• Haberler
  • Tatilden dönünce beslenmeye dikkat

Tatilden dönünce beslenmeye dikkat

Tatil döneminden okula dönemine geçişler, çocukların hayatında en çok beslenme alışkanlıklarını etkiliyor. Ailelerin okul dönemi ile...

Tatil döneminden okula dönemine geçişler, çocukların hayatında en çok beslenme alışkanlıklarını etkiliyor. Ailelerin okul dönemi ile birlikte çocuklarına yeniden düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalıştığı bu dönemde önemli beslenme hatalarının yapıldığını belirten Diyetisyen Kübra Öztürk, en çok yapılan hatalara dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu.  Ailelerin bu konuda dikkatli ve bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Öztürk, “Genellikle bu dönemde yapılan en büyük beslenme hataları; öğün atlama, öğün geçiştirme ve hatalı besin seçimidir. Bunlar sonucunda da çocuklarda zayıflık, şişmanlık gibi kilo sorunları, demir eksikliği anemisi ve vitamin-mineral yetersizlikleri görülmektedir” açıklamasını yaptı.

 

Fast food yiyeceklere dikkat

 

Okulda doğru beslenmenin önemine değinen Öztürk, ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Okulda öğlen yemeği verilmiyorsa fast-food besinler yerine okula götüreceğiniz beslenme çantasını dört besin grubunda bulunan besinlerden seçerek hazırlayabilirsiniz. Bu çantada sulu yemekleri taşımak zordur. Dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle de sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca okulda, evde dinlenirken ya da ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat etmek gerekiyor. Şeker ve yağ içeriği fazla olan yiyeceklerle gereksiz yere fazla enerji almış olursunuz. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi, çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır.”
 

Kahvaltısız derse gitmeyin

 

Öztürk, “Öğrenciler bütün gece süren açlık döneminden sonra vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için mutlaka güne kahvaltı ile başlamalı. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Kahvaltı olarak peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu ve ekmek ya da kaşarlı tost ve süt alternatif kahvaltı menüsü olabilir. Bu dönem kemik ve diş gelişiminin yoğun olduğu bir dönem olduğu için öğrencilerin özellikle günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir” dedi. Bu dönemde gerek ailenin gerekse öğretmenlerin çocukların beslenme durumunu takip etmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, onlara rehber ve iyi bir örnek olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Ece Köseoğlu

 

 

Bakmadan Geçme