• Haberler
  • TAVUK ÜRÜNLERİ VE ET ÜRÜNLERİ SATAN KÜÇÜK İŞLETMELER DERTLİ

TAVUK ÜRÜNLERİ VE ET ÜRÜNLERİ SATAN KÜÇÜK İŞLETMELER DERTLİ

 SALİH ÇAKAR: &ldquoBEYAZ ETİ AMBALAJDAN ÇOK SOĞUK HAVA ZİNCİRİ KORUR&rdquo Kerem Karamanlıoğlu – Gıda Tarım ve...

 SALİH ÇAKAR: “BEYAZ ETİ AMBALAJDAN ÇOK SOĞUK HAVA ZİNCİRİ KORUR”

Kerem Karamanlıoğlu – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının et ve et ürünleri tebliğine göre tavuk ve kanatlı ürünler 13 Mart 2015 tarihinden itibaren tamamen ambalaj içerisinde satılacak.

Geçtiğimiz 2006 yılında Türkiye’de de kuş gribi vakası sonra aynı yasa çıkarılmış ürünler tabakta ambalaj içerisinde satılmış daha sonra tekrar dökme usulüne geçilmişti.

Uygulamanın başlaması ile birlikte dar gelirli ailelerin ve küçük esnafın bu durumdan olumsuz etkileneceğini söyleyen Çakar Tavuk İşletme Sahibi Salih Çakar konu ile ilgili olarak gazetemizin sorularını yanıtladı. Çakar şunları ifade etti:

“100 BİN TL HARCAMA YAPMIŞTIM”

 “Geçtiğimiz 2006 yılında Türkiye’de kuş gribi hastalığı çıkınca bugün çıkarılan tebliğ o günde çıkarıldı ve ürünler ambalajlı tabaklarda satılmaya başlandı. Biz o dönem Tarım Bakanlığına müracaat ederek kanatlı ürünler parçalama ve paketle ruhsatı almak istedik. Bu işlem yaklaşık 2 yıl sürdü ve 100 bin TL gibi bir harcama yaptık. Bu işlemi yaparken de tesiste sözleşmeli gıda mühendisinin yanı sıra devlet tarafından atanan veterinerin maaşını ve güvencesini bizim ödememiz koşulu vardı. Daha sonra 2013 dökme usulü satış serbest bırakıldı 5 yıl aldığımız ruhsatı kullandıktan sonra ruhsatın iptalini isteyerek dökme usule geçtik. Bugün 2 yıl aradan sonra dökme usulü tekrar yasaklanıyor. Bu konu ile ilgili olarak ta genelge yayınlandı. Burada bize göre amaç büyük firmaları koruyup bizim gibi küçük esnafı ortadan kaldırmaktır.”

“BİZLERİ DENETLESİNLER”

“Madem devlet hijyenik ortam istiyorsa farklı aralıklarla iki hafta da, ayda neyse bizim gibi iş yerlerine denetlesin. Ben esnaf olarak denetlenmek istiyorum. Bu tip işyerleri tavuk ürünleri satan, şarküteriler, kasaplar denetlesin. Uzman arkadaşımız gelsin bizi denetlesin ürünlerimizden numune alsın olumsuz bir sonuç çıkarsa da yasaların verdiği cezalar uygulansın. Beyaz eti ambalajdan çok soğuk hava zinciri korur. Piliç ambalaja girdiğinde bozulmaya daha da yakındır. Bu küçük ürünlerde ambalaj demek girdilerin yükselmesi fiyatların artması dar gelirlilerin beyaz eti de tüketememesidir.”

“OLAN BİZE VE DAR GELİRLİ VATANDAŞIMIZA OLUR”

“Örneğin bazı müşterilerim 2 TL’ye, 3 TL’ye bir but ya da bir göğüs alarak ihtiyacını karşılıyor. Ekonomisi buna elverişli şimdi bu ürünler tabağa girdiğinde en az 8 TL, 10 TL fiyatlarından satılacak. Ben müşterime hayır 3 TL’ye ürün yok sen tüketemezsin mi diyeceğim. Bizim ürünlerimizin hepsi soğuk hava zincirinde ve gözetim altında.”

“KASAP’A SUCUK ÜRETEMEZSİN DEMEK O DÜKKÂNI KAPAT DEMEKTİR”

“Bugün kırmızı etin kilogram fiyatı olmuş 35 TL tavuk eti ise 6,5 TL insanlar tavukta mı tüketemesin diye düşünüyor insan. Kasaplarda buna benzer sorunlar var. Kasaplara sen sucuk üretemezsin demek o dükkânı kapat demektir. Bana göre bu yasadan sonra şöyle bir algı olacak parası olan et yesin parası olmayan yemesin. Burası Ödemiş kırsal bir ilçedeyiz. Burada ürünler dökme usulü satılıyor. Biz burada 25 yıldır esnafız ve bugüne kadar bir kez bile bir bayat ürün sattığımız görülmemiştir. Bizim gibi küçük esnaflarında korunması gerekmektedir. Bizler yıllardır bu sektör üzerinde vatandaşlarımıza hizmet verdik.”

“DEĞİŞİKLİK OLSUN ANCAK KÜÇÜK ESNAF DA KORUNSUN”

“Evet, bir değişiklik olsun yeni düzenlemeler yapılsın biz buna karşı değiliz. Sadece küçük esnaf ve dar gelirli vatandaşlarımız da düşünülerek hareket edilmesinin yanındayız. Çağa uygun modern bir yapımızın olmasını elbette bizlerde istemekteyiz. Devletimiz bugün organik beslenin, peynirinizi, yoğurdunuzu köylümüzden alın doğal tüketin derken fabrika ürünlerinin sahip çıkılıp bizlerin sahip çıkılmamasını da anlayamıyorum. Bu anlam da yasanın tekrar düzenlenmesini bizlerinde sahip çıkılmamsını temenni ediyorum.” 

Bakmadan Geçme