yazık ki teşekkür e-de-me-dim!
*****
Şimdi ardından bu yazımla TMOLOS için, ÇYDD’deki hizmetleri için TEŞEKKÜR ediyorum…
*****
Ömer Ağabey; Tek Kişilik Kültür Ordusuydu. Denemeciydi. Şairdi. Öykücüydü. Çevreciydi. Aydınlanmacıydı. Lâik, çağdaş ve uygar bir Türkiye için yorulmak bilmez sorumluluk sahibi bir savaşçıydı. Öğretmendi. Eğitimciydi…
Işıklar içinde yat Ömer Ağabey(imiz)…
01 Nisan 2020
_____________
(*) TMOLOS EDEBİYAT 2012-2016 Almanak 1-52 Tmolos Edebiyat eki, 16 sayfa, Mutahhar Aksarı’nın “GÖK KUBBEDE ÇINLAYAN BİR TMOLOS EDEBİYAT VAR ARTIK…” başlıklı yazısı, Ödemiş.
Bakmadan Geçme





